Craiovenii, cu poluarea și sesizările înainte! Ce au decis autoritățile

După mai multe zile în care aerul a fost din nou irespirabil la Craiova, iar oamenii au înroșit telefoanele instituțiilor, iar Facebook-ul s-a umplut de imagini cu zonele afectate și reacții de nemulțumire, toate instituțiile din Bănie, care au responsabilități privind calitatea aerului, s-au întâlnit, luni. La masa discuțiilor s-au așezat primarul Olguța Vasilescu, viceprimarul Aurelia Filip,  Nicolăescu Constantin, reprezentantul Garnizoanei Craiova, comisarul șef al Gărzii de Mediu - Gheorghe Călinoiu, Dan Vasile, directorul CET II, Col. Bogdan Vlăduțoiu, de la ISU Oltenia, Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova, Mihai Butari, directorul SC Salubritate Craiova și Verginica Bănuț, din partea Agenției pentru Protecția Mediului Dolj.

Ce duce la depășirea valorilor maximale ale indicatorilor de calitate a aerului din stațiile de monitorizare de pe raza orașului? Asta a fost prinicpala temă de discuție și, la final, s-a ajuns la concluzia că poluarea din Craiova este cauzată de o serie de elemente, conform unor concluzii transmise ulterior presei: arderile ilegale ale deșeurilor din mase plastice pentru recuperarea metalului, încălzirea rezidențială din cartierele de case, unde sunt coșuri de fum situate la înălțime mică (fapt care în condiții atmosferice de ceață sau presiune mare contribuie în mod decisiv la scăderea calității aerului), traficul aglomerat și emisiile de particule fine ale motoarelor diesel și șantierele deschise, unde nu se respectă măsurile impuse în autorizația de construire, eliberată de Primăria Municipiului Craiova.

Conform reprezentanților municipalității, pentru rezolvarea problemelor ce țin strict de municipalitatea craioveană, primarul Vasilescu și-a asumat înlocuirea întregului parc auto cu autobuze electrice și EURO 6. De asemenea, în perioada următoare vor fi angajați încă 150 de măturători stradali, în cadrul operatorului Salubritate Craiova, iar în timpul nopții vor fi folosite utilaje mecanizate care spală străzile. În plus, Primăria Craiova urmează să achiziționeze peste 3.800 de camere video pentru monitorizarea platformelor de gunoi și a zonelor periferice cunoscute ca locuri unde se aruncă ilegal deșeuri.

      Olguța Vasilescu mizează și pe Regulamentul de gospodărire a municipiului Craiova, prin care se va pune în aplicare OG nr. 21/2002, adică se vor face lucrări de igienizare inclusiv pe terenurile proprietate privată prin societatea aflată în subordinea autorității locale, iar cheltuiala va fi imputată proprietarului.

“Noi am respectat toate obligațiile impuse Primăriei Municipiului Craiova, în condițiile în care de un an de zile am rămas fără pârghii (poliția locală a trecut din subordinea primăriei, în subordinea MAI n.r.). Astfel, am eliberat autorizații de construire cu obligațiile impuse pentru respectarea mediului înconjurător, am achiziționat, în ultimii ani, doar autobuze electrice, nepoluante și am asigurat permanent curățenia pe domeniul public, în condițiile în care strângem, în medie, 20 tone deșeuri / lună de pe terenuri din zona de periferie. Mai mult, începând din luna aprilie, după adoptarea regulamentului de gospodărire, Salubritatea va igieniza inclusiv terenurile private, urmând ca nota de plată să le fie imputată proprietarilor. În continuare, vom demara o amplă curățenie de primăvară, pentru care vor fi angajați, suplimentar, 150 de muncitori necalificați. Deoarece temperaturile nu mai sunt foarte scăzute noaptea, vom trece și la spălatul mecanizat al străzilor. Din păcate însă, nu mai avem niciun fel de pârghie pentru efectuarea controalelor și sancționarea celor vinovați de poluarea orașului, deoarece Poliția Locală nu mai este, de un an de zile, în subordinea Primăriei. Rămâne ca toate celelalte instituții să-și facă datoria față de cetățenii Craiovei, respectiv Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, Poliția Națională, astfel încât cetățenii certați cu bunul simț să fie și sancționați”, a declarat Lia-Olguța Vasilescu, primarul Craiovei

Agenția pentru Protecția Mediului Dolj va propune modificări la legislația în vigoare, astfel încât instituțiile abilitate să poată intra și pe terenuri private, unde se ard necontrolat deșeuri, iar încălcările constatate să poată fi sancționate atât contravențional, cât și penal. Pe de altă parte, Garda de Mediu va interveni alături de Poliția Locală și Poliția Națională, la orice sesizare venită din partea cetățenilor, pentru combaterea și stoparea acestor fenomene. Ceea ce, practic, și avea de făcut și până acum.

Sursa foto: Facebook/Raportează incidente de mediu

 

Adauga comentariu