Delicii din carne de mangaliță. Un fermier a dat lovitura când a mizat pe această rasă de porci. Acum produce bucate delicioase, în mod tradițional, care ajung pe mesele pofticioșilor din toată țara

Lubenițele nu sunt singurele produse delicioase care ajung pe mesele românilor direct de la Dăbuleni. De câțiva ani, un fermier din Dolj a reușit să asocieze numele faimoasei localități și cu bunătăți din carne de porc din rasa Mangalița. După rețete vechi, oltenești, omul face bucate tradiționale din carnea animalelor pe care le crește în propria fermă, în sistem ecologic.  

Trandafir de Dăbuleni, ciolan de porc afumat, burtican de Dăbuleni, ceafă de porc Mangaliţa, kaiser, slănină, piept oltenesc, sunt doar câteva dintre produsele pe care Dorin Vârcan și fiul său, Gilbert, le produc în propria carmangerie.

Totul a început însă în urmă cu șase ani, după ce fermierul a aflat că starea sa de sănătate este cam precară și nu mai are voie să consume produse cu mult colesterol.  

“Tatăl meu a avut și are în continuare niște probleme de sănătate. Medicii i-au interzis să mănânce carne de porc. Doi-trei ani a făcut o pauză, dar după aceea a auzit de la unul și de la altul că ar fi o rasă de porci mangalița care nu are colesterol și ar fi mai sănătos. Și am zis să încercăm pentru noi prima dată, așa că am luat vreo trei capete”, povestește Gilbert Vârcan.  

Astăzi, familia Vîrcan are cea mai mare crescătorie de porci din rasa Mangaliţa din ţară. Sunt singurii din Dolj, care a avut curajul să înfiinţeze o astfel de fermă în judeţ. Primele exemplare de Mangaliţa le-au luat din Cluj.

 “Am avut acum un an și jumătate în jur de vreo 550, aproape 600 și acum mai avem în jur de 200 de capete”, explică fermierul.

Următorul pas a fost investiția într-un sistem de producție. Cu 100.00 de euro au făcut lângă fermă un abator și o carmangerie.  

 

 “Oferim cam în toată țara produsele oltenești. Este o carmangerie în stil tradițional. Totul pleacă de unde crește porcul până unde se face produsul finit, începând de la untură și jumări până la cârnați, burtican, ceafă sau piept oltenesc”, sunt variantele delicioase pe care fermierul din Dăbuleni le produce.

Deliciile din Mangaliță nu se găsesc foarte ușor pentru că bucatele sunt vândute în special la târgurile de profil din întreaga țară. 

“Pe târgurile tradiționale mergem pentru că, având sistemul ăsta de creștere a porcilor și de preparare a cărnii, este un sistem ecologic și de creștere și de preparare , nu putem să avem un preț egal cu comerciantul. Când te duci și vinzi în magazine și supermarketuri, nu prea se pretează. Produsele acestea se pretează mai mult la târguri pentru că omul vine și are în cap că vrea să ia produs tradițional și se conformează cu prețul. Supermarketurile vor să ia de la noi ieftin și să vândă ei scump”, concluzionează Gilbert Vîrcan.

Porcii din rasa  Mangalita sunt vestiti pentru continutul redus de colesterol, iar asta ii face pe foarte mulți  consumatori sa consume astfel de carne. Dezavantajul rămâne cel al preţului, pentru că preparatele costă dublu faţă de celălalte care sunt pe piata.

Adauga comentariu