Cristiana Geormăneanu – medicul cu peste 400 de misiuni de salvare cu elicopterul SMURD, în ultimii 5 ani. "Fără pasiune nu reziști în meseria asta"

Cristiana Geormăneanu lucrează de peste 20 de ani în medicina de urgență. Este medic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Nr.1 și la SMURD Craiova. De mică a știut că vrea să salveze oameni și în facultate a avut noroc de profesori care au îndrumat-o și i-au insuflat pasiunea pentru această specializare. 


“Mi se părea ceva fantastic să ajuți un om aflat în suferință. Primul contact cu pacientul l-am avut în facultate când profesorii ne luau în urgență. A fost un real succes când am reușit să punem primul diagnostic corect. Asta se întâmpla în anul trei de facultate.” , a declarat Cristiana Geormăneanu.


După 2 ani se înființa medicina de urgență. Acela a fost momentul în care medicul urgentist a început să iși facă planuri, să viseze cum o să fie când o să înceapă rezidențiatul. 


Nu a trecut mult timp însă până la prima mare dezamăgire. În primul an de rezidențiat vedea ambulanțele vechi, care nu erau dotate, aveau o amărâtă de targă și nu le puteau oferi pacienților siguranța de care aveau nevoie. A fost momentul în care s-a gândit să renunțe la ceea ce își dorise cu atâta ardoare să facă.


“La 28 de ani am mers la Minister să îmi dau demisia din medicina de urgență. Destinul a intervenit aici și nu am putut să îmi duc până la final planul pentru că ajunsesem mult prea târziu ca să mai mai înscriu pentru un alt rezidențiat și așa am rămas aici. Peste câteva luni, noi, medicii rezidenți am intrat într-un program de pregătire pe medicină de urgență, cu medici din Timișoara și Constanța, cu profesori din Anglia și SUA. Atunci mi-am văzut visul cu ochii.”,spune medicul urgentist.


Imediat după ce a terminat pregătirea la Tg Mureș, s-a înființat SMURD la Craiova, care a schimbat total fața medicinei de urgență, pentru că veneau ambulanțe dotate, erau asigurate toate resursele pentru a salva vieți.


Reușita la serviciu a fost completată cu împlinirea pe plan personal, când Cristiana Geormăneanu a adus pe lume primul copil și apoi pe cel de-al doilea, două fete extraordinare care vor să urmeze cariera mamei. Între timp a devenit și cadru didactic la Universitatea de Medicina și Farmacie din Craiova.


Elicopterul SMURD a ajuns la Craiova în urmă cu 5 ani și de atunci a devenit una dintre marile iubiri ale medicului Cristiana Geormăneanu. Elicopterul a ajutat-o să își învingă răul de înalțime și fără să stea prea mult pe gânduri, a acceptat să urce în el. Din acel moment medicul și elicopterul au devenit de nedespărțit.


“Explozia de la Petrila a fost cea mai grea din toată activitatea mea Veneam după o gardă, deci oboseala era instalată deja. A fost un eveniment cu o mare încărcătură emoțională. Trebuia să transportăm foarte mulți răniți grav, pe distanțe foarte mari. A fost înfiorător. Am dormit ore în șir să imi revin după.”, spune Cristiana Geormaneanu.


Cu 20 de ani de experiență în spate, medicului urgentist Cristiana Geormăneanu nu i-a murit niciun pacient în Ambulanța sau în eclicopterul SMURD, și asta pentru că de fiecare dată reușește să se focuseze doar pe pacient, iar echipajul de piloți se ocupă de siguranța lor, fără ca ea să mai aibă această grijă.


Din categoria experiențelor furmoase, medicul a povestit pentru Ziarul de Craiova o întâmplare hazlie.


“Eram pe elicopter cu un pacient cu infarct miocardic. Trebuia să-l duc la Spitalul Floreasca din București și s-a auzit prin stație că aterizarea de va face pe Stadionul Dinamo. În momentul acela, omul s-a uitat la mine și a zis să-l dau imediat jos din elicopter pentru că el nu pune piciorul pe stadionul ăla. Era suporter Unversitatea Craiova și dacă am văzut că nu pot să-l calmez am dat prin stație că o să aterizăm la spital, ceea ce nu s-a întâmplat bineînteles. Dar impactul nu a mai fost atât de mare, pentru că foarte repede a fost preluat de ambulanța de pe stadion.”, povesteste medicul.


Și acestea sunt doar două momente din ce  poate povesti medicul care iubește să salveze vieți.

 

“Elicopterul îmi dă satisfacție mai mare decât ambulanța. Când sunt acolo sus cu pacientul nu mai văd și nu mai aud nimic. Aud decât..mai avem 5 minute până la aterizare. Îmi place foarte mult dar nu aș renunța nicând la ambulanță pentru că ar interveni monotonia. Fac 4 -5 elicoptere pe lună, o gardă pe ambulanță și foarte multe pe UPU. Dacă nu pui pasiune, nu poți să reziști în meseria asta. “, incheie Cristiana Geormaneanu.


 

Adauga comentariu