CRAIOVA. Locatarii unui bloc, la un pas să sară în aer. Centrala termică, aflată la subsolul imobilului, a stat sub apă două zile

Centrala termică (CT) ce deservește Asociația ”32 de apartemente” Ștefan Cel Mare din Craiova, mai exact Bl. 13 scara A de pe Str. Ștefan cel Mare, amplasată la subsol, a stat două zile sub apă, în urma ploii din 8 iunie. Locatarii au rămas fără apă caldă și așa s-a descoperit că centrala era inundată. Aparatura este automatizată electric și funcționează pe gaz. Norocul a fost că au pornit cazanele, altfel acumularea de gaze și o simplă scânteie ar fi condus la o tragedie, dat fiind faptul că ea se află în subsolul blocului în care există 32 de apartamente. De altfel, panourile electrice au făcut scurtcircuit, din cauza apei, potrivit viceprimarului Aurelia Filip. 

De ce s-a descoperit abia după două zile? Pentru că niciun angajat al Termo Urban nu a trecut să verifice centrala, așa cum prevede legea. Deși automatizată, zilnic un specialist trebuie să examineze dacă funcționează corect. Iar asta nu s-a întâmplat. Conform surselor noastre, atât la Asociația ”32 de apartamente”, cât și la As. ”24 de apartamente”, ambele din zona Ștefan cel Mare, nu se fac verificări zilnice la CT, așa cum se întâmplă, spre exemplu, la celelalte șase din zona centrală a orașului, unde în fiecare zi și noapte se face rond. Organigrama SC Termo Urban este cu mult subdimensionată față de cea a fostei societăți care a dat faliment. Există doar 106 angajați la Producție, față de cei circa 300 câți erau înainte, deși punctele și centralele termice au rămas aceleași ca număr. 

Contactat de Ziarul de Craiova, viceprimarului  Filip, care are în atribuții activitatea SC Termo Urban, spune că o astfel de centrală nu necesită supraveghere permanentă și că, probabil, Asociația de proprietari a fost cea care a anunțat Termo că este o problemă.

Am fost anunțată ieri (joi, 10 iunie - n.r.) de societate că la asociația respectivă se lucrează la reparația centralei și că tot ieri locatarii au fost înștiințați (că funizarea apei calde este sistată n.r.) și mai mai durează cel puțin două, poate chiar patru zile. Întrebat cine a sesizat că este o problemă - Termo sau locatarii - viceprimarul a afirmat că ”centrala e electrică, fără supraveghere, cred că asociația i-a anunțat, nu știu exact”. ”Este electrică, dar nu necesită permanență. Se trece, este maistrul de zonă, dar nu este cu prezență permanentă”, a explicat Aurelia Filip.

La rândul lor, reprezentanții Asociațiației de proprietari ”32 de apartamente” s-au arătat deranjați de interesul manifestat pentru problema centralei termice și de faptul că cineva a anunțat presa. Responsabila de bloc ne-a sfătuit să-i întrebăm pe cei care ne-au anunțat dacă s-a reparat sau nu centrala. În cele din urmă ne-a răspuns că nu asociația a anunțat Termo și nici locatarii nu ar fi făcut-o și că nici problema centralei ”nu cred că s-a rezolvat”. Din contră, s-a grăbit să spună că cei de la Termo ”au fost chiar foarte OK”.

”Au fost foarte OK cei de la Termo, imediat ne-au înștiințat. Am primit ieri (joi, 10 iunie a.c. n.r.) mesaj pe Whatsapp, apoi m-au sunat să mă înștiințeze și în câteva minute au pregătit o adresă scrisă, am listat-o și am afișat-o. S-au comportat foarte ok. Toată lumea știe din acea înștiințare (că nu e apă caldă n.r.)”, a declarat președinta Asociației ”32 de apartamente” de pe Str. Ștefan cel Mare. 

Așadar, deși centrala a fost inundată în seara zilei de 8 iunie, când a plouat cu circa 100 l/mp, locatarii au fost înștiințați ”imediat”, adică pe 10 iunie, de cei de la societatea de termoficare, că centrala s-a defectat și că furnizarea apei calde este sistată până la repararea centralei. 

Cât despre centrală, daunele au fost majore, toată partea electrică fiind compromisă. Conform surselor noastre, paguba s-ar ridica la câteva sute de mii de lei.

 

Adauga comentariu