Deliciile din carne de Mangaliță devin produse tradiționale din Dolj. Producătorul acestui tip de carne fără colesterol are ferma în Dăbuleni și a reușit să înregistreze primele trei produse

Dorin Vărcan este un fermier din Dăbuleni. Are 50 de ani și a lucrat ăn construcții până în urmă cu șapte ani, după care planurile lui s-au schimbat radical.
Niște probleme de sănătate l-au determinat să își schimbe stilul de viață și așa a apărut ferma de porci de rasă Mangalița, resă recunoscută pentru carnea fără colesterol, dar cu acizi grași sănătoși.


La ferma din Dăbuleni crește peste 300 de porci de Mangalița pe o suprafață de cinci hectare. Animalele sunt crescute într-un mediu semi salbatic și pasc în voie pe câmp.


“La noi porcii trăiesc ca la spa, au iarbă proaspătă, apă curată și zone de nămol. Acești porci cresc de trei ori mai greu decât cei din fermele obișnuite pentru că îi hrănim doar cu porumb, tărâțe și iarbă. Ne costă 1500 de euro pe lună mâncarea lor, dar noi nu facem rabat la calitate”, explica în urmă cu 1 an fermierul Dorin Vîrcan.


A venit și vremea să fie răsplătit pentru munca depusă și astfel devine primul producător din județ  care atestă produse tradiționale din Dolj. Dorin Vîrcan a obținut de la Direcția Agricolă primele trei certificate de produs tradițional pentru burtican de mangalită, cârnați trandafir de mangaliță și pipept oltenes de mangaliță.


"Cu acest logo mai dispar din produsele contrafăcute. Aceste atestat ne certifică calitatea în primul rând și ceea ce facem noi. Pentru că avâne ferma de porci, având abatorul, având carmangeria unde preparăm, ne trebuia și garanția ca omul să fie sigur că de acolo pleacă produsul autentic. La noi porcii chiar cresc tradițional, cresc în condiții semi-sălbatice", declara acum producatorul doljean.


"Aceste trei atestate sunt primele din cela 16 care urmează să fie atestate la nivelul județului Dolj. Urmează să fie atestate zacusca, murături, produse din lapte și produse din carne de oaie, a declarat Alexandra Iovănescu", purtător de cuvânt Direcția Agricolă Dolj.

 


Adauga comentariu