Consilierul Dan Diaconu, manevră în instanță cu plângerea împotriva excluderii din PNL, după ce s-a ”dedulcit” cu PSD

Membrul Consiliului Local Craiova, Dan Diaconu, ales pe listele PNL la scrutinul din 27 septembrie 2020, care a ales să susțină PSD în plen, este în plin proces cu partidul după excluderea sa iminentă. Plângerea împotriva deciziei interne de excludere din PNL a ajuns și pe rolul unei instanțe de judecată, iar Diaconu a început lupta cu liberalii cu o manevră care a lungit din start procesul. Știut fiind faptul că fostul penelist poate fi scos în afara Consiliului Local numai în urma unei decizii judecătorești, cu cât Diaconu reușește să lungească pronunțarea sentinței, cu atât mai bine pentru el și PSD, care beneficiează de un vot în plus și își menține majoritatea în CL Craiova (PSD+PER+Dan Diaconu - 14 voturi față de PNL+USRPLUS care au 13 voturi). Decizia de excludere a lui Dan Diaconu din PNL a fost votată în unanimitate, prin vot secret, de către membrii Biroului Politic Local al PNL Craiova şi validată de către Biroul Politic Judeţean al PNL Dolj în luna noiembrie. Diaconu și-a pierdut calitatea de membru prin decizia Curții de Onoare şi Arbitraj a PNL pe 26 ianuarie 2021.

Ce a făcut Dan Diaconu? Ei bine, pe 4 februarie 2021 a depus plângere împotriva excluderii la o secție care nu era competentă să soluționeze o astfel de speță - Contencios Administrativ și Fiscal (CAF). Două luni le-a luat magistraților ca să constate necompetența secției, apoi procesul a fost mutat la Secția Civilă, care a dat termen în luna iunie: 

”Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei materiale funcţionale a Tribunalului Dolj – Secţia CAF, în ce priveşte soluţionarea cauzei. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Dolj – Secţia I Civilă. Fără cale de atac. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, la data de 09.04.2021. Document: Încheiere finală (dezinvestire) 09.04.2021”.

Întrebat de jurnaliști ce părere are despre situațiile în care consilierii locali își schimbă optica de vot în favoare altui partid - așa cum a făcut-o Dan Diaconu - președintele partidului, Ludovic Orban, a declarat că liberalii intenționează să opereze o modificare a Codului Administrativ care, sub forma actuală, ”e o încurajare la traseism politic pentru toți consilierii locali”.

”Avem în vedere o modificare a Codului Administrativ care, din păcate, nu permite prefectului să înceteze mandatul unui ales local atunci când se finalizează procedura internă de excludere. Trebuie clarificat acest lucru pentru că riscăm, până se termină procesul, să dureze patru ani, dacă trag de timp în instanță, cu toate etapele procesului. Asta e o încurajare la traseism politic pentru toți consilierii locali, dacă se rămâne la actuala formulă, pentru că nu poți să refaci majoritățile stabilite prin vot de cătețeni”, a răspuns Ludovic Orban. 

Șeful PNL vrea ca prefecții să poată înceta mandatele aleșilor locali, după ce Curtea de onoare și arbitraj să o soluție:

”În astfel de situații trebuie simplificată procedura, astfel încât partidul care primește voturile și asigiră reprezentarea în CL să poată să schimbe consilierul local, ca să refacă majoritatea. Am avut și la Sectorul 4 o situație similară. Conform Legii partidelor, noi trebuie să avem o instanță de apel, Curtea de Onoare și Arbitraj. După ce se ia decizia în Biroul politic județean sau municipal sau Colegiul director județean, cel care suferă o sancțiune are dreptul să atace decizia organismului partidului care l-a exclus la Curtea de Onoare și Arbitraj în două faze. În mod normal, ar trebui ca, după ce se termină aceste faze reglementate prin legea partidelor, prefectul să poată să înceteze mandatul consilierului care nu respectă voința cetățeanului”.

”Acel consilier local (Dan Diaconu n.r.) este un trădător, este un om care și-a vândut sufletul - nu știu pe ce și nici nu mă interesează - pentru a schimba o majoritate a voinței cetățenilor, care a dat majoritate pentru USRPLUS și pentru PNL, în Consiliul Municipal. El a denaturat, a votat împotriva voinței cetățenilor”, a apreciat Ludovic Orban.

Inițiativa modificării Codului Administrativ îi aparține liderul liberalilor doljeni, Ștefan Stoica, și urmează ca săptămâna viitoare să intre pe circuitul Camerei Deputaților. 

Adauga comentariu