CRAIOVA. 1600 de semnături contra poluării de la CET Craiova II

Craiovenii afectați direct de poluarea produsă de CET Craiova II, în special din zona de nord a orașului, respectiv Cartierul Bariera Vâlcii, dar și câteva sute de locuitori din localitatea Mischii aflată în imediata vecinătate a haldei de steril, au semnat o petiție formulată de Asociația Craiova Noastră, document trimis apoi către 10 instituții locale și centrale, în speranța că vor fi luate măsuri. 

Sursele majore ale poluării sunt emisiile rezultate din procesul de ardere a carbunelui evacuate zilnic pe coșuri, pierderile de praf de carbune si reziduuri de ardere din instalatii, ca urmare a faptului că majoritatea instalațiilor și echipamentelor sunt într-o stare avansata de uzura, multe dintre ele necesitând reparații și intervenții urgente. La acestea se mai adaugă și praful de cărbune care se ridică de pe cărbunele depozitat în incinta termocentralei precum și cenușa rezultată din arderea cărbunelui și care este depozitată într-o hadă de steril aflată în vecinătatea termocentralei. 

În localitatea Craiova se află Termocentrala Craiova II, producător de electricitate și de energie termică având producția bazată în special pe arderea de cărbune. În urma acestei activități, o zonă considerabilă din jurul termocentralei care cuprinde o bună parte din municipiul Craiova precum și câteva comune învecinate este supusă unei poluări permanente care afectează aerul, solul, chiar și apa freatică. (...) Starea de fapt este de o gravitate extremă, greu de înțeles pentru cei care nu locuiesc în zonă și nu sunt direct afectați. Practic, poluarea intensă face ca o serie de activități, de la uscatul rufelor până la cultivarea de legume în gospodăriile proprii, să fie aproape imposibile. De fapt, calitatea locuirii este grav afectată sub toate aspectele. Situația este mult înrăutățită în zilele cu vânt mai puternic, praful și cenușa fiind plimbate, în special peste cartierele Bariera Vâlcii, Rovine, Brazda lui Novac, Gării, Craiovița Nouă, dar și peste localitățile Mischii, Ghercești, Șimnicul de Sus. Mai mult, acțiunile de curățare a străzilor, curților, trotuarelor, dau cantități foarte mari de cenușă, iar evacuarea acesteia, atât de către serviciul de salubritate cât și de către cetățeni, pune și alte probleme, întrucât cenușa este un deșeu toxic (..), se menționează în corpul Petiției.

Aceasta a fost trimisă către Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătații - ”instituții care – deși au obligații clare cu privire la asigurarea sănătății publice și protecției mediului, nu își îndeplinesc atribuțiile prevăzute de lege”, explică președintele Asociației ”Craiova Noastră”, Horațiu Buzatu. Documentul a ajus și la Garda Națională de Mediu și Agenţia pentru Protecţia Mediului, Prefectura Județului Dolj, Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Municipal. ”Aceste instituții au în vedere adoptarea unui Plan de Calitate a Aerului în Municipiul Craiova, document pe care noi îl considerăm incomplet și incapabil să rezolve problemele ridicate de poluarea pe care o face Termocentrala”, mai spune Buzatu. Documentul a fost ransmis și către parlamentarili doljeni, ”cu speranța că vor avea în vedere la întocmirea bugetului pentru anii viitori alocarea de fonduri astfel încât funcționarea termocentralei să se desfășoare în parametri normali. Nu în ultimul rând, petiția merge și către Complexul Energetic Oltenia precum și către Termocentrala Craiova II, deoarece activitatea acesteia din urmă se constituie în sursa de poluare care ne afectează.”, conform președintelui Asociației mai-sus menționată.

Ce solicită petenții 

Petenții cer, pe termen scurt :

 1. Eectuarea imediată de măsurători corecte a gradului de poluare din apă, sol și aer în zona din vecinătatea termocentralei. Măsurătorile se vor face sub supravegherea unui ONG iar rezultatele vor fi făcute publice. Procedurile vor demara în termen de o lună.
2. Instalarea unui senzor de poluare în incinta Termocentralei. Valorile înregistrate vor fi publice. Procedura va demara în termen de o lună.
3. Constituirea unui grup de lucru la care să participe specialiști din Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, reprezentanți ai cetățenilor din zonele afectate. Acest grup de lucru va urmări obținerea în cel mai scurt timp a soluțiilor concrete pentru reducerea poluării cu praf de cărbune și cenușă. Consultările în acest scop vor începe în termen de o lună.
4. Alocarea de resurse financiare pentru lucrările de mentenanță la sistemele de etanșare la cazane, canale gaze și transport cenușă, astfel încât normele de mediu prevăzute de legislația în vigoare să fie respectate. Solicităm în mod special ca Ministerul Energiei să ne informeze în scris cu privire la starea acestui demers. Aceeași rugăminte o adresăm și tuturor parlamentarilor de Dolj, respectiv de a ne informa în scris cu privire la amendamentele pe care le vor iniția la prima rectificare bugetară în scopul obținerii sumelor necesare.
II. Pe termen mediu și lung.
1. Construcția unei termocentrale pe gaze în cogenerare de înaltă eficiență care ar rezolva respectarea normelor europene de mediu și ar asigura energia electrică pentru Sistemul Energetic Național precum și a energiei termice pentru Municipiul Craiova și consumatorii industriali la prețuri sustenabile. Elaborarea unui plan cu termene precise în acest sens. Și în acest caz, solicităm Ministerului Energiei și tuturor parlamentarilor de Dolj să ne informeze în scris cu privire la stadiul acestei operațiuni, respectiv nota conceptuală / tema de proiectare / studiul de fezabilitate / proiect tehnic de execuție.
2. Implementarea unui plan de ecologizare a întregii zone, cea pe care e amplasată acum Termocentrala, dar și aria din jur. Stabilizarea și neutralizarea haldelor de cenușă și transformarea zonei într-una verde.
3. De asemenea, solicităm tuturor parlamentarilor de Dolj să ne informeze în scris cu privire la amendamentele pe care le vor iniția la prima rectificare bugetară și respectiv la inițiativele legislative care vor sprijini alocarea de resurse financiare și construcția unei noi termocentrale.

Petiția Asociației ”Craiova Noastră” a reușit să strângă 1.600 de semnături din partea celor afectați.

Conform președintelui Horațiu Buzatu, Asociația intenționează să organizeze în cursul lunii mai și o dezbatere publică la care vor fi invitați, pe lângă reprezentanți ai autorităților și persoane cu responsabilități în sănătatea publică și protecția mediului, specialiști, medici, reprezentanți ai societății civile.
 

Adauga comentariu