Curtea de Apel Craiova a emis mandate de arestare preventivă pe numele cămătarilor reținuți acum o săptămână, pentru care Tribunalul Dolj dispusese măsura controlului judiciar

Cristian Marian Vlădescu, Nicolae Cătălin Păpădie, Cosmin Gigi Stamin, Chenea Petru Adrian Amorăriței și Alexandru Grigore Băloiu au fost reținuți, pe 15 decembrie a.c., în urma unui flagrant, dar și a mai multor percheziții domiciliare. Oamenii legii au găsit cinci pistoale, dintre care unul cu glonț, o pușcă, 65.000 euro, 65.000 lei și 6.030 lire sterline.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea lor pe o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane și proxenetism. Tribunalul Dolj a hotărât că pot fi cercetați sub control judiciar, însă procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție - Serviciul Teritorial Craiova au a contestat decizia instanței. Astăzi, Curtea de Apel Craiova a desființat în parte soluția dată de Tribunal și a dispus ”arestarea preventiva a inculpaților Vladescu Cristian Marian, Stamin Cosmin Gigi, Amoraritei Chenea Petru Adrian, Baloiu Alexandru Grigore pe o perioada de 30 zile fiecare, începând cu data punerii in executare a fiecărui mandat de arestare preventiva”, conform soluției date de magistrați.

Procurorii au arătat că, începând cu anul 2016, mai multe persoane au inițiat și constituit, pe raza județelor Dolj și Argeș, un grup infracțional organizat specializat în acordarea către diverse persoane a unor sume de bani cu titlu de împrumut, pentru care percepeau o dobândă de 20%/lună, în activitate fiind implicați atât liderul, cât și alți 4 membri ai grupării care aveau atribuții în colectarea sumelor de bani (împrumuturi și dobânzi).

În cazul în care persoanele vătămate întârziau să plătească sau din alte motive nu aveau posibilitatea să achite dobânzile datorate la data stabilită, membrii grupării recurgeau la amenințări și șantaj pentru a le recupera și percepeau, pe lângă dobândă, alte sume în plus (”întârzieri/penalizări”), sume care erau calculate în procente sau sume fixe pentru fiecare zi de întârziere a plății dobânzii. De asemenea, în perioada octombrie – decembrie 2020, o parte dintre suspecți au constrâns o persoană vătămată, prin acte de violență fizică și amenințare, să practice prostituția într-o locație situată pe raza municipiului Pitești, beneficiind în totalitate de sumele de bani obținute de către aceasta. 

Pe 15.12.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a lui Cristian Vlădescu, zis ”Ventura”, în timp ce primea suma de 2.300 de lei, sumă ce reprezenta dobânda lunară percepută pentru un împrumut. De asemenea, asupra inculpatului a fost descoperită suma de 9.709 lei, reprezentând dobânzi încasate pentru împrumuturile acordate, două cuțite, un box și un înscris olograf (Listă) conținând identități de persoane și sume împrumutate.

La data de 15.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, pe raza județelor Dolj și Argeș, în urma cărora au fost ridicate sumele de 64.848 de lei, 64.565 de euro, 6.020 de lire sterline, 4 autoturisme, înscrisuri olografe (liste) conținând identități de persoane împrumutate si sumele acordate cu împrumut, carduri bancare emise pe numele persoanelor împrumutate împreună cu codurile PIN aferente, precum și acte de identitate ale unora dintre persoanele împrumutate (reținute de către membrii grupării ca și gaj).

Totodată, au fost indisponibilizate 5 pistoale (dintre care 4 cu muniție neletală si unul cu glonț), 1 pușcă cu muniție neletală, obiecte și corpuri contondente și tăietor-înțepătoare (cuțite, săbii, machete, sulițe, bâte si bastoane telescopice), sisteme informatice, un grinder, un joint și 4 comprimate de medicamente.

Adauga comentariu