(DE) Zbatere pentru salvarea Castelului de Apă de la Spitalul Militar din Craiova

Societatea civilă din Craiova încearcă să salveze Turnul de Apă din incinta Spitalului Militar Craiova, o construcție de secol 19, în stil englezesc, din cărămidă, structurată pe trei etaje, care ar urma să fie demolată. O organizație non-guvernamentală a demarat procedurile pentru clasarea castelului ca monument istoric și încearcă să se facă ascultată și, deopotrivă, să asculte propunerile și argumentele pentru acest demers. Printre sugestii, cei care s-au alăturat inițiativei propun promovarea spațiului interior al turnului care ar putea găzdui spații expoziționale, întâlniri ale iubitorilor de cultură, sub toate formele de manifestare. 

Asociația Craiova Noastră organizează astăzi, începând cu ora 17.00, o dezbatere publică în care va prezenta exemple de bună practică în situații similare. Organizatorii susțin că vor încerca să identifice căile și mijloacele prin care clădirea aflată în vecinătatea Parcului Romanescu să fie salvată de la demolarea ce i se pregătește. Discuțiile vor fi moderate de scriitorul Florin Iaru și se vor bucura de participarea mai multor ONG-uri preocupate de salvarea patrimoniului istoric și arhitectural care încă mai există. Invitații la dezbatere au fost trimite către toți parlamentarii județului, către toți consilierii municipali și județeni, precum și către toate instituțiile cu atribuții în domeniu, mai spun organizatorii.

Principalul scop este clasificarea Turnului de Apă ca monument istoric.

«Cu ''ONOARE'' raportez că în alte țări aceste turnuri au fost transformate in galerii de artă sau muzee. La noi, MAPN a decis demolarea turnul de apă care deservea Spitalul Militar încă din deceniul 9 al secolului XIX»!”, arată Dragoș Andreescu, fondatorul proiectului Monumentalist, care aduce în atenția oamenilor și a autorităților clădiri, case și conace și Oltenia, precum și istoria documentată a acestora.

Credem cu toată tăria că Ministerul Apărării Naționale nu are obligații doar cu privire la apărarea teritoriului național ci și apărarea culturii naționale”, susțin și reprezentanții Asociației Craiova Noastră.

Conform datelor prezentate de ONG, istoria Spitalului Militar din Craiova începe imediat după Războiul de Independență de la 1877, după ce, până atunci fusese un spital de divizie. Astfel, la insistențele medicului de divizie Gheorghe Stavrescu, în 1881, Ministerul de Război cumpără un teren viran aflat pe atunci în afara orașului, acesta urmând să aibă destinația precisă de spital pentru armată.
În același an, pe teren apar primele clădiri ale spitalului, în proiectarea lor folosindu-se un model englezesc, respectiv secții medicale diferite amplasate în pavilioane diferite. În 1886 se face împrejmuirea spitalului, apoi, în 1889 se dă în folosință și instalația de apă. Multe din construcțiile ridicate atunci există și astăzi și găzduiesc o bună parte din activitățile desfășurate în incinta spitalului.

În mod normal, clădirea ar trebui să conteze atât pentru patrimoniul construit al orașului Craiova, cât și pentru patrimoniul tehnic românesc. Totodată, ea poate fi un reper în evoluția serviciilor medicale militare din România și din Europa. Iată de ce, considerăm că singura atitudine posibilă față de această construcție rămâne clasarea ca monument istoric, restaurarea sa grabnică, urmată de punerea în circuitul turistic al municipiului Craiova. Dimpotrivă, demolarea sa va însemna ștergerea unei file din Istoria Craiovei. Iată de ce, consecvenți principiilor cuprinse în statutul nostru, Asociația Craiova Noastră va întreprinde toate demersurile pentru ca Turnul de Apă din incinta Spitalului Militar Craiova să fie neîntârziat clasificat ca monument istoric. Totodată, invităm și alte asociații să se alăture demersului nostru”, susțin cei din Asociația Craiova noastră, care se prezintă ca o asociație ”care își propune monitorizarea autorităților publice din Craiova”.

Adauga comentariu