Consiliul Județean Dolj n-a fost în stare să facă nimic pentru adăpostirea animalelor maltratate. De ce la alții se poate și la noi NU?!

Din octombrie 2020, legea prevede ca animalele care au fost supuse unor acte de violență și cruzime, fie că au sau nu stăpâni, să fie plasate temporar în adăposturi pentru a primi îngrijiri, prin ordin al polițiștilor din cadrul Poliției Române, care au în atribuții protecția animalelor. Adică Poliția Animalelor. Conform Ordonanței de Urgență nr. 175 din 14 octombrie 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, consiliile județene (și Consiliul Local al Mun. București) au obligația de a asigura, cu caracter continuu și permanent, servicii publice de adăpostire a animalelor care fac obiectul ordinului de plasare în adăpost. CJ-urile pot organiza adăposturi proprii, pot încheia contracte cu grădini zoologice, acvarii publice și centre de reabilitare și/sau îngrijire pentru animalele din fauna sălbatică, inclusiv cele deținute de organizații neguvernamentale de protecție a animalelor sau cu adăposturi pentru câini fără stăpân sau a altor adăposturi pentru animale domestice, inclusiv cele deținute de organizații neguvernamentale de protecție a animalelor.

Ce a făcut Consiliul Județean (CJ) Dolj la un an de la emiterea acestei OUG? Mai nimic. Sau, mai bine zis, s-a făcut că face ceva. Nu tu un regulament pentru adăpostirea animalelor aflate în pericol, nu tu măcar discuții cu posibili parteneri, așa cum în țară s-au făcut încă de la începutul acestui an. Nimic. Abia pe 18 octombrie 2021, CJ Dolj a organizat o licitație pentru atribuirea achiziției publice ”Servicii de adăpostirea animalelor ce fac obiectul ordinului de plasare în adăpost, de pe aria administrativ-teritorială a județului Dolj”. Și nici asta nu a mers bine. Potrivit reprezentanților CJ Dolj licitația a fost anulată fiindcă nimeni nu a fost interesat. De ce? ”Poate pentru că nu au fost alocați suficienți bani”, conturează reprezentanții CJ Dolj. Sau poate că ”nu au condițiile cerute de DSVSA Dolj”, ar fi o altă părere. În fine. Cu toate nereușitele, reprezentanții instituției susțin că demersul va fi reluat. La anul!  

A a vut loc o licitație, dar a fost anulată, pentru că nu a fost depusă nicio ofertă. Urmează să reluăm procesul pe licitație, dar, probabil, după 1 ianuarie. Fondurile acestea, de 100.000 de lei, le avem alocate până la sfârșitul acestui an. Procesul trebuie să-l reluăm în funcție de bugetul pe care îl are CJ. Eu m-am consultat cu mai toți omologii mei de la toate județele, și la nivelul întregii țări s-a pus problema banilor. La nivelul Craiovei, în subordinea Serviciului de Salubritate, există acel adăpost canin, dar acesta adăpostește doar animale de talie joasă, ori noi vorbim și de cai, vaci și alte animale, chiar și sălbatice. Mai există un ONG la Desa, care adăpostește animale de talie înaltă, dar nu este autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar. Ca să obții autorizația aceasta de la DSVSA trebuie să îndeplinești anumite condiții, anumită capacitate, sistem de canalizare, să ai medic veterinar ș.a.m.d.. Dumnealor, pentru că nu au, nu au putut să participe la licitație. Am stat de vorbă și cu directorul de la Salubritate. Personal, m-am gândit și la Grădina Zoo. Dar, probabil, din moment ce nu s-au prezentat la licitație li s-a părut, totuși, destul de mică suma. Dacă mă întrebați cum am stabilit 100.000 de lei și nu altă sumă, nu am făcut-o pentru că este ceva nou și nimeni nu știe. Au fost făcute niște calcule estimative cu cei de la DSVSA Dolj, pentru că nu s-au făcut niciunde la nivel de țară. În momentul în care vom vedea fondurile pe care le alocă CJ Dolj, pentru că nu știe nimeni ce va fi la nivel de țară, vom vedea. Asta e ce vă pot spune la acest moment”, a precizat Carmen Deaconu, consilier superior în cadrul Direcției Urbanism - Compartimentul de Mediu, de la CJ Dolj.

Mbun. Am ascultat-o cu atenție pe angajata CJ Dolj responsabilă cu demersul. Și tot ce am înțeles este că CJ Dolj nu are bani, nu a avut exemple de bune practici, nu s-a putut colabora cu ONG-urile, nu se poate nici cu adăpostul canin, iar Grădina Zoo nu a fost interesată. 

Rușinică!

