CRAIOVA. Doar un sfert dintre asociațiile de proprietari vor reabilitare termică. Pentru-atâta dorință, primăria a prelungit termenul pentru semnături

Doar 113 asociații, cu un total de 688 de scări de bloc, din cele 496 constituite la nivelul municipiului Craiova, au adus până acum liste de semnături pentru reabilitarea blocurilor. În fapt, semnăturile sunt un acord de principiu al locatarilor pentru demararea studiilor în urma cărora vor fi stabilite intervențiile necesare asupra condominiilor, precum și suma totală. Municipalitatea încearcă să încurajeze și să convingă cetățenii să-și reabilteze blocurile cu tot ce înseamnă fațade, termopane, termo și hidroizolație și instalații din subsol, cu bani de la UE, de la primărie și ceva din propriul buzunar. 

”Reamintim faptul că peste 50% din costuri sunt suportate de Uniunea Europeană, iar un procent de aproximativ 30% de Primăria Craiova. Locatarii vor achita un procent de 20% din costurile reabilitării termice aferente locuinței proprii și a spațiului comun de pe scară, procentul fiind stabilit ulterior apariției ghidurilor de finanțare, în luna iulie 2021. Sumele care revin cetățenilor se vor împărți în părți egale, pe o perioadă de 10 ani și în funcție de lucrările ce vor efectiv realizate, urmând a fi impuse prin Direcția de Taxe și Impozite Craiova”, explică reprezentanții Primăriei Craiova. O estimare a costurilor pentru un apartament de două camere este de aproximativ 200 euro/anual, reprezentând contribuția proprie, spun cei de la Primăria Craiova.  

       “Dacă inițial am apelat la președinții asociațiilor de proprietari, acum apelăm la toți cetățenii Craiovei pentru a merge direct la președintele de asociație și a semna aceste tabele, care nu presupun niciun angajament financiar, ci doar un acord de principiu. Unii președinți nu acționează în interesul locatarilor pe care îi reprezintă și din acest motiv craiovenii trebuie să meargă direct la ei și să le solicite să li se respecte drepturile, pentru că aceste lucrări sunt absolut necesare și în interesul tuturor locuitorilor unui bloc. Sunt asociații care au adus tabele pentru 20-30 de scări de bloc, iar altele doar pentru un bloc sau nu s-au implicat deloc, din această cauză am ajuns la concluzia că președinții nu i-au informat corect pe locatari”, declară Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Printre asociațiile care au adus cel mai mare număr de semnături se numără:

Asociația 25 Brazda lui Novac – 14 scări de bloc
Asociația 11 Brazda lui Novac – 17 scări de bloc
Asociația 8 Calea București – 20 scări de bloc
Asociația 16 Brazda lui Novac – 22 scări de bloc
Asociația 3 Siloz – 26 scări de bloc
Asociația 3 Rovine – 27 scări de bloc
Asociația 2 Lăpuș – 31 scări de bloc

 

 

          Termenul pentru depunerea, de către președinții de asociații de proprietari, a tabelelor cu semnăturile locatarilor care sunt interesați de viitorul proiect de reabilitare termică finanțat din fonduri europene, a fost prelungit până pe 15 martie 2021.

Proiectul de reabilitare termică include: lucrări de izolare termică a faţadelor, schimbarea tâmplăriei, închiderea balcoanelor, lucrări de termo și hidroizolație, repararea acoperișului blocului, instalarea unor dispozitive de producere a energiei din surse regenerabile, reabilitarea sistemului de încălzire / furnizare a apei calde de consum. Proprietarii apartamentelor care au deja realizate unele din aceste îmbunătățiri nu vor fi nevoiți să le refacă. Astfel, costurile vor scădea substanțial.

 

Adauga comentariu