Despre România hidoasă, fake news, un erou național și înjurături. Despre acte, fapte, surse și “m--epsd”

Îndrăzneala unui conațional stabilit de doi ani în Suedia a pus pe jar opinia publică și pe foc instituțiile statului. În timp ce unii s-au indentificat cu mesajul obscen pus ostentativ ca număr de înmatriculare și l-au transformat în erou național pe românul venit să arate degetul mijlociu partidului de la guvernare, alții, folosind același limbaj, îi întorc mesajul și se erijează în apărătorii statului de drept. Schimburile de replici s-au purtat în mediul online, pe stradă, în presă, mai cu zâmbetul pe buze, mai cu încrâncenare și vorbe acide.

FAPTE

Răzvan Ștefănescu, bucureșteanul de 45 de ani, a ajuns vineri, pe 27 iulie, la Craiova. