Consilierii de dreapta au cerut impozite mai mici pentru agenții economici și creșteri pentru persoanele fizice. Stânga s-a opus

Consilierii locali PNL și USR-PLUS au venit cu amendamente la Proiectul de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2021. Aleșii de dreapta au cerut creșterea unor impozite pentru persoanele fizice și reducerea unora dintre cele aplicate persoanelor juridice, pentru a îi sprijini. Mai exact, liberalul Marian Vasile a cerut diminuarea impozitului pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice, în speță cota adițională de 20%. ”Ar fi o gură de oxigen pentru mediul de afaceri”, a susținut acesta. În sprijinul acestuia a intervenit și Cezar Drăgoescu, care a explicat că echitabilă ar fi stabilirea unui echilibru între persoanele fizice și juridice, în condițiile în care ”avem tarife minime pentru persoanele fizice și pentru cele juridice maximale”. Primarul Olguța Vasilescu a explicat, la rândul său, că taxele și impozitele nu cresc anul acesta, ci doar se aplică ajustarea cu rata inflației.

70% din totalul veniturilor este colectat de la persoanele juridice. Amendamentele dumneavostră înseamnă 22 milioane de lei și ar dezechilibra foarte mult bugetul”, a opinat și edilul Craiovei. ”Tot timpul va fi impact bugetar. Suntem de acord că anul 2020 nu a fost bun pentru persoanele juridice. Suntem datori să găsim soluții”, a fost de părere și consilierul Lucian Săuleanu.

Olguța Vasilescu a intervenit din nou și a afirmat că agenții economici se pot îndrepta, ca soluție, către Parcul Industrial al Craiovei, unde taxele și impozitele sunt zero. ”Agenții economici au posibilitatea să își desfășoare activitatea în parcul industrial, unde taxele și impozitele sunt zero. Pentru a aduce bani la bugetul local, ai două variante: fie de la Guvern, ceea ce nu se va întâmpla prea curând, sau cu fonduri europene, dar nu avem ghiduri momentan. Aceste taxe pentru persoanele juridice nu cresc, ci rămân la nivelul celor din 2020. Ele reprezintă 70% din totalul veniturilor din bugetul local. Filozofia de dreapta este să creștem impozitele și taxele pentru craioveni, pentru persoanele fizice și să le diminuăm pe cele pentru agenții economici”, a spus edilul.

„Eu am depus un amendament prin care am propus să micșorăm impozitul pe clădiri, în cazul agenților economici, cu 20%. Referitor la parcul industrial, îi transmit doamnei primar că nu ai cum să muți acea clădire în care agenții economici își desfășoară activitatea. Nu se dorește să ajutăm acest sector, să ajutăm mediul de afaceri. Agenții economici reprezintă vaca de muls a Primăriei Craiovei”, intervenit și consilierul Marian Vasile.

Consilierul Cezar Drăgoescu a propus creșterea de la 0.4% la 0.8% pentru clădirile nerezidențiale, adică clădiri de birouri deținute de persoanele fizice. Acesta a prezentat la fiecare intervenție și care ar fi impactul bugetar ca urmare a modificărilor.

În ciuda argumentelor și explicațiilor expuse timp de o oră, cele șase amende propuse de aleșii PNL-USR-PLUS nu au primit vot pozitiv, iar proiectul de hotărâre a fost votat în forma inițială.

Hotărârea nr.__ privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2021:

AMENDAMENT ART. 7 PUNCTUL 1 - MODIFICARE DE LA 1.3% LA 1%

AMENDAMENT ART. 3 PUNCTUL 1 - MODIFICARE DE LA 0,4% LA 0,8%

AMENDAMENT ART. 10 PUNCTUL 1 - ELIMINARE ART 10, ALIN 1 LIT B

AMENDAMENTE DE FOND PROIECT 1 - PROIECT DE HOTĂRÂRE PRIVIND APROBAREA IMPOZITELOR ȘI TAXELOR LOCALE,PENTRU ANUL 2021. ART2 MODIFICARE - DE LA 0.08% LA 0.1%

AMENDAMENT ART. 10 PUNCTUL 1 - ELIMINARE ART 10,ALIN 1 INTEGRAL

AMENDAMENT PROIECT 1 - MODIFICARE ANEXA 1 PCT. 4,LIT. H,ALIN 1 - SA FIE 0

Adauga comentariu