De la atâta negociere cu PSD, PNL rămâne-n portofoliul gol. Rareș Bogdan, după ce PSD le-a comunicat liberalilor că le ia Ministerul de Finanțe: „Marcele, nu poți să ne faci asta!”

Până acum vajnicii negociatori ai PNL o iau în freză sistematic de la PSD. Să presupunem că negocierile se apropie către un final, haideți să vedem (ipotetic) cu ce se alege #EchipaCâștigătoare după ce Florin Cîțu și-a bătut joc de negocieri, timp de aproape două luni, mai abitir decât Ludovic Orban la negocierile cu USR. În primul rând, se pare că pierde toate ministerele cu bani în favoarea PSD și UDMR, tovarășii de coaliție. 

Cîțu, din visul că va fi premier timp de 4 ani nu prea mai știe ce va mai fi. Că, dacă supărarea în PNL e mare după aceste ”negocieri” cu ouăle strînse-n menghină (și va fi), după cum vă mai spuneam, va deveni dispensabil pentru partid și va zbura și din funcția de președinte al partidului. Care partid, care ar mai fi avut șansa de a avea premier timp de 3 ani (până la alegerile din 2024), s-a trezit că poate avea această funcție timp de un an și jumătate.

Cu ce costuri?

Păi, în loc de șase ministere câte a dat Orban la USR ca să se trântească în scaumul de președinte al Camerei Deputaților, ajunge să dea la PSD zece ministere. De la politici și program ”liberal”, la politici și program ”ja napot kivanok PeSeDe”. Ceea ce înseamnă că pierde și încrederea propriului electorat și ajunge undeva pe la cote de sub 10% încredere. Mno, asta nu este prea trist, PNL (în diversele sale variante, inclusiv ca PD și PDL) a avut zile și mai grele, perioade în care n-a intrat nici măcar în Parlament. Dar a tot fost iertat de către electorat. Că e suficient PSD la borcanul cu miere ca să-și facă singur opoziție și să dea ”boosturi” de încredere celorlalte partide de ticăloși.

Singurul ”noroc” al celor două partide feseniste este că au avut grijă cei de la USR să arate (prin administrațiile locale din Timișoara, Brașov și Sectorul 1 București, inclusiv Bucureștiul, că Nicușor Dan e perceput ca hipster userist) că sunt varză. Varză s-au dovedit și la guvernare. Varză și conflictuali. Ori românii nu suportă conflictele decât pe stadion. Acesta este și motivul pentru care frățiorul dezaxat ideologic al PSD, AUR, nu prea are șanse să mai crească. Nu mai mult decât a crescut odată PRM și PP-DD, iar acum nu mai știe nimeni de aceste două partide.

Numai că la colț mai stau niște vulpoi politici care nu prea ajung la struguri așa că mimează indiferența: Ponta, Dragnea și Băsescu. Ponta are deja ancore în PSD, Băsescu are deja ancore în PNL. Nu aș dormi somn de frumusețe nici dacă aș fi Cîțu, nici dacă aș fi Ciolacu.

PNL a ajuns a doua roată la bicicletă. Iar dacă UDMR își primește tainul algoritmului de coaliție de guvernare (și ia banii), PNL poate ajunge chiar a treia roată de la bicicletă.

Înghițitul broaștelor râioase în public va lăsa urme. Nu mulți vor înțelege cum a ajuns PSD din ”dușmanul poporului", ”partid democratic și responsabil". Cum nici alții nu vor înțelege partea cu ”vițăvercea”. Atâta doar că cei din PSD știu mai bine ce este acela un ”tovarăș de drum” și la ce folosește acesta.

Să vedem cum vor înghiți baronii PNL faptul că vor devenii vasalii baronilor PSD în teritoriu. De asemenea cum vor înghiți scoaterea propriilor curve (indiferent de sex) din sinecura banilor publici și înlocuirea cu curvele PSD (indiferent de sex).

Și mai e Ludovic Orban care are acum muniție de calitate cu care să spargă din PNL, să-l căpușeze și să-și facă propriul partid.

Acum să vedem bârfele ”pe surse” de la negocieri.

