De la starea gravă a actorului Florin Busuioc, la stopul cardio-respirator în care se află sistemul medical. Cine sunt eroii și vinovații unei nopți critice. “Era suficient să fie plecat dr. Paul Trașcă din Craiova și nu se putea face intervenția”

S-au scurs momente tensionate noaptea trecută în culisele Filarmonicii Oltenia după ce, la finalul spectacolului „Central Park”, Florin Busuioc a spus că se simte slăbit și nu mai are aer.

Martorii spun că Busu s-ar fi retras într-o cameră din spatele scenei pentru a se schimba, dar a căzut din picioare, aproape fără suflare. Colegii de scenă au fost cei care au dat alarma și au sunat la 112. 

“L-a găsit un recuziter, i-a dat primul ajutor, au sunat imediat la SMURD. Același recuziter a mai avut un eveniment asemănător în urmă cu câteva luni, atunci când l-a găsit pe un coleg de-al nostru în aceeași stare ca și pe Florin Busuioc, i-a dat primul ajutor, dar, din păcate, colegul nostru nu a reușit să scape.”, a declarat astăzi Gabriel Zamfir, directorul Filarmonicii Oltenia. 

Manevrele de resuscitare au fost începute imediat cu asistență de la operatorul 112, apoi la fața locului a ajuns un echipaj SMURD după numai patru minute. Actorul a fost resuscitat din stopul cardio-respirator,  stabilizat și transportat rapid la spital, la Unitatea de Primiri Urgențe. Starea sa s-a alterat însă cu repeziciune, iar medicii s-au mobilizat exemplar pentru a-l resuscita după alte trei stopuri cardio-respiratorii pe care le-a suferit când era deja în spital. Atunci s-a luat decizia montării unui stent, dat fiind faptul că altă scăpare nu mai era. 

„Deși pacientul fusese acceptat pentru transfer la Institutul C.C. Iliescu din București, acesta nu a putut fi transferat aerian deoarece condițiile meteo nu au permis acest lucru, fiind nefavorabile.”, a declarat dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

Fiecare clipă devenea prețioasă, astfel că medicul de gardă l-a sunat pe șeful Clinicii de Cardiologie pentru a-i cere ajutorul. Dr. Octavian Istrătoaie nu a răspuns însă la telefon, astfel că managerul spitalului, Eugen Georgescu, a luat decizia de a chema de acasă alți medici disponibili. 

Singurul doctor atestat pentru chirurgie intervențională este Paul Trașcă. Alături de el  au mai venit la cerere dr. Emilia Goanță, medic specialist cu atestat în electrofiziologie și dr. Eugen Țiereanu, medic rezident în ultimul an la Spitalul de Urgență din Craiova. 

Foto: Dr. Eugen Țiereanu și dr. Paul Trașcă

Foto: dr. Emilia Goanță

Toți trei au ajuns la Clinica de Cardiologie din curtea spitalului și au intrat rapid în sala de operații. În mai puțin de jumătate de oră, Florin Busuioc a fost salvat de stentul pus de tânăra echipă de medici.

Vedeta de televizune a rămas pe parcursul nopții la Secția de Terapie Intensivă  a spitalului, intubat, în stare gravă, dar stabilă. Astăzi, Busu a fost pregătit și apoi transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Fundeni din București. Medicii așteapă cu emoții ca cele 48 de ore critice să se scurgă fără alte probleme, iar actorul să își revină. 

În spatele acestor evenimente și a medicilor care au devenit eroi pentru că au făcut tot ce era posibil pentru a-l salva pe actor, rămân acuzații și întrebări fără răspuns. 
Șeful clinicii de cardiologie, dr. Octavian Istrătoaie, a fost acuzat de faptul că nu a răspuns la telefon, întrucât acordul lui era necesar pentru ca medicii să poată intra în sala de operații a Clinicii. În realitate, spune medicul, protocolul administrativ nu impune acordul lui. 

“Am avut telefonul descărcat și am văzut târziu apelurile. Când am sunat eu să verific despre ce este vorba, lucrurile se mișcaseră, cum era normal, și fără mine. Nu este nevoie de aprobarea mea să intre în sală să salveze viața lui Busu. Era managerul aici. Nici nu m-a sunat. M-a sunat doctorul de gardă, Luciana Rotaru, șefa UPU, și ministrul Arafat. Acelea au fost apelurile pierdute, în decurs de douăzeci și ceva de minute, treizeci poate. ”, susține dr. Istrătoaie. 

Mai mult, medicul atrage atenția asupra faptului că problemele spitalului sunt grave când vine vorba de lipsa specialiștilor care să asigure o linie de gardă pe secția de Chirurgie intervențională. Astfel, la Clinica nou-înființată și dotată la nivelul ultimelor standarde medicale, sunt doar trei medici specialiști, dintre care doar unul are atestat pentru chirurgie intervențională. Acesta este dr. Paul Trașcă, același medic care a și montat stentul vedetei TV. 

“Era suficient să fie plecat dr. Paul Trașcă din Craiova și nu se putea face intervenția. Pacienții ca Busu care fac infarct se duc cu elicopterul sau salvarea direct la București. Am cerut posturi de doctori pentru angiograf, asistenți, infirmieri și muncitori calificați și necalificați pentru întreținerea clădirii. Ar presupune să existe o linie de gardă care să facă astfel de intervenții zilnic. Ăsta este și scopul meu. Doamna ministru a spus că ne ajută. Încă mai sper acest lucru de când a fost aici, de două luni. ”, explică același medic. 

