Consilierul Dan Diaconu îngenunchează PNL-ul și în instanță. Tribunalul Dolj îl menține în partid

Consilierul local Dan Diaconu a câștigat pe fond procesul intentat Partidului Național Liberal și organizației județene Dolj împotriva deciziei de excludere din partid. Tribunalul Dolj s-a pronunțat pe 1 aprilie 2022 cu privire la cererea sa de anulare a actelor Biroului Politic Judeţean Dolj al Partidului National Liberal, Comisiei de Arbitraj Judeţene a Partidului National Liberal și a Curţii de arbitraj a Partidului National Liberal. Decizia de înlăturare din rândul liberalilor a venit după ce Diaconu a votat, în ședința Consiliului Local Craiova din 18 noiembrie 2020, propunerea social-democraților pentru desemnarea celor doi viceprimari - Aurelia Filip şi Daniela Barbu - din rândul consilierilor PSD. Astfel, aleșii PNL-USR-PLUS au pierdut și majoritatea pe care o obținuseră în urma alegerilor din toamna anului 2020 în Consiliul Local Craiova. 

Din punctul nostru de vedere, Lia Olguţa Vasilescu s-a autointitulat primarul Craiovei, noi neavând nici până astăzi dovada jurământului dânsei şi nu ştim cum a primit eşarfa în şedinţa care nu a avut loc săptămâna trecută. Continuă cu aceleaşi proceduri specifice dânsei şi PSD, construind efemer o majoritate în Consiliul Local prin târguirea voturilor craiovenilor, care nu i-au dat ei majoritate în CL. Să-i fie ruşine şi dânsei şi colegului nostru, pe care îl aşteptăm astăzi  (18 noiembrie 2020 n.r.) până la ora 16.00 să-şi dea demisia. La ora 16.00 avem şedinţă de Birou Permanent Local şi vom lua o decizie în privinţa excluderii lui. Asigur craiovenii că, în cel mai scurt timp, vom reconstitui majoritatea în CL, aşa cum ei au votat", declara Marian Vasile, care fusese propus pentru un post de viceprimar din partea liberalilor.

"Acest trădător, Dan Diaconu, nu reprezintă PNL, el va fi exclus, chiar dacă nu vine să îşi dea demisia. E evident că nu va veni. Şi-a bătut joc de toată majoritatea de dreapta, de toată munca noastră şi a vândut viitorul nostru, al întregii comunităţi craiovene pentru următorii patru ani. Să-i fie ruşine, este un zero barat şi pentru noi nu reprezintă nimic altceva decât un trădător", declara consilierul liberal Cosmin Corâţu

Și USR, care la rândul său avea asigurat un post de viceprimar, conferit de majoritatea cu PNL, a catalogat acțiunea lui Diaconu drept "o mare mizerie"

"Din păcate, azi am asistat cu toţii la o mare mizerie, viitorul fost consilier Dan Diaconu, de la PNL, actualmente PSD, PER, cred că nici el nu ştie din ce face parte, sper ca în cel mai scurt timp să nu mai facă parte din Consiliu Local Craiova, astfel încât în viitor să avem din nou majoritate. Ceea ce s-a întâmplat este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor Craiovei, o majoritate efemeră, de conjunctură, negociată pe sub mese. Noi vom continua lupta şi vom fi aici pentru următorii patru ani să ne opunem acestei caracatiţe PSD", afirma și Cezar Drăgoescu de la USR.

După evenimentele din CL Craiova, președintele PNL Craiova Mario Ovidiu Oprea și-a înaintat demisia, iar Marian Vasile a fost numit președinte interimar al organizației municipale. Ulterior, acesta a fost ales președintele PNL Craiova.

Sentința Tribunalului Dolj pronunțată pe 1 aprilie a.c. în favoarea consilierului Dan Diaconu, aceea că rămâne membru PNL, poate fi atacată cu apel:

Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Diaconu Dan şi dispune nulitatea: Deciziei nr. 88/03.12.2020 a Biroului Politic Judeţean Dolj al Partidului National Liberal; Hotărârii nr.473/23.12.2020 a Comisiei de Arbitraj Judeţene a Partidului National Liberal; Deciziei nr. 153/26.01.2021 a Curţii de arbitraj a Partidului National Liberal. Admite în parte cererea reclamantului privind plata cheltuielilor de judecată. Obligă pârâţii către reclamant la plata sumei de 4000 lei, cheltuieli de judecată constând în onorariu avocaţial redus. Sentinţă cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, cerere care se va depune la Tribunalul Dolj. Pronunţată azi, 01 aprilie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”.

Contactat de Ziarul de Craiova pentru o declarație și întrebat dacă partidul va ataca sentința, președintele PNL Craiova, Marian Vasile, a afirmat că ”cel mai probabil vom face apel”. ”Așteptăm să vedem motivarea”, s-a rezumat să răspună șeful liberalilor craioveni. 

La rândul său, Dan Diaconu ne-a declarat că nu a făcut niciun fel de comentarii și nu dorește să facă nici în continuare pe marginea subiectului.

Mandatul său de consilier depinde de decizia definitivă a instanței superioare, dacă PNL va face apel. Însă, chiar dacă iberalii vor reuși să îl excludă, o majoritate formată cu USR e departe de a mai fi realizabilă. Reamintim că în urmă cu o lună, PNL Dolj a decis excluderea din partid și a consilierului Răzvan Diaconu, care, și el, contrar deciziei interne a organizației municipale, s-a autopropus pentru funcția de viceprimar al Craiovei, după ce Daniela Barbu a fost numită prefect de Dolj. El a și fost ales în funcţie în şedinţa Consiliului Local din luna februarie cu votul consilierilor PSD şi PER. Propus pentru excludere a fost şi consilierul local Daniel Stoian, care a votat în CL Craiova în favoarea lui Răzvan Diaconu şi împotriva consilierului PNL Marian Vasile, care era propunerea organizaţiei pentru funcţia de viceprimar.

Adauga comentariu