Deputații PSD de Dolj propun reducerea vârstei de pensionare pentru doljenii afectați de Termo Ișalnița și Craiova II

O propunere legislativă care are în vedere includerea printre beneficiarii reducerii vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare a persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile din mediul poluat de Termocentrala Ișalnița și de Sucursala Electrocentrale Craiova a fost depusă, astăzi, de deputații social-democrați de Dolj și deputatul minorităților, Stancu Ionel. Inițiativa prevede modificarea și completarea alin (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. De această lege ar urma să beneficieze locuitorii din Craiova, Ișalnița, Cârcea, Malu Mare, Ghercești, Mischii, Breasta, Goiești, Almăj, Coțofenii din Față și Coțofenii din Dos. Anunțul a fost făcut de deputatul de Dolj Eliza Peța-Ștefănescu pe pagina sa de politician.

”Să sperăm că proiectul va avea un parcurs cât mai rapid, astfel încât să intre cât mai curând în vigoare. Este o promisiune pe care le-am făcut-o oamenilor de aici și ne dorim ca ea să se materializeze cât mai repede!”, spune deputatul.

În expunerea de motive care stau la baza inițiativei se arată că Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementează la articolul nr. 65 zonele afectate de poluarea remanentă determinate de extracția și prelucrarea materialelor neferoase în care persoanele beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. La acest articol, inclusiv prin Legea 279/2020, sunt precizate localitățile ai căror cetățeni beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Deși în acest articol se explicitează că se au în vedere zonele de poluare remanentă din cauza preparării și arderii cărbunelui, localitățile afectate de poluarea cauzată de Termocentrala Ișalnița și de Sucursala Electrocentrale Craiova II, care se află pe o rază de 8 kilometri față de acestea, nu au fost incluse în actul legislativ”, se arată în propunere.

      Sucursalele Electrocentrale Craiova II se află în partea de NE a municipiului Craiova, în intravilanul localității Șimnicu de Jos, iar Termocentrala Ișalnița în partea de SV a orașului. Ambele centrale sunt unități industriale care au avut, de-a lungul timpului, un nr. de cca. 4.000 de angajați, contribuind în mare măsură la dezvoltarea economică a municipiului. SE Craiova II asigură și energia termică și apa caldă menajeră necesară atât pentru aproximativ 62.000 apartamente, cat și pentru agenți economici din municipiu. Principala activitate desfășurată în cadrul acestor centrale este producerea de energie electrică prin arderea combustibililor.

       ”Încă din anul 1977, când au fost puse în funcțiune primele cazane la SE Craiova II, combustibilii utilizați au fost cărbune, gaz natural și păcură. Pentru producerea de energie electrică și termică s-au ars în cazanele de pe amplasamente cantități uriașe de combustibil solid și lichid. Toți locuitorii din municipiul Craiova și zonele învecinate (pe o rază de 7-8 km) au fost puși în situația de a suporta poluarea și au inhalat aerul toxic timp de zeci de ani, aer cu un conținut ridicat de oxizi ai sulfului și azotului, compuși organici volatili etc.

         De exemplu, numai la SE Craiova II, au fost arse în ultimii 30 de ani cca. 76 mil. tone de cărbune, cca. 450.000 mii mc gaz natural și cca. 700.000 tone de păcură. Emisiile de gaze cu efect de seră care rezultă din arderea acestor combustibili (cantitatea de CO2 din aer) au fost de cca. 35 mil. tone. Pe lângă impactul pozitiv pe care aceste centrale îl au asupra zonelor menționate, există totuși și dezavantaje, în sensul că, deși ele consumă mult combustibil pentru a produce electricitate și căldură pentru populație, aceste cantități produc și efecte negative: emisii mari de CO2, de SO2, NOx și pulberi.

        Poluanții cu impact negativ asupra sănătății oamenilor care locuiesc în preajma celor două centrale termoelectrice sunt cei care se găsesc în gazele de ardere evacuate pe coșurile de fum ale acestora și, nu în ultimul rând, cei care provin de la depozitele de zgură și cenușă (un depozit la Valea Mănăstirii și alte două depozite la Ișalnița). Locuitorii din zonele învecinate sunt în permanență nevoiți sa respire aerul încărcat cu pulberi și praf de la cele 3 depozite, mai ales în situațiile în care condițiile meteo sunt nefavorabile (viteză mare a vântului). Atunci se produc spulberări de pe suprafețele depozitelor, unde centralele depozitează șlamul dens rezultat din arderea cărbunelui.      

         Inițiatorii proiectului sunt Ion Prioteasa, senator PSD, Mihail Genoiu, senator PSD, Alexandra Presură, deputat PSD, Iulian-Alexandru Badea, deputat PSD, Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă, deputat PSD, Eliza Peța-Ștefănescu, deputat PSD, Alina-Elena Tănăsescu, deputat PSD și Stancu Ionel, deputat minorități.

 

Adauga comentariu