Conform G4Media, negocierile s-au concentrat pe împărțirea portofoliilor minsteriale, PNL insistând ca Nicolae Ciucă să fie primul premier în rotativa guvernamentală. Într-o astfel de ipoteză, social-democrații le-au comunicat liberalilor că în cazul în care preiau primii mandatul de premier, PSD va lua Ministerul de Finanțe. Argumentul lansat de PSD l-a nemulțumit imediat pe prim-vicepreședintele PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan. „Marcele, nu ne poți face asta!”, i-ar fi replicat Rareș Bogdan președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

Cred că Marcel Ciolacu a râs ținându-se de burtă. Nu numai că poate, dar a anunțat-o de multă vreme: premier contra Ministerul de Finanțe. Poate să ceară și Secretariatul General al Guvernului dacă își încoadă mușchii. În fond a reușit ce n-au reușit cei de la USR: i-a convins pe liberali că ”fără Cîțu premier”.

Cum ziceam, conform negocierilor, Ministerul Dezvolării ar reveni UDMR. Pierderea celor două ministere care asigură veniturile în teritoriu, fiind canalul de influență a ”Centrului” printre liderii administrațiilor locale, e marele dezavantaj al PNL în aceste negocieri.

Iar Ciolacu a plusat, transmițându-i lui Florin Cîțu că nu poate avea Ministerul Finanțelor nici el și nici amicul Dan Vîlceanu, mai ales în eventualitatea în care Nicolae Ciucă rămâne să preia funcția de prim-ministru. Este momentul în care, ”pe surse”, Cîțu s-ar fi ridicat de la masă și ar fi părăsit ședința, fără să mai revină până la final. Reîntors, a spus că el nu este de acord cu ce s-a discutat de la momentul în care Nicolae Ciucă a fost ales pentru funcția de premier. De parcă mai interesează pe cineva.

Și cei patru negociatori ai nimicului, prim-vicepreședinții PNL, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, s-au declarat total nemulțumiți legat de faptul că PNL ar pierde și Transporturile, și Finanțele, și Dezvoltarea, moment în care s-a propus întreruperea discuțiilor, pe motiv că „nu se poate comunica în partid”.

Lasă că pot cei de la PSD să comunice foarte bine.

Aceștia deja și l-au propus pe Alexandru Rafila la Sănătate, pe Vasile Dîncu la Apărare (oare ce l-o fi recomandând?), pe Sorin Grindeanu la Transporturi, pe Adrian Chesnoiu la Agricultură, pe Adrian Câciu sau pe Leonardo Badea la Finanțe și pe Gabriela Firea la Muncă. Asta dacă vă era dor.

Și, ca să fie clar despre ce vorbim, PSD dă și un ultimatum celor din PNL: ”Dacă nu se închid negocierile până duminică, considerăm că e rea-voință și ne retragem”.

”Dacă nu începem de luni audierile, ca joi să depunem jurământul, PSD consideră că PNL nu vrea să facă chestia asta”, a spus europarlamentarul PSD Mihai Tudose la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Deocamdată, punând cap la cap toate bârfele mass media de până la această oră, avem următoarea schiță de guvern la acest moment (ca să zic așa):

Premier - Nicolae Ciucă (PNL)

Vicepremier - Kelemen Hunor (UDMR)

Finanțe - Adrian Câciu (PSD)

Dezvoltare - Cseke Attila (UDMR)

Externe - Bogdan Aurescu (independent asumat de PNL)

Interne - Lucian Bode (PNL)

Apărare - Vasile Dîncu/ Sorin Grindeanu (PSD)

Justiție - Cătălin Predoiu (PNL)

Transporturi - Sorin Grindeanu (PSD)

Muncă - Gabriela Firea (PSD)

Educație - Sorin Cîmpeanu (PNL)

Sănătate - Alexandru Rafila (PSD)

Mediu - Tanczos Barna (UDMR)

Energie - Virgil Popescu (PNL)

Economie - Radu Oprea (PSD)

Agricultură - Adrian Chesnoiu (PSD)

Sport - Eduard Novak (UDMR)

Digitalizare - Raluca Turcan (PNL)

Cultură - Bogdan Gheorghiu (PNL)

Fonduri Europene - PSD

Și, gata!

PS: Acum aș vrea să vă mai zic că, după ce i-a văzut pe acești politicieni, timp de 32 de ani, cât de capabili sunt ei de orice târâiș al șarpelui, cuțitat în spate în timp ce-și ling amigdalele - și cum mimează ei ură în barbă în public, în timp ce se bat pe burtă la mititei și beroase în particular, putem asista la surprize și mai groase, și mai oneroase. Vai de capul nostru ca națiune, ce derbedei ne-am ales să ne vegheze viața!

Adauga comentariu