CRAIOVA. Autoritățile au făcut trupă cu colonelul Valeriu Gheorghiță în sprijinul ultramaratonului de vaccinare de pe Stadionul ”Oblemenco”

150 de oameni au primit doza de Pfizer în primele ore de la deschiderea fluxurilor de vaccinare deschise la Stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova, pentru maratonul de vaccinare care se va desfășura pe parcursul întregii săptămâni, 24 de ore din 24, fără să fie necesară programarea anterioară. Sunt așteptați toți doritorii, cu cartea de identitate la purtător. 

În sprijinul maratonului, autoritățile locale, prefectul de Dolj, Nicușor Roșca, primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, prorectorul Universității din Craiova, Dan Selișteanu, și Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, reprezentanții DSP Dolj, președintele Asociației Medicilor de Familie din Dolj, și președintele campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță au susținut o conferință de presă comună. Îndemnul a fost același: veniți la vaccinare, este sigură și e unica modalitate ca măsurile restrictive să fie ridicate, iar viața de dinainte de apariția coronavirusului să revină!

Amfitrionul conferinței a fost prefectul de Dolj Nicușor Roșca. Reprezentantul guvernului în teritoriu s-a arătat convins că și Oltenia se va ridica la nivelul celorlalte regiuni unde oamenii se vaccinează în număr mare, apreciind că ”suntem pe drumul cel bun cu vaccinarea, care rămâne sigura modalitate de luptă împotriva Covid și de a ne întoarce la viața de dinaintea pandemiei”.

La rândul său, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, care, de altfel, a sosit la Craiova de dimineață și care a participat efectiv la administrarea dozelor în centrul de la ”Oblemenco”, a declarat că scopul maratonului este ca un număr cât mai mare de oameni să se vaccineze. ”Această revenire la normalitate vedem că devine o certitudine și nu doar o speranță și acest lucru se datorează mai ales reprezentanților autorităților locale care s-au implicat în tot procesul de la început. Succesul acestei campanii naționale de vaccinare ține de fiecare dintre noi, pentru că o persoană vaccinată înseamnă o persoană protejată, la fel și oamenii din jurul său. Principalul ingredient este încrederea, care se câștigă prin muncă, seriozitate, grija față de aproape. În momente ca acestea cred că nu au ce căuta orgoliile sau agendele personale. Reamintesc că, începând de sâmbătă, la toate centrele oamenii se pot prezenta doar cu buletiunul la vaccinare, fără programare. Vaccinarea ne oferă predictibilitate și stabilitate pe termen lung”, a declarat Gheorghiță.

Primarul Craiovei a înaintat câteva cifre referitoare la craiovenii care s-au imunizat până acum și a apreciat că demersul început astăzi va fi un succes. ”Este important să dăm un semnal că și la Craiova stăm foarte bine la rata de vaccinare. Din calculele noastre, dând la o parte copiii sub 16 ani și persoanele care deși au domiciliul aici sunt plecați în străinătate, suntem undeva la peste 30%, ceea ce este o rată foarte bună. Primăria s-a implicat încă din prima zi în organizarea centrelor de vaccinare, cu spațiile și mobilierul puse la dispoziție, de dezinfecțanți și toate materialele, dar și de recrutarea personalului medical. Aici am întâmpinat mari dificultăți pentru că nu am putut lua oameni din spitalele subordonate primăriei sau Ministerului Sănătății, pentru că toți sunt la limita rezistenței la un an de la pandemie. Ne-am îndreptat atenția către centrele medicale școlare”, a afirmat edilul Craiovei. Olguța Vasilescu a profitat de ocazie și a sugerat ca acolo unde mai sunt locuri libere să se organizeze concursuri de ocupare a posturilor, ”chiar și pentru perioadă determinată, și astfel nu mai stăm în fiecare weekend cu stresul de unde să mai facem rost de medici sau asistente pentru centrele de vaccinare”. ”Eu cred că acest centru de vaccinare non-stop va fi un succes și sper că dacă va fi un succes să continuăm și după cele șapte zile”, a conchis Olguța Vasilescu.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a transmis un mesaj către primarii comunelor, cei mai în măsură să dea un semnal pozitiv către populație în sprijinul vaccinării. ”Îndemnăm toți primarii din județul Dolj, toți consilierii, să conștientizeze populația, să încerce să facă campanii de informare și în comunitățile respective, să înțeleagă oamenii că o simplă înțepătură de ac nu se compară cu durerea provocată de boală și ceea ce s-a întâmplat prin ATI-uri”, a spus Vasile.

De la DSP Dolj, accentul s-a pus pe promovarea vaccinării, fiindcă, potrivit reprezentanților direcției, ”avem locații, avem materiale sanitare, avem vaccin, important este să promovăm vaccinarea”.

La rândul lor, studenții universităților din Craiova s-au implicat în campania de informare despre ceea ce înseamnă vaccinarea. Porivit conducerii Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, au loc o mulțime de acțiuni în acest sens. Campania în sprijinul vaccinării a început ieri, în Parcul Romanescu, iar studenții și cadrele didactice vor merge în toate zonele aglomerate, în piețe, mal-uuri pentru a le explica oamenilor pe îndelete ce presupune vaccinarea și care sunt beneficiile administrării dozelor anti-Covid-19. 

Valeriu Gheorghiță a subliniat că încă de la începutul campaniei naționale de vaccinare, când lucrurile erau departe de afi stabilite cu claritate atât în privința locațiilor unde urma să se desfășoare activitățile pentru administrarea dozelor și cu ce personalului medical  s-a bucurat de ”o colaborare foarte buna cu autoritățile locale, cu primaria municipiului craiova, cu prefectura încă de la începutul campaniei de vaccinare”.

Până la ora 15.00, aproximativ 300 de persoane se vaccinaseră pe ”Oblemenco”, însă organizatorii se așteaptă ca după ora 17.00 fluxul de oameni să fie mai însemnat.

Adauga comentariu