De ce au dat polițiștii de la IPJ Dolj amenzi în lipsă participanților la o petrecere privată

Mai multe procese verbale pentru constatarea unor contravenții, precum nepurtarea măștilor de protecție sau lipsa distanței fizice între participanți, care au fost date în urmă cu mai bine de 10 zile, la un eveniment privat organizat în localitatea Predești, din Dolj, au ajuns la destinatari după câteva zile. Unele dintre persoanele sancționate se arată revoltate pentru că amenzile le-au fost date ”în lipsă” și acuză Poliția Română de abuzuri. I-am întrebat pe reprezentanții IPJ Dolj care este procedura și explicația - dacă există una -, pentru a lămuri situația.

”Este perfect legal”, arată poliția. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, Mihaela Sadoveanu, informațiile apărute în spațiul public referitoare la faptul că persoane care nu au respectat masurile individuale de protecție la o petrecere privată organizată în seara zilei de 8 august a.c., la un complex de agrement, din comuna  Predești, au fost sancționate de polițiști în lipsă, explicația este simplă: completarea actelor ar fi durat mult, iar oamenii legii nu pot și nu trebuie să stea printre zeci de persoane care nu poartă mască. Reprezentanta IPJ Dolj a mai spus că verificările s-au făcut atât în interiorul complexului (în aer liber), cât și în proximitatea acestuia și pe străzi.

La ieșirea de la un complex de agremet din Predești se afla un filtru de poliție (pe strada la cateva sute de metri de complex). Sunt oprit, sunt pus sa suflu in etilotest, apoi sunt legitimati toti cei din masina. Intreb daca am gresit cu ceva si urmeaza sa primesc amenda (normal ca aveam mentiuni de facut). Mi se transmite foarte clar ca e doar un control de rutina si nu se da nicio amenda! Azi (20 august a.c. n.r.) primesc acasa si eu si sorumea, doar ca eu am primit amenda 500 de lei (pt ca am participat la un eveniment cu peste 50 de pers. desi politia nu a fost in interior, a fost un simplu filtru pe strada) iar soru mea primeste avertisment! Deci amenzile se dau asa dupa ureche cum li se scoala lor basca in cap. La stadion au fost peste 1000 de pers, nicio amenda, la emi pian mii de persoane, nicio amenda, la manastire de sf maria mii de persoane, nicio amenda!”, s-a plâns pe Facebook una dintre persoanele sancționate cu ocazia controlului de la Predești din 8 august 2020.

(Imagini de la complexul din Predești, unde a avut loc evenimentul și acțiunea din seara de 8 august a.c.)

Un alt participant s-a arătat revoltat că amenda (foto cover) a venit ulterior. ”Voi ați primit așa ceva?! Scris de o analfabetă?!...Un PV completat în lipsă... Români, treziți-vă!!!...altfel vă iau ăștia și organele din voi!!!

La petrecerea privată au participat peste 100 de persoane, care nu au respectat măsurile individuale de protecție impuse în contextul stării de alertă. Luând în considerare faptul că pentru abaterile constatate, politiștii aveau de întocmit peste 100 de procese-verbale de constatare a contravențiilor, pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului Covid 19 și pentru protejarea sănătății atât a polițiștor cât și a persoanelor participante, au fost legitimate toate persoanele participante, cărora li s-a adus la cunoștință ca urmează să fie sancționate, pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020, recomandându-le ulterior acestora sa părăseasca locația. Scopul polițistilor a fost în primul rând prevenirea și limitatea răspândirii virusului Covid 19 astfel principala preocuparea a acestora a fost să se asigure că este respectată distanțarea fizică”, a explicat Mihaela Sadoveanu, din partea IPJ Dolj.

Conform legii, amenda poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare. Persoanele pot solicita în instanță plata cheltuielilor de judecată.

Precizăm că, potrivit unui comunicat de presă al IPJ Dolj, din data de 9 august a.c., în seara zilei de 8 august, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în incinta unui complex de agrement din comuna Predești, are loc un eveniment privat, la care participă un număr mare de persoane, fără a fi respectate normele de protecție impuse în această perioadă. La fața locului s-au deplasat aproximativ 40 de polițiști și jandarmi, fiind prezenți polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Breasta, Secțiile 1, 4 și 5 Poliție Craiova, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Dolj, Biroul Rutier Craiova, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dolj, precum și jandarmi din cadrul IJJ Dolj. (...) Polițiștii au identificat și legitimat aproximativ 130 de persoane, fiind totodată controlate peste 50 de autovehicule. Pentru abaterile constatate, forțele de ordine au aplicat 101 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 70.000 de lei, 94 dintre acestea fiind aplicate conform prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, 5 potrivit Legii 61/1991 și una conform Legii 12/1990. Ca măsuri complementare, polițiștii au reținut un permis de conducere unui bărbat de 47 de ani, care a fost depistat conducând în zona respectivă cu o concentrație de 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat și au confiscat suma de 520 de lei, întrucât reprezentanții societății au desfășurat activități de comerț fără respectarea prevederilor legale în domeniu.

Reprezentanții IPJ Dolj mai precizează că ”forţele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetăţenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus”. 

 

Adauga comentariu