CRAIOVA. 20 de imobile lăsate în paragină, supraimpozitate cu 500%. Câți proprietari au plătit impozitul majorat

Clădiri emblematice odinioară, acum rămășițe fantomatice, surprind ochiul trecătorilor chiar dacă postura le-a devenit umilă și tristă. 19 case, majoritatea situate în zona centrală a orașului, și 32 de terenuri, au fost identificate începând cu 2018, când au apărut Normele de procedură privind criteriile de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, situate în Craiova, anexă la Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 9/2017. Proprietarii care nu s-au conformat sunt supraimpozitați cu 500%.

În cursul anilor 2018 si 2019 au fost identificate de Poliția Locală 51 de imobile, dintre care 32 de terenuri năpădite de gunoaie și buruieni, situate in zona cartierelor Rovine, Brestei, Cernele și Bariera Vâlcii, și 19 clădiri de locuințe neingrijite, cele mai multe situate in zona centrala. Terenurile încadratate în categoria celor neîngrijite sunt cele acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, cu împrejmuiri neîntreținute/nereparate şi care se încadrează în oricare din situațiile: cu vegetaţie spontană, cu deșeuri sau cu lipsă parțială a împrejmuirii. Clădire neîngrijită este construcția aflată în stare avansată de degradare, în stare de paragină, cu faţade nereparate/necurăţate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură şi care se încadrează în oricare din situațiile: șarpanta lipseşte parțial sau integral, învelitoarea lipseşte integral, pereţii exteriori lipsesc parţial, finisajul la pereţii exteriori lipseşte parţial sau integral sau tâmplăria exterioară lipseşte integral. Un teren neîngrijit este considerat 

Poliția Locală a Municipiului Craiova a întocmit o serie de documente conform procedurilor, privind starea de fapt pentru fiecare imobil neingrijit și a notificat proprietarii acestora să ia măsuri ca până la sfârșitul anului fiscal să efectueze lucrări de întreținere și îngrijire a imobilelor respective. La expirarea termenului acordat, respectiv sfârșitul anului fiscal, polițiștii locali au efectuat verificări în teren pentru a constata modul de conformare a măsurilor dispuse. În acest sens, s-a constatat că pentru 13 clădiri și 7 terenuri, proprietarii imobilelor în cauză nu s-au conformat, motiv pentru care au fost întocmite și înaintate toate documentele încheiate Comisiei mixte din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, constituită în baza Dispoziției Primarului Municipiului Craiova, pentru a fi aplicate prevederile HCL nr.9/2017, privind supraimpozitarea cu 500% a terenurilor și clădirilor neîngrijite”, se arată într-un răspuns către Ziarul de Craiova, formulat de Poliția Locală.

Potrivit Regulamentului adoptat prin HCL nr. 9/2017, „impozitul majorat al clădirii/terenului neîngrijit se aplică automat şi în anii fiscali următori și va înceta cu anul fiscal aferent aprobării hotărârii de consiliu privind excluderea clădirii/terenului din categoria clădirilor/terenurilor neîngrijite şi încetării majorării impozitului clădirii/terenului, după caz“.

Astfel, pentru cele 13 case părăsite pentru care proprietarii nu au ridicat un deget ca să le scoată din mizerie, Direcția de Taxe și Impozite a trimis înștiințări de plată a impozitului de 500%. La fel s-a întâmplat și cu cele șapte terenuri lăsate în paragină. Însă nu toți proprietarii l-au plătit.

Impozitul pe clădiri majorat nu a fost încasat integral în cazul a patru contribuabili. Impozitul pe teren majorat nu a fost încasat integral în cazul a 2 contribuabili”, conform unui răspuns al Primăriei Craiova.

 

 

Foto: Ștefan Veza

 

Adauga comentariu