CRAIOVA. 20 de autoturisme abandonate vor fi vândute ca fier vechi. Primăria se ”îmbogățește” cu 1.667 €

20 de autovehicule, pe care Poliția Locală Craiova le-a identificat ca fiind abandonate pe domeniul public sau privat al orașului, vor fi duse la fier vechi. În urma procedurile de evaluare, s-a apreciat că sunt mult prea uzate moral și fizic pentru a putea fi scoase la vânzare. Varianta pentru ele e să duse la centre de colectare specializate și calorificate de deșeuri. Astfel, Primăria Craiova ar putea încasa 1.667 de euro, fără TVA.

Conform legii, dacă în termen de 10 zile de la data publicării unui anunț, proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului nu se prezintă în vederea ridicării lui, acesta trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale din raza căreia a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziţie a primarului, şi urmează să fie valorificat prin vânzare, în condiţiile legii, s-au predat unei unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor, în funcţie de starea vehiculului. Cum în cazul celor 20 de mașini nu au existat revendicări, municipalitatea urmează să le valorifice.

Consilierii trebuie ca, mai întâi, să aprobe un proiect de hotărâre prin care să-și însușească Raportul de Evaluare ce estimează valoarea vehiculelor, pentru introducerea acestora in inventarul domeniului privat al Municipiului Craiova 

Evaluarea s-a făcut de o firmă specializată din Bacău. Aceasta a concluzionat, în urma realizării inspecției autovehiculelor, că ”bunurile mobile supuse evaluării prezintă un grad ridicat de depreciere fizică și morală, acestea necesitând reparații capitale ample, cu costuri majore, ce depășesc valoarea bunului, ceea ce face nerentabilă o astfel de operațiune”

Astfel, estimarea valorii lor se face în ipoteza valorificării bunurilor ca deșeu în condițiile ”așa cum sunt, acolo unde sunt”. Conversia lei/euro a fost făcută la cursul de referință BNR, de 4,9488 lei, pentru un euro, curs valutar din 1 noiembrie 2021, data efectivă la care a fost realizată inspecția bunurilor și făcută evaluarea, conform precizărilor societății AEC Consulting SRL Bacău. 

În total, de pe urma celor 20 de mașini, Primăria ar putea încasa 1.667 lei, fără TVA. Bineînțeles, dacă și centrele de colectare sunt dispuse să plătească această sumă.

Cele mai ”scumpe” mașini au fost evaluate la puțin peste 100 de euro bucata. Este vorba despre un BMW, pe care firma de consultanță propune să fie valorificat ca deșeu pentru 125 de euro, un Mercedes, evaluat la 120 de euro și un alt BMW, cu 108 euro. Pe listă sunt și patru Dacii, evaluate între 71 și 75 euro bucate, două Oltcit-uri. Cel mai puțin Primăria va încasa de pe urma unui Matiz, pe care specialiștii l-au evaluat la 55 de euro în vederea valorificării ca deșeu.

Adauga comentariu