Cresc prețurile pentru comercianții care vând la tarabele și magazinele din piețe și Târgul Municipal Craiova

SC Piete si Targuri Craiova SRL a cerut modificarea tarifelor aplicate începand cu 01.01.2022 pentru utilizarea locurilor publice sau private din pieţele municipiului Craiova şi Târgul Municipal Craiova. Reprezentanții Societății susțin că fără majori SC Piețe nu poate avea o continuitate a activității, nu poate continua investițiile în curs și ar risca să încheie activitatea cu un deficit, în condițiile în care prețurile la energie, utilități și nu numai au crescut în ultimele luni. 

Propunerea creșterilor a fost supusă votului Consiliului Local al Municipiului (CLM) Craiova, în ședința de astăzi, și, în ciuda opoziției consilierilor de dreapta, hotărârea a fost adoptată. Teodor Sas, de la PNL, propusese ca taxa pentru ocuparea tarabelor și a terenurilor să fie păstrate la nivelul acestui an, însă amendamentul nu a avut succes. 

”Am un amendaent cu privire la menținerea taxei pentru ocuparea meselor și a terenurilor din piețe la valorile din 2021. Se propune o creștere de 50% la mese și de 20% la teren. Nu sunt de acord, pentru că această creștere automat va duce și la creșterea prețurilor produselor care sunt vândute în Piața Centrală”, a spus Teodor Sas. 

Olguța Vasilescu: Dacă nu măresc taxele, nu au bani să modernizeze

Primarul Olguța Vasilescu a luat cuvântul pentru a explica de ce e nevoie de creșterea tarifelor: pentru că fără bani mai mulți, piețele din oraș nu pot fi reabilitate.

Suntem într-un cerc vicios. Dacă SC Piețe nu are bani nu poate să modernizeze piețele, dacă nu măresc taxele, nu au bani să modernizeze. Trebuie să ne uităm și la celelalte municipalități din România și să vedeți că la ora asta avem cele mai mici tarife puse societăților comerciale, atenție, ca să nu facem vreo confuzie între societatea noastră de Piețe și alte societăți comerciale, care închiriează tarabele în piețe. Deci, dacă vreți să avem bani pentru SC Piețe, bani pe care noi, municipalitatea, nu avem voie să-i investim în piețele respective, trebuie să lăsăm societatea noastră să se dezvolte. Și nu poate să se dezvolte altfel decât majorând aceste tarife. Nu este o veste bună pentru nimeni, nici pentru noi, mai ales pentru societățile comerciale care închiriează aceste tarabe în piețe. Pe de altă parte, așa funcționează economia și, dacă vrem să reabilităm acele piețe, trebuie ca societatea noastră să facă profit”, a explicat Olguța Vasilescu.

Într-adevăr, prețurile sunt fundamentate de aceste creșteri de prețuri la energie, de creșterea salariului minim, însă o administrare mai eficientă a acelor spații, automat ar aduce și mai mulți bani în bugetul piețelor.”, i-a replicat Sas edilului, arătând că producătorii autohtoni nu ar avea loc să vândă de ceilalți comercvianți. Iar Olguța Vasilescu, i-a retezat-o: ”Îmi aduc aminte că ați fost în postura de viceprimar și nu cred că străluceau piețele în acea perioadă. În ceea ce privește producătorii, vor avea o piață proprie: Piața Chiriac va fi destinată doar producătorilor, în special a celor autohtoni.

Potrivit directorului SC Piețe și Târguri Craiova, Alin Mărăcine, tarifele practicate ar fi ”comparabile cu toate municipiile mari și nu numai din România”.

Dacă sunt taxe oarecum mai mici sunt în piețe din cadrul serviciilor publice, pentru că acolo nu se percepe redevență, nu se percep taxe și impozite, nu este plătit TVA etc. Creșterile pe care le propunem sunt în mare parte din cauza creșterii la energia electrică. În prezent, noi plătim de patru ori mai scump energia. Dacă până acum plăteam 474 megawati/h, ca să vă faceți o idee, în momentul de față plătim 2.200 megawati/h. Doar din această creștere, avem o creștere a cheltuielilor cu 15-17%, nu mai vorbim de creșterea salariului minim, rata inflației, indicele prețului de consum și creșterea la celelalte materiale și utilități”, a afirmat Mărăcine.

Iată lista tarifelor  

Adauga comentariu