Să o luăm cu începutul. Din start, reprezentanții CJ Dolj ne-au furnizat, nu știm din ce motiv, date eronate. Purtătorul de cuvânt al CJ Dolj ne-a pus la dispoziție Caietul de sarcini al licitației, însă documentul nu conținea datele cu privire la valoarea estimată a contractului. În schimb, am primit cuantumul ei verbal: 100.000 de lei. În realitate, valoarea serviciului a fost estimată la 30.000 de lei, fără TVA, așa cum aveam să aflăm după ce am obținut noi întreaga Documentație de atribuire (vezi facsimil). 

Legat de truda cu care angajata Consiliului a muncit pentru a afla cum și ce au făcut colegii săi din țară, ne-am convins din nou. Cum? În cel mai simplu mod cu putință și prin cea mai la îndemână metodă: printr-o căutare pe Google, în care am tastat cuvintele cheie ”CJ adapost protectia animalelor”. Așa, fără diacritice. Iar link-urile cu informații aveau să curgă precum Fluviul Dunărea. Mură-n gură, cum ar veni. De la Gorj, Vâlcea, Bihor, Mureș, Sibiu, Cluj, Suceava etc.. Și, să fim înțeleși, unele dintre consiliile județene enumerate au trecut la treabă și au regulamente și protocoale adoptate și încheiate, bașca secțiunile speciale pe site-urile lor, unde sunt prezentate date despre animalele adăpostite, încă din februarie ori martie 2021, ca să poate orice persoană interesată de soarta bietelor făpturi sa afle noutăți Poate chiar să le adopte. Notăm din nou, au făcut ce le cerea legea. Poate chiar mai mult, unele dintre ele. 

În altă ordine de idei, dacă funcționarii din CJ Dolj și-ar fi făcut treaba ar fi aflat că în alte județe au fost posibile atât protocoalele cu ONG-urile specializate în protecția animalelor, cât și cu adăposturile canine. Băgăm de seamă că, de fapt, la noi cineva doar și-a dat cu părerea și a decis că nicio variantă nu e bună. Am întrebat atât RAADPFL Craiova, în subordinea căreia se află Grădina Zoologică, cât și SC Salubritate Craiova dacă au fost contactați de CJ Dolj - fie doar și cu rol consultativ - pentru o eventuală colaborare, protocol, ori ca să afle dacă sunt interesați să se implice, sau pentru oricare altă variantă, în vederea rezolvării problemei. Reprezentanții RAADPFL Craiova ne-au precizat că nu au fost contactați, iar răspunsul celor de la SC Salubritatea a fost, similar: "Nu am fost contactați de reprezentanții Consiliului Județean Dolj pentru a depune ofertă în cadrul procedurii de achiziție", potrivit purtătorului de cuvânt Cristina Ghenea.

Conform IPJ Dolj, în prezent, animalele pentru care polițiștii dau ordine de plasare în adăposturi sunt preluate de câteva ONG-uri din oraș și județ. Pe barba lor. Din dorința și nevoia omenească de a ajuta bietele animale schingiuite, bătute, chinuite de stăpâni sau psihopați. E drept, deși nedrept, nu fac ele autoritățile îndeajuns pentru oameni, dar pentru animale!

Acestea fiind spuse, nu putem să nu remarcăm și să regăsim în cadrul CJ Dolj tiparul funcționarului care freacă menta în birou și se face mititel, cât să nu-l observe vreun șef și să-l pună la treabă. Iar dacă are ghinionul să fie întrebat ceva, nu doar că semnalizează că e habarnist, dar mai și minte cu nerușinare! CJ Dolj, stai jos, pentru asta ai nota 4!

PS. Lăsăm și noi astea aici, ca să vă ajute să vă puneți la punct. Se duce săgețica aia mică, albă, pe scrisul ăsta și se apasă cu ea pe el. Rugați un coleg în cazul în care nu vă descurcați. S-o găsi vreunul dispus să vă ajute! Cu plăcere!

Sursa foto cover: IPJ Hunedoara

https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2021/06/ph-aprobare-Regulament-protectia-animalelor-SE-07062021.pdf

https://www.cjmures.ro/Hotariri/Hot2021/anexa_hot014_2021.pdf

https://www.cjbihor.ro/regulamentul-pentru-adapostirea-animalelor-aflate-in-pericol-aprobat/

https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2021/06/13-proiect-de-hotarare-privind-aprobarea-Protocolului-de-colaborare-incheiat-intre-CJB-si-SC-Administratia-domeniului-Public-SA-Oradea.pdf

https://www.cjbotosani.ro/files/Proiecte_de_hotarari/PH105_20210421.pdf

http://cjbuzau.ro/wp-content/uploads/2021/08/1.-Pr.-hot.-aprob-Regulament-adap-animale-aug-2021.pdf

http://www.cjsuceava.ro/index.php/ro/protectia-animalelor

http://www.cjsuceava.ro/index.php/ro/protectia-animalelor/ordine-de-plasare-in-adapost

 

 

Adauga comentariu