Cu tupeu și nesimțire sau cum se fură materialele de la Ziarul de Craiova. Când lucrezi sub brand de Antena 1 și Adevărul și crezi că îți permiți să te folosești de munca “fraierilor”

Să ne înțelegem! La ziarul ăsta muncim, nu ne jucăm de-a “copy-paste” cu comunicatele de presă. La ziarul ăsta muncim de drag, nu pentru că vreun șef ne terorizează cu propuneri de subiecte în fiecare seară. La ziarul ăsta muncim subiecte de autor, pentru că așa ne diferențiem de restul. La ziarul ăsta căutăm acel “altceva” din orice eveniment pentru că sunt suficient de mulți cei care oferă cititorului doar varianta biroului de presă. La ziarul ăsta nu furăm subiectele nimănui, iar dacă o știre este atât de importantă cât să o preluăm , punem sursa. Așa e deontologic și așa este de minim bun-simț.

Subiectele noastre vin de la surse pe care ni le căutăm din greu, iar materialele noastre sunt scrise cu simțul răspunderii și ne semnăm pe ele cu capul sus. Ne zbatem să fim diferiți, să creăm calitate, nu cantitate. NU COPIEM pe nimeni, nu colaborăm cu nimeni din presă, ne asumăm când pierdem un subiect și ne căutăm inspirația în altă parte. Oferim respect colegilor de breaslă și ne așteptăm să primim același respect.

Doar că respectul pentru munca altuia pare să fie utopie pentru anumiți jurnaliști. Iar când te cheamă Loredana Chimoiu și te cunoaște toată lumea ar trebui să fii un etalon de bun-simț, de respect și de calitate profesională. Și probabil că Loredana Chimoiu de la Antena 1 nu și-ar permite niciodată să fure subiecte, declarații, poze de la alții (în speță, de la noi), dacă nu s-ar ascunde în spatele pseudonimului Ana Popescu cu care semnează pentru o altă publicație la fel de respectabilă ca și Antena,  Adevărul. 

Ei bine, când scrii sub pseudonim, poți să faci orice. Poți să iei subiectele altora (să fie clar, tot despe noi este vorba, nu ne interesează ce ia de la alți colegi), să pui declarații pe care nu le-ai luat niciodată (să dezvălui un secret: uneori prafrazăm declarațiile cu acordul celui intervievat, așa că atunci când regăsim acea declarație în altă publicație, noi știm că de la noi a fost furata! Pardon, preluată), să iei poze pe care nu le-ai făcut niciodată și să ți le asumi cu tupeul fantastic că nu o să reacționăm. De data asta reacționăm! 

Interviul cu polițistul din București care strânge semnături în numele unei inițiative cetățenești a fost luat EXCLUSIV de Ziarul de Craiova. Pozele ne aparțin, declarațiile ne-au fost oferite doar nouă. Materialul a fost scris și publicat puțin după ora 20, seara trecută.

În această dimineață, jurnalista Ana Popescu (aka. Loredana Chimoiu)  scrie și ea un material despre același subiect care este publicat în Adevărul la ora 10:18. Nu este deranjant faptul că este preluat subiectul nostru fără să fie menționată sursa, asta este, s-a mai întâmplat. Ceea ce este incalificabil este faptul că poza este pur și simplu furată din materialul apărut în Ziarul de Craiova. Iar asta este o sfidare de neacceptat!

Dacă este înjositor să suni să ceri poza de la cei care au muncit la subiect, cum nu este înjositor să o furi cu tupeu? Nu ar fi prima dată când răspundem apelului unor colegi de la alte publicații de a-i ajuta cu informații sau poze, iar cine ne cunoaște știe că o facem cu toată deschiderea din același respect de care vorbeam mai sus că îl avem pentru colegii de breaslă. Dar când ești un nume, se pare că  nu te “cobori” până la nivelul de a cere, în schimb, te pretezi la a fura cu dezinvoltură. Iar asta are și un nume: încălcarea drepturilor de autor. 

PS: Dovada că am fost acolo se află în poza de mai jos!

 

Adauga comentariu