Comuna din Dolj cu cel mai mare abandon școlar. Tinerii din Rast renunță la școală la vârste fragede și îngroașă rândurile analfabeților. Care este motivul care îi face să regrete

Situația din comuna Rast este reprezentativă pentru comunitățile sărace, aflate la distanță de un oraș mare și de oportunitățile de dezvoltare. Localitatea de la Dunăre nu poate oferi tinerilor nicio perspectivă de dezvoltare, astfel că îngrijorător de mulți nu termină nici măcar ciclul primar. 

Situația este atât de grea, că aproape un sfert dintre locuitori beneficiază de ajutor social, iar 20 la sută dintre ei recunosc că au probleme în a asigura hrana de zi cu zi. Grav este că 10 la sută dintre locuitorii din Rast nu își permit să își trimită copiii la școală.  De aici și numărul extrem de mare de elevi care abandonează cursurile înainte să finalizeze măcar cursul primar. Din cei 300 de elevi înscriși la Școala "Gheorghe Jienescu"  din Rast,  40 nu frecventează cursurile și alți 100 prezintă un risc ridicat de abandon școlar din cauza sărăciei sau a dezinteresului pe care familia lor îl arată pentru școală.

Unii dintre ei merg la muncă la vârsta la care copiii de la oraș merg la grădinițe și școli  private și fac cursuri de limbi străine deși sunt de vârstă preșcolară. Alții pierd vremea în colbul de pe ulițe, la joacă. Cele două realități sunt extrem de diferite, dar fac parte dintr-o societate profund fragmentată în care aceste comunități au nevoie de sprijin suplimentar pentru a scoate în lume tineri pregătiți la nivel elementar.

Un astfel de proiect se desfășoară acum în Rast, unde aproape 300 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani vor fi incluși într-o serie de activități menite să îi facă să vină la școală. Copiii primesc o masă caldă în fiecare zi, beneficiază de haine și încălțăminte de două ori pe an, de consiliere, educație sexuală și activități extracuriculare.

“Este vorba de un proiect cu finanțare europeană pe care noi, Asociația Pro Civica Oltenia, îl defășurăm la Rast tocmai pentru că acolo este un nivel extrem de ridicat de abandon școlar la vârste fragede. Facem tot posibilul să combatem acest lucru și să îi atragem pe cei mici la cursuri. Masa caldă este foarte important pentru majoritatea, dar și hainele pe care noi le asigurăm primăvara și toamna. La fel de importante sunt și cursurile de educație sexuală, pentru că un număr ridicat de eleve abandonează școala atunci când devin mame. Avem alături de noi consilieri, psihologi, logopezi, cu toții vor lucra cu cei mici, în funcție de necesitățile lor.”, susține Cora Sanda, managerul de proiect.

Proiectul îi vizează și pe adulții care nu au terminat măcar ciclul gimnazial, indiferent de vârsta pe care o au în acest moment.

“Foarte mulți adulți nu au terminat 8 clase și mulți dintre cei mai tineri își doresc să se înscrie la școala de șoferi, astfel încât au nevoie de diploma de absolvenți de gimnaziu. Mulți dintre ei ne-au spus că vor să vină la cursuri pentru a recupera anii de școală pierduți. Sunt tineri de până în 25 de ani, dar sunt și persoane de 40 de ani care vor avea acum a doua șansă. Sunt déjà 40 de adulți la aceste cursuri. ”, explică managerul de proiect. 

Din banii de la Uniunea Europeană se vor realiza și lucrări pentru școală și grădiniță pentru că până acum elevii au învățat în condiții improprii. Se va reabilita clădirea școlii și se va reface acoperișul, iar la clădirea  grădiniței, construcție ce datează din jurul anului 1900,  vor fi făcute lucrări de renovare și se vor pune la punct grupurile sanitare pentru cei mici. 

În total, la Rast se vor investi 2,7 milioane de lei pe o perioadă de trei ani. Proiectul “Școala pentru toți” ar putea să se prelungească dacă se vor găsi investitori preocupați de eradicarea abandonului școlar pe termen lung. În acest sens, reprezentanții Pro Civica Oltenia poartă discuții cu un ONG din Suedia care desfășoară déjà astfel de programe în alte zone din România. 

 

Adauga comentariu