De ce pute rău groapa de gunoi de la Mofleni? Pentru că administratorul Eco Sud nu respectă normele

Depozitul de deșeuri de la Mofleni, administrat de Eco Sud, va face obiectul unui control al Gărzii Naționale de Mediu. Comisarul general a mers, miercuri, acolo și spune că i-a displăcut total ce a găsit, arătându-se nemulțumit și de faptul că garda județeană nu a făcut verificări mai dese. ”În primul rând, disconfortul olfactiv e extrordinar de puternic. Sunt niște măsuri de bun simț, precum acoperirea cu pământ a fețelor care în momentul de față sunt descoperite. Administratorul depozitului va trebui să-și spele cumva păcatele cu acțiuni foarte rapide de remediere a deficiențelor, de a veni în folosul comunității căreia i-a creat un disconfort, ca o reparație morală. Și are mult de muncă! Va trebui să accepte niște soluții, altfel ajungem într-o zonă care nu îi va fi convenabilă sub nicio formă”, a răspuns Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Craiova, întrebat fiind de jurnaliști despre vizita la depozitul de deșeuri ”Sunt măsuri pe care administratorul le poate lua în baza legii și disconfortul poate să scadă în parametrii acceptabili. În momentul în care celula respectivă este sigilată, nu mai miroase”, a mai spus acesta.

Cum craiovenii sunt complet nemulțumiți că groapa este situată foarte aproape de oraș și au avansat autorităților ca opțiune mutarea depozitului, Berceanu a explicat că relocarea unui depozit de asemenea dimensiuni ar fi ca o ”explozie” de miros și că soluția este închiderea celulelor. 

”Relocarea înseamnă să muți tot gunoiul acela, cu tot cu levigat, în altă parte, iar asta ar însemna o explozie, ca și cum ai umbla cu bățul în ceva, ca să vă explic în termeni cât se poate de plastici. Tehnic, este posibil, dar cu daune majore pentru comunitate, pentru că nu este o soluție care să o avantajeze. Dacă am fi avut soluția asta, am fi făcut-o în București demult, pentru că și acolo gropile de gunoi au fost asimilate de zona metropolitană. Din păcate, nu e o soluție. Eu știu ce înseamnă, stau lângă un asemenea depozit și mi-a mâncat niște ani din viață, i-am simțit și îi simt în fiecare zi când deschid geamul”, a explicat Berceanul.

Revenind la mirosul degajat din zona depozitului, comisarul general a declarat că există deficiențe în legătură cu fronturile de lucru deschise, care nu sunt în plan orizontal și acoperite cu pământ, așa cum prevede legislația.

Fronturile trebuie să fie de până la 2.500 de metri, limita admisă, dar acolo, ca suprafață totală, sunt mult mai mari. E clar că de acolo e un disconfort olfactiv pronunțat de hidrogen sulfurat. Am fost acolo, am stat două ore. Nu e o plăcere. (...) Bucureștiul a făcut aceeași greșeală, a dat autorizație pe un depozit similar exact pe direcția de intrare a aerului din București, cea din Rudeni. Fix pe unde intră aerul ei au pus ceva în fața ventilatorului”, a mai spus Octavian Berceanu.

”Imediat ce începe căldura, mirosul va deveni și mai pronunțat, e groaznic ce e acolo”

Potrivit acestuia, nici măcar soluția plantării unei perdele de vegetație nu mai rezolvă problema, din cauza volumului foarte mare de gunoi depozitat aici.

”Când ai un con la înălțimea celei de acolo, partea de vegetație nu te ajută foarte mult, chiar dacă noi am pune niște arbori de 30 de metri, direct maturi. Conul de dispersie al aerului trece peste acești arbori. Trebuie acoperite tot timpul suprafețele de lucru cu pământ, astfel încât levigatul să nu mai aibă contact cu aerul și gunoiul să nu mai aibă suprafețe deschise, așa cum e acum. Noi avem o piramidă de gunoi care e acoperită pe o singură latură cu pământ. Oricine merge acolo poate să vadă că sunt fațete care nu sunt acoperite sau sunt superficial. Acelea miros. Imediat ce începe căldura mirosul va deveni și mai pronunțat, e groaznic ce e acolo. Există soluții tehnice, dar ei nu le-au aplicat. Și avem consecințe”, a afirmat șeful GNM.

Pe de altă parte, Berceanu susține că fără colectarea selectivă piramidele de gunoi vor continua să crească cu mare rapiditate: ”Nu vom avea vreodată alte rezultate decât mirosul ăsta pestilențial, depozite de gunoi așezate în margine de oraș”, a subliniat comisarul general.

”În toată Europa există colectare selectivă și niciodată nu ajung volumele acestea pe groapă. Sub nicio formă! Fracția uscată merge în economia circulară și fracția umedă, care produce fermentație și care miroase, ajunge pe groapă 20% din întreg volumul. La noi ajunge totul pe groapă. de aceea volumele la noi sunt mari deodată, cresc. În loc de 2.000 de tone într-o săptămână sunt 20.000 de tone. asta e problema, că noi privim numai din perspectiva efectelor, dar nu mergem la cauză. Atât timp cât noi la nivel de UAT nu facem colectare selectivă nici nu vom avea vreodată alte rezultate decât mirosul ăsta pestilențial și depozite de gunoi așezate în margine de oraș”, a spus Octavian Berceanu. Potrivit sursei citate, și operatorul care colectează deșeurile va fi amendat pentru că amestecă deșeurile reciclate cu gunoiul menajer. ”O să aplicăm amenzi dacă nu își face treaba, prin amenzi. Și primarii, în relația cu comunitatea, trebuie să explice că avem nevoie de colectare selectivă, altfel suntem o mică Uganda pentru Europa”, a conchis șeful GNM.

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu