Despre politica în fața Altarului și ce a mai rămas din credința românilor în Biserică. Cum am ajuns să fim afurisiți de reprezentantul Mitropoliei Olteniei pentru că le-am expus derapajele

A trecut referendumul! Am rămas fără 43 milioane de euro și cu un gust amar. O țară întreagă, indiferent de care poziție a baricadei te-ai fi aflat. Cu o campanie a urii și de o parte și de cealaltă, cu politicieni care au profitat pentru capital de imagine, cu o minoritate sexuală pusă la zid și cu oameni care văd doar în alb și negru. Doar că viața este în nuanțe de gri, iar realitatea ne-a demonstrat că familia tradițională poate fi distrusă de violență, lăcomie, preacurvie, în timp ce expunerea opțiunilor sexuale neconvenționale nu este încă acceptată cu ușurință.

Rezultatul referendumului arată clar că românii au înțeles că trebuie să își vadă de treaba lor, de felul în care iubesc și pe cine iubesc. Că ura și învrăjbirea nu sunt o soluție și că aproapele trebuie lăsat să își trăiască viața în deplină liniște cât timp nu deranjează viețile celorlalți. Românii au arătat că sunt creștini adevărați și că respectă ideologia acestei religii mai presus decât ascultă de vorbele oamenilor Bisericii.

 

Nu era o surpriză pentru nimeni că Biserica se va poziționa de partea așa-numitei “familii tradiționale”, dar suprinzător a fost felul în care oamenii Bisericii au ales să ducă o campanie de denigrare a celor care nu pot să facă parte din acest tip de familie. Homosexualii au fost tratați în predicile bisericești din ultimele săptămâni ca niște dușmani ai societății, singurii vinovați de degradarea  morală, de căderea spirituală și de orice alte rele ne-am mai putea imagina. Nici vorbă despre iubirea aproapelui propovăduită de Iisus și de apostolii lui. Un discurs al urii viscerale, presărat pe alocuri de amenințări, vorbe grele ce nu au nicio legătură cu bunătatea, pacea și liniștea pe care preoții ar trebui să le transmită enoriașilor. Biserica a contribuit profund la scindarea societății, iar noi, presa, am încercat să sancționăm ceea ce noi am considerat a fi derapaje.

 

Am fost una dintre numeroasele publicații care au expus discursul nepotrivit al preoților de la Liturghiile din duminica referendumului.  Am prezentat pe larg predica de la Catedrala Sfântul Dumitru din Craiova și am vorbit despre tonul, cuvintele și mesajele utilizate de părinte pentru a-I mobiliza pe oameni la vot. Am considerat ca fiind inacceptabilă utilizarea numelor de partide într-o predică bisericească. Politica nu are ce căuta în Biserică fără ca mesajul să nu sufere grave deformări, iar conținutul să devină “murdar”.

 

După referendum, am sunat la reprezentantul Mitropoliei Olteniei, părintele Ionuț Apostolache, purtătorul de cuvânt al instituției, pentru a cere o reacție a Înalt PreaSfinției Sale Irineu la rezultatul scrutinului din week-end. În loc să ne alegem cu un răspuns, ne-am ales cu vorbe grele și amenințări. Am fost acuzați că am filmat cu scopul vădit de a denigra, că am scos din context vorbele preotului, că am defăimat imaginea instituției și că am vândut filmarea pentru a câștiga bani. Cel mai grav este că am fost acuzați că din cauza noastră “se vor umple străzile de homosexuali”, că noi contribuim la degradarea morală a societății prin susținerea acelor “bolnavi”, că din cauza celor ca noi oamenii nu au mers la vot, iar societatea se îndreaptă către “pieire”. Pentru ca lucrurile să fie clare, am fost anunțați că nu vor mai răspunde niciodată solicitărilor noastre și că instituția Mitropoliei Oltenia o să ducă o campanie de decredibilizare a articolelor pe care noi le realizăm.

 

Amenințările primite chiar de la un om al Bisericii ne lasă reci în condițiile în care niciodată comunicarea cu această instituție nu a fost una deschisă. Îi mai anunțăm pe această cale, deși am făcut-o și telefonic, că vom continua să sancționăm derapajele pe care Biserica le are și discrepanțele imense între ceea ce reprezintă creștinismul, ceea ce spun reprezentanții BOR și ceea ce fac oamenii lor. Iar subiecte au fost multe, despre averi, despre afaceri, despre preoți pedofili, despre homosexualitate chiar în sânul instituției pe care spun că o apără. Iar toate acestea nu ne fac mai puțin ortodocși, dimpotrivă.

 

Îi vom promova acei preoți care se implică în comunitate, care îi sprijină pe nevoiași, care nu adună averi pentru sine, care investesc în educație, în spitale, în case de ajutor. Vom vorbi în articolele noastre despre oamenii care au înțeles să ducă mai departe Cuvântul lui Dumnezeu cu demnitate, cu modestie, cu bun-simț.

Credința în Dumnezeu nu are legătură cu slăvirea Bisericii în toate formele ei, unele negre și ascunse. Și poate acest referendum îi face pe oamenii acestei instituții să înțeleagă că are nevoie de o reformă din temelii, o schimbare care să îi accepte pe oameni la spovedanie indiferent de orientarea sexuală, să acepte înmormântările indiferent dacă și-au plătit taxa la preot și botezurile fără partea leului.

 

Adauga comentariu