De la elevul de nota 10 la city-managerul Craiovei. Cum a ajuns cel mai rebel membru al familiei Manda să administreze orașul și ce spune despre posibilitatea de a ocupa fotoliul de primar

Numele Manda este deja cunoscut în politica mare a țării. Iar dacă la nivel central Claudiu Manda este în vizorul tuturor, la nivel local, fratele său mai mic a reușit să devină unul dintre cei mai influenți oameni din viața publică. Sorin Manda este în acest moment administratorul public al orașului, funcție pe care a preluat-o pe când avea numai 31 de ani.

Într-un interviu acordat Ziarului de Craiova, Sorin Manda a povestit ce fel de copilărie a avut și cum a ajuns să facă politică, care sunt relațiile cu frații săi și cât de mult sprijin a avut parte în carieră, dar și cum este viața de proaspăt părinte. În plus, ne-a vorbit despre o posibilă candidatură la funcția de primar. 

Cel mai mic copil într-o familie cu trei băieți, Sorin recunoaște că a fost cel mai răsfățat dintre ei.

“Părinții mei și-au dorit foarte mult să aibă o fată, dar m-au avut pe mine, al treilea băiat. Frații mei erau deja la școală în Craiova atunci când eu m-am născut pentru că ei sunt cu 9, respectiv cu 10 ani mai mari decât mine. Am copilărit la Motoci, foarte aproape de Craiova. Am crescut la bunica mea la țară, de care sunt cel mai apropiat, deși ea nu mai este printre noi. Am fost copilul răsfățat al familiei, nimeni nu m-a certat vreodată sau nu mi-a dat vreo palmă. Frații mei, atât Dan, cât și Claudiu, m-au ajutat mereu, m-au protejat, chiar au stat la coadă la lapte pentru mine, doar că petreceam timp cu ei doar în vacanțe. ”, își amintește Sorin.

Încă de mic, susține el, a fost cel mai rebel dintre copii. La grădiniță a refuzat să mai meargă doar pentru că educatoarea l-a dezamăgit. 

“Bunicii mei au fost învățători. Eu eram foarte atașat de colegi, de educatoare și m-am dus în ultima zi de cursuri la grădiniță, pe 22 decembrie 1989. Eram singurul copil din grădiniță și când m-am apropiat de cancelarie am auzit-o pe educatoare bombănind cu altă educatoare despre bunica mea, că deși a fost învățătoare, și-a trimis nepotul în ultima zi la grădiniță. Pe moment nu am zis nimic, dar am refuzat să mă mai duc vreodată acolo. După aceea, nici prin curtea școlii nu am mai intrat și au trecut 28 de ani de atunci. ”, povestește cel mai mic dintre frații Manda.

A urmat școala, perioadă în care elevul Manda s-a remarcat prin notele mari pe care le lua la toate materiile. Colegă de liceu și de facultate i-a fost chiar viitoarea soție, Simona.

“Am fost coleg cu soția mea atât în gimnaziu, cât și la Colegiul “Frații Buzești”. Eu stăteam în a doua bancă de la perete, iar soția mea stătea în a patra bancă de la geam. Era așezată în așa fel încât să o văd întotdeauna dacă mă întorceam puțin. Atunci când mi-am făcut curaj să îi cer să fie prietena mea i-am dat un trandafir. Mi-a spus că are nevoie de timp să îmi răspundă, iar după două zile mi-a trimis un bilețel pe care scria simplu: “Da”. Nici astăzi nu știu de ce i-a luat atât de mult timp de gândire. Suntem împreună de 16 ani, niciun moment despărțiți. Nu sunt un tip romantic, dar am încercat ca în momentele importante să îi ofer o doză de romantism. De exemplu, am cerut-o de soție în Turnul Eiffel. Deși am rău de înălțime , m-am așezat în genunchi și i-am pus întrebarea, puțin cam fâstâcit.”, își amintește acesta. 

Astăzi au împreună un băiețel de nici un an pentru care administratorul orașului lasă toate problemele de la muncă și se îngrijește ca un adevărat părinte. Recunoaște că schimbă scutece, sterilizează biberoane și, la nevoie, gătește. 

