Craioveanul care se îngrijește de grădinile publice ale Romei, deși nu are un acoperiș deasupra capului. Bărbatul a ajuns vedetă în presa italiană după ce un ziar i-a publicat povestea

Articolul a apărut ieri dimineață în paginile cotidianului gratuit Leggo. Pe mai bine de jumătate de pagină este prezentată povestea de viață a lui Marian Roncea, un fost plutonier al Armatei Române la o unitate militară din Craiova. 

Viața a fost dură cu bărbatul care are acum 57 de ani. A plecat în Italia pentru a-și găsi un rost în viață și o slujbă, dar a avut parte de prea multe piedici. Pentru că nu are o casă, locuiește sub un pod al Romei, dar își câștigă existența muncind. Încă din 2015 el este cel care se îngrijește de spațiile verzi de pe una dintre cele mai importante artere ale capitalei, Via Appia. Face totul din proprie inițiativă și singura recompensă pe care o primește sunt câteva monede din mâinile locuitorilor din zonă ce s-au învățat cu Mariano. 

Reporterii Leggo au discutat cu craiovenul nostru pe care l-au găsit în timp ce sădea două plante de Agave crescute chiar de el. 

Poza publicata în cotidianul Leggo

 

"Roma este frumoasă și sunt fericită să locuiesc aici. Are istorie și monumente importante, dar este neglijată și murdară. Nu-mi place să văd așa și vreau să fac ceva pentru a o îmbunătăți. ", le-a declarat Marian ziariștilor italieni. 
“Când noaptea cade, românul își ia grebla și lopata și strânge buruienile: mâine nu va mai fi aici, există multe alte paturi de flori pe care le va curăța. Dar promite că se va întoarce să-și verifice Agave-ul.”, își încheie ziaristul italian articolul despre Marian.

Povestea craioveanului a fost preluată și de alte publicații. Despre el s-a scris și în ziarul românilor din Italia: Emigrantul. Autorul articolului a mers și el să îl cunoască pe Marian și să îi vadă munca. 

“Marian muncește pentru acești bani. Mulți, puțini, îi adună aranjând spațiile verzi din zona Appia, Colli Albani. Îi place că oamenii apreciază munca lui, că nu e nevoie să fure sau să facă altceva, să împartă spațiile cu alții, pentru că nimeni nu mai muncește pământul. Cerșetorii, africanii care au început și ei să măture prin fața magazinelor pentrua primi bani, au zonele lor stabilite. Dar Marian nu are nevoie să dea dreptul nimănui pentru asta. Și la gura metroului și spre piață am găsit alte spații amenajate de el, așa cum a știut mai bine, dar oricum fără gunoaie și ordonate, pentru că Roma chiar are o mare problemă la capitolul curățenie. (…)Nu vrea să stea cu mulți români, aceștia beau, fac mizerie… El e rezervat, îmbrăcat frumos, curat, mereu cu haine bune. Are zeci de costume trimise acasă, povestește, pentru că de câte ori cineva îi dă, le primește și le trimite.”, scrie Cristi Merchea, redactor al ziarului Emigrantul. 

 

 


Adauga comentariu