Craiovenii spun că mieii și iezii sunt cam ”piperați”, crescătorii denunță că se exportă în Emirate, iar ai noștri mănâncă din supermarket

20 de lei iedul, 20 de lei mielul, acestea sunt prețurile cu care se vinde kilogramul de animal viu în Piața Chiriac din Craiova, singurul loc autorizat pentru sacrificarea lor în oraș. Cumpărătorii susțin că e cam scump, crescătorii le înțeleg of-ul, dar o știu și ei pe-a lor - cumpără lucerna și porumbul la prețuri care și lor li se par mari, pentru a-i crește.

Sunt din Valea Stanciului, acasă am mai vândut, da' am zis să încerc și la Craiova. Nu prea merge bine, la 20 de lei kilu' de ied în viu. Ce să zic, nu prea are lumea bani”, se arată rezervat un crescător.

De la marginea Craiovei, de la Troaca - Rovine 2, un alt vânzător îi împărtășește exact aceeași opinie, dar se arată ceva mai relaxat, pentru că a vândut deja un sfert din marfă. ”Nu prea are lumea bani anul ăsta. Prețul e de 20 de lei viu. Am vândut binișor, în prima zi, vreo 10 miei din cei 40 cu care am venit”, mărturisește bărbatul. Apoi se arată supărat și confirmă că mieii din România sunt vânduți străinilor la prețuri chiar mai mici. ”La export s-au dat mieii cu 19 lei pe kilogram, în viu. Noi exportăm mieii în Emiratele Arabe și noi mâncăm din Kaufland, de la Auchan. Marfa noastră nu e bună s-o mâncăm noi, o mănâncă străinii și noi pe-a altora”, se aprinde vânzătorul. Alături, o bătrână se sprijină în ciomag și zâmbește amar.

Clienții purced la vizionare, pentru ca mai apoi să se hotărască pe care să-l aleagă. Sunt cei care în cele dn urmă cumpără, altfel n-ar face drumul degeaba la târg.

Să vedem prețul și, la urmă, om vedea dacă cumpărăm. Da, e cam piperat pentru venitul meu”, spune un pensionar în vârstă. E întrerupt de un vânzător din Daneți: ”E greu și pentru cheltuielile noastre”. ”Eu am venit cu miei mai mărișori anul ăsta, au la 40-50 de kg, la 20 de lei pe kg. Cam slab prețul pentru noi, cum este acuma banița de porumb 300 de mii (lei vechi n.r.) și cum ăștia mănâncă lucernă... Balotu' de lucernă este 200 de mii (lei vechi n.r.)”, explică crescătorul, care spune că a vândut deja vreo 15 miei. Pensionarul revine în discuție și spune că el nu-l ia pentru sacrificare, ca să-l cosnume la masa de Paște, ci ca să-l crească pentru la toamnă.

O doamnă e de părere că, la 20 de lei kilogramul, prețul este convenabil și că preferă să ia din Piața Chiriac decât din supermarket: ”De-aici știu ce iau, de-acolo am mai luat și n-au același gust. Fac ciorbiță, stufat. Eu luai doi, un miel și-un ied, așa iau în fiecare an”, mărturisește craioveanca.

Marfa este bunicică. Oamenii au muncit ca să facă o saftea bună, dar prețul, totuși, este piperat. Oricum, e mai bine să-l luăm de aici, că-l vedem, e viu, e proaspăt”, e de părere un alt craiovean.

Centrul de sacrificare a mieilor şi iezilor amenajat în Piața Chiriac va funcționa până pe 23 aprilie, sub permanenta supraveghere a personalului din cadrul DSVSA Dolj. În județ mai există centre similare în Băileşti, Calafat, Filiaşi, Segarcea şi Dăbuleni.

Foto: Remus Badea

 

 

Adauga comentariu