“Ajung foarte târziu acasă și încerc să petrec timp de calitate cu soția și copilul nostru. Stau destul de puțin timp acasă pentru că în ultimii ani m-am implicat foarte mult atât în politică, cât și în administrație.”, explică Sorin Manda.

S-a înscris în Partidul Social Democrat la 18 ani, într-o perioadă în care fratele său Claudiu era președintele organizației municipale de tineret. Întrebat dacă s-ar fi înscris în PSD din convingere, Sorin Manda recunoaște că a făcut-o pentru fratele său, chiar dacă nu a simțit vreodată sprijinul acestuia în cariera politică.

“Familia mea a avut întotdeauna o înclinație de stânga, dar niciunul dintre noi nu a făcut politică până la Claudiu. M-am înscris pentru că era nevoie de întărirea organizațiilor, de o reformare adusă de tineri, dar nu mi-am imaginat că o să ajung să fac politică la acest nivel. Dacă ar fi să răspund cu “Da” sau “Nu” la întrebarea dacă m-aș mai înscrie în PSD, probabil că răspunsul ar fi "Nu”, dacă nu ar fi și Claudiu. Cu toate acestea, îmi place politica și chiar cred că mă pricep. Nu am simțit vreodată că m-a ajutat Claudiu să evoluez din punct de vedere profesional, dar poate că el totuși a făcut-o. ”, susține administratorul orașului.

Prima campanie politică în care s-a implicat a fost cea pentru candidatura lui Antonie Solomon la Primăria Craiovei. Cu toate că omul pe care l-a susținut în campanile a și câștigat fotoliul de primar, Manda susține că Solomon l-a dezamăgit și și-a retras sprijinul pentru acesta. 

“Văzând evoluția lui ca primar și faptul că a promis că se va implica mai mult pentru tineri, dar nu s-a ținut de promisiune, m-a făcut să îmi dau seama că am făcut o greșeală.”, recunoaște Manda.

A urmat o perioadă de implicare atât în politică, cât și în administrație. În 2012 a obținut un mandat de consilier local după redistribuire, dar și-a dat demisia un an mai târziu într-o ședință publică. Apoi a ocupat postul de director al Clubului Sportiv Municipal Craiova, perioadă în care, spune el, a reușit să ridice nivelul de performanță al sportivilor craioveni.

“Perioada în care am fost director la CSM a fost cea mai frumoasă din toată cariera mea. Lucram numai cu oameni competenți, cu sportivi de performanță, cu luptători. Dacă în 2012 CSM a avut 12 medalii obținute, în 2014, la un an după ce am venit eu ca director, CSM a adus peste 100 de medalii, printre care și prima medalie la atletism la nivel european. Și asta în condițiile în care Craiova nu avea Sală Polivalentă, săli de antrenamente sau terenuri de sport unde sportivii să se poată antrena pentru performanță. Din fericire, sunt în continuare alături de sportivi prin atribuțiunile pe care le am ca administrator public. După CSM, am preluat postul de director la RAT. Practic, am trecut de la sport la transport.”, explică Sorin Manda.

 
La începutul anului 2017, Manda devine city-managerul orașului în urma unui concurs. Deși susține că îi place ce face în actuala calitate, recunoaște că din 2020 va trebui să își aleagă dacă va continua să facă parte din administrație sau se va implica mai mult în politică. Întrebat dacă ar urma să candideze vreodată pentru funcția de primar, Manda nu neagă.

“Nu contează ce îmi doresc eu, contează ce stabilește partidul. Nu am de gând să plec din PSD, așa că voi respecta deciziile acestui partid. Nu vreau să fac politică în altă parte, vreau să rămân în Craiova. Îmi place tot ce este legat de acest oraș, dar cel mai mult îmi plac oamenii de aici.”, încheie Sorin Manda. 

 

 

Comentarii

zzz

28.02.2019 16:36

felicitari, acest geniu nu are public CVul pe nicaieri.daca domnul frate nu o controla pe doamna -utza fub fuste acest "manager" era maxim contabil la o firma de pufuleti.in economia reala acesti indivizi nu rezista, nici macar nu ar fi angajati

Adauga comentariu