Craiovenii preferă mieii crescuți la munte. Prețurile sunt pentru toate buzunarele la târgul de miei din Craiova

Este măcel în toată regula la târgul special amenajat în Piața Chiriac. Sute de miei ajung zilnic sub cuțitul măcelarilor, iar alte sute sunt cumpărați pentru a fi tăiați acasă. Clienții interesați au de unde alege pentru că sunt zeci de comercianți veniți din Dolj, dar și din zona de munte a Gorjului. În timp ce vânzătorii care au miei mai mari își vând animalele ca pâinea caldă, cei cu miei foarte tineri se plâng că ies în pierdere.
 
Un cioban din Novaci spune că este a treia zi când vine la târgul de la Craiova și că vânzarea a mers foarte bine. Toate animalele de peste 20 kg s-au dat repede din primele zile, astfel că a rămas acum cu cele mai mici dintre ele.
“Am dat cu 13-14 lei kilogramul în viu pentru că am avut numai miei mari, între 15 și 25 kg, greutatea ideală pentru o masă de Paște. Acum pe ăștia pe care îi mai am îi dau cu 11-12 lei pe kilogram, negociabil.”, explică Gogică Cârțană, cioban din Gorj.
 
Omul vine și cu recomandări pentru prepararea cărnii.
“Mie îmi place la tavă, copt bine, după ce a stat în baiț chiar și două zile. Nevasta este expert în miel la tavă, eu în schimb îl fac la ceaun. Îmi place să stau pe lânga foc, să mai arunc o mână de pătrunjel, să simt mirosul de mâncare cu puțin fum. Ăsta e gustul mielului adevărat”, încheie ciobanul. 

Aduși de succesul pe care l-a avut nea Gogică, alți doi crescători de la Novaci se laudă cu cei mai buni miei din piață. Bine crescuți cu iarbă de la munte, mieii își așteaptă sfârșitul abia după ce un cumpărător se încumetă să dea 13 lei pe kilogram.
“Astăzi am adus 100 de capete, dar este prima zi de vânzare. Până la prânz am vândut cam jumătate din ei. Merge bine vânzarea pentru că oferim miei la greutatea cea mai potrivită, exact ce caută clientul. Mai avem 300 de miei acasă pe care îi vom aduce în următoarele două zile”, explică unul dintre ciobani.

La câțiva zeci de metri se află un alt crescător, de data aceasta din Daneți, Dolj. Omul negociază de zor cu toți cei care îl abordează. Deși recunoaște că vânzările merg bine, se arată nemulțumit chiar și când încheie victorios tranzacția, nu cumva să creadă clientul că i-a făcut lui vreun favor.

“Eu dau mielul cu 15 lei pe kilogram. Este crescut sănătos, este mare, este exact cum trebuie. Negociez dacă este cazul, dar în general țin la preț. Am adus și câțiva iezi, să satisfacem gusturile tuturor. Sunt de o oră aici și nu mă plâng de clienți. Până deseară vreau să vând toate cele 60 de capete”, explică serios domn’ Marin de la Daneți, așa cum singur se recomandă.

Tot cu iezi sunt și câțiva crescători din localitatea Pleșoi din Dolj. Pentru că animalele sunt foarte mici, vânzările merg foarte prost, iar ciobanii ies mai mult în pierdere. “Ăsta este un ied sănătos, numai bun de gătit pentru cei care nu vor miel pe masa de Paște. Problema este că oamenii nu cumpără că au auzit ei la televizor că e carnea toxică. Noi le garantăm că este o carne bună și ușoară.”,își spune supărarea unul dintre vânzători.

Fiecare comerciant plătește o taxă de șase pe lei pe cap de animal adus la vânzare. Cu aceste cheltuieli, unii dintre ei ajung să vândă în pierdere.
“Eu am venit ieri cu 20 de iezi pentru care am plătit 120 de lei accesul în piață, plus benzina până la Craiova. După o zi am vândut doar trei iezi pe care am luat 300 de lei. Ăsta nu e profit după câtă multă muncă necesită creșterea unui animal”, se plânge un crescător din Brabova.

Pentru că au de unde să aleagă și pentru că prețul unui miel din târg este mai mic decât în supermarket, clienții se declară mulțumiți. La punctual de sacrificare, oamenii stau la coadă pentru a-I fi tăiat animalul.
“Am dat 200 de lei pe un miel și mă mai costă tăiatul 22 de lei. Sunt mulțumită că pot să iau animalul gata curățat și ambalat”, explică o cumpărătoare.

“Noi abia respirăm de câteva zile, iar astăzi este mai rău ca niciodată. Tăiem și tranșăm sute de miei pe zi, nu avem timp să respirăm”, explică un măcelar asudat și agitat printre zecile de clienți care stau la coadă.

Astăzi și mâine se înregistrează cele mai mari vânzări de miei. Târgul de miei din Craiova este deschis până pe 7 aprilie la ora 17.

Adauga comentariu