Dan Diaconu și-a fentat pentru o clipă ”frații” din PNL. Majoritatea consilierilor a votat împotriva proiectului pentru restaurarea Casei Căsătoriilor

Proiectul privind restaurarea Casei Căsătoriilor din Craiova rămâne la stadiul de SF. 19 dintre cei 27 de consilieri locali au votat împotriva proiectului de hotărâre prin care ar fi fost de acord ca investiția, evaluată inițial la cca. 11 milioane de lei, să ajungă acum la cca.16,9 milioane de lei. La ședință a participat și managerul firmei S.C. GETRIX S.A. Craiova, cea care a întocmit documentația, pentru a le explica aleșilor motivele pentru care cheltuielile au crescut atât de mult. Reamintim că hotărârea de azi avea ca temă o ajustare a valorii investiției, pe motiv că din 2017 până în prezent au avut loc creșteri cu salariile, gazele, materialele de construcție și manopera, acum fiind nevoie de 16,9 milioane de lei, față de calculele de la sfârșitul anului 2017, când erau de 11,1 milioane lei.

După expunerea reprezentantului firmei Getrix, care nu i-a mulțumit pe aleși, consilierii au început să anunțe că nu vor vota majorarea. Primul care s-a grăbit să o facă a fost Dan Diaconu, cel exclus din PNL pe 18 noiembrie, în ziua când a votat alături de PSD și PER, iar stânga și-a pus viceprimarii. ”Am să votez împotriva acestui proiect, mi se pare o sumă exagerată și nu pot vota așa ceva”, a intervenit Dan Diaconu. Pentru o clipă, a părut că (încă) liberalul are gânduri împăciuitoare. Dar decizia lui Diaconu a fost în asentimentul mai multor colegi din consiliu, care încă de ieri din discuțiile comisiilor de specialitate își anunțaseră intențiile. 

Doamna Mariana Trif ne-a explicat din punct de vedere al unui cetățean de ce este bine să reabilităm această clădire în varianta în care își dorește dânsa și nu în varianta agreată în 2017. Totuși, nu ne-a răspuns la întrebări din punct de vedere tehnic. Țin să vă aduc aminte, pentru că dvs lucrați de mult cu Primăria Craiova (...) despre întârzieri la diferite proiecte, în care constructorul a dat vina pe firma dvs. și în 2014 și în 2016, și la cantonamentul de la Luncă, și la Teatrul de Vară. E bine să dăm din banii craiovenilor încă 6 milioane de lei? Noi vorbim despre oportunitate. Cezar Drăgoescu a întrebat foarte clar: Este oportun să o reabilităm în condițiile în care avem un contract cu ADR?”, a spus consilierul Marian Vasile.

Aș vrea să votăm toți împotrivă, indiferent de partid, având în vedere că sunt 6 milioane de lei, banii craiovenilor”, a făcut apel și Cosmin Corâțu. 

Iar primarul Olguța Vasilescu le-a împărtășit, la rându-i, că nu agreează nici costurile, nici schimbarea destinației clădirii după reabilitare. ”Și mie mi se pare, într-adevăr, diferența foarte mare. Nu contest ce spune doamna Trif, că asta s-ar putea să fie suma reală, dar este clar că s-a pornit prost proiectul de la început și nu numai vizavi de suma respectivă, ci din faptul că noi pierdem, de fapt, o clădire. Ceea ce era Casa Căsătoriilor se va transforma într-un muzeu. Nici nu pot să dau vina pe colegii noștri, pentru că la vremea respectivă au găsit o singură sursă de finanțare. Adică era deschisă axă doar pentru muzee și au vrut să profite de bani ca să poată reabilita această clădire monument. CL va trebui, totuși, să-și asume faptul că s-a făcut până acum o ivestiție de 130.000 pe studiul de fezabilitate. Încercăm să nu pierdem această sumă, pentru că îl aruncăm la gunoi, și o să încercăm să găsim altă axă cu ADR pe finanțare europeană ca să putem măcar să o avem în continuare pentru ceea ce era ea folosită în ultimii, ani, de Casă a Căsătoriilor, și nu de muzeru care nu e necesar în această perioadă”, a declarat edilul.

Au fost și câțiva consilieri care au votat ”pentru” aprobarea proiectului. ”Eu doresc să se consemneze că votez pentru, că nu vreau ca anul viitor să vină Curtea de Conturi să-mi impute cheltuiala care s-a făcut până acum. Nu suntem noi specialiști să ne dăm cu părerea la proiectul tehnic, la cheltuielile cu privire la restaurare. Sunt niște specialiști pe care abia îi găsești să facă restaurarea la o clădire de patrimoniu. Votez pentru”, a conchis Dan Ștefan Spânu. Iar Lucian Dindirică l-a urmat, convins fiind de argumentul dat de colegul său social-democrat: ”Având în vedere explicațiile domnului Spânu, voi vota și eu pentru”.

Iar Flavius Siropm a intervenit ironic: ”Faptul că economisim 6 milioane de lei nu se poate consemna de Curtea de Conturi?”. 

La final, proiectul a obținut 6 voturi pentru, 2 abțineri și 19 voturi împotrivă. Împotrivă au votat și viceprimarul Rela Filip și consilierul PER, Octavian Marinescu.

 

 

Adauga comentariu