Din lipsă de specialiști, noaptea trecută a fost chemat la intervenție un medic rezident al spitalului care se află în ultimul an de rezidențiat și care îți desfășoară stagiul de practică în București. Tânărul Eugen Țiereanu, de numai 30 de ani, a fost cel care l-a asistat pe dr. Paul Trașcă în minutele critice ale salvării lui Florin Busuioc. După o noapte agitată, Dr. Țiereanu a avut astăzi examenul la disciplina de specialitate. Pe holurile spitalului, tânarul medic a fost felicitat de toată lumea.

“A fost o intervenție la care am fost chemat și am venit de acasă. Aș fi venit pentru oricine. Sunt bucuros că domnul Florin Busuioc este bine. Îmi doresc să merg acasă, să mă linștesc după noaptea trecută și după examenul de azi. Acum sunt rezident, dar rezidențiatul se încheie pe 31 decembrie. ”, a declarat dr. Eugen Țiereanu. 

Întrebat dacă și-ar dori să rămână pe un post la Spitalul județean din Craiova, tânărul medic a răspuns: “Probabil”. Probabilitatea ține însă de bugetul alocat de Ministerul Sănătății pentru suplimentarea posturilor. Deși lista cerută de dr. Istrătoaie a fost acceptată, nu există bani pentru plata medicilor și personalului necesar. Dacă până la sfârșitul anului problema finanțării nu se va rezolva, medicul rezident va trebui să meargă într-un alt centru medical pentru a profesa. 

Ministrul Sănătății neagă însă că ar exista aceste probleme la Craiova. 

“Spitalul din Craiova scoate posturi la concurs, dar există o metodologie care funcționează și trebuie respectată. Nu înțeleg de unde informația că va rămâne șomer. Pentru medici, tot în legislația românescă scrie că se scot la concurs aceste posturi pe baza de memorandum. Am promovat un anumit număr de posturi, nu pot spune dacă e vorba și de Craiova. Ministrul sănătății aprobă pentru fiecare spital posturile. Nu se pune problema să rămână șomer, nu pe cardiologie intervențională”,  a precizat Sorina Pintea pentru Digi 24.

În afară de lipsa specialiștilor, o altă problemă ridicată astăzi a fost aceea a implicării factorilor de decizie în salvarea pacienților în starea lui Florin Busuioc. Decizia de a se interveni în miez de noapte, în lipsa unei linii de gardă, naște întrebări despre cum s-ar fi intevenit dacă bolnavul nu ar fi fost o persoană cunoscută. Doctorul Istrătoaie susține că orice medic care intră în sala de operații în afara programului, încalcă normele de muncă.

“Lipsa liniei de gardă reprezintă o gravă problemă. Dacă după ora 14 vine ITM-ul și ne găsește în sală, suntem trași la răspundere că încălcăm legea. Atât de grave sunt lucrurile și de aceea avem nevoie de medici ca de aer.”, subliniază dr. Istrătoaie.

Secretarul de stat, Raed Arafat, susține că ajutorul oferit lui Florin Busuioc îi este accesibil oricărui pacient, indiferent de notorietatea lui.

“Noi niciodată nu am refuzat un bolnav pentru că are lipsă de notorietate. Aceste acuzații care vin acum, că noi facem ceva numai pentru că este cineva cunoscut, sunt total false. Cel puțin în privința mea, dacă mă sună cineva, eu rezolv problema. Nu am favorizat pe nimeni. Când sunt sunat, rezolv problema, indiferent care este pacientul.”, a declarat Raed Arafat pentru Ziarul de Craiova. 

 

Comentarii

DrusillaCunningham

17.11.2018 23:58

După cursul terapiei, se recomandă să se urmeze un curs repetat pentru a stabili rezultatul. Cum funcționează gelul Artrovex. Componentele produsului pătrund adânc în piele și acționează asupra țesuturilor conjunctive inflamate. Efectul de încălzire elimină sindromul de durere, îmbunătățind circulația sângelui. După prima săptămână de utilizare a cremei, procesul de regenerare a celulelor este activat, ceea ce ajută la prevenirea deformării și întărirea țesutului articular. parazity.info/picaturi-pentru-eliminarea-parazitilor-bactefort-revizuiri-adevar-sau-mituri.html Spun „stil de viață” pentru că ceea ce știu este că „a mânca bine” poate fi, uneori, o persoană nu cu Bactefort resentimente pentru că se simt „sacrificiu” este necesar de a adopta un stil de viață sănătos. Îmi amintesc că atunci când oamenii care au mancat alimente sărace folosit pentru a glumi cu mine și Bactefort spune că nu a fost înșelătorie într-adevăr de viață pentru că am ales să nu mănânce pizza și să bea bere și întotdeauna mi-a răspuns: „cât de mult de VIAȚĂ poți face atunci când corpul tău se reface din ceea ce ai Bactefort pus în ea? Bactefort – recenzii, forum, evaluări, efecte secundare.

Adauga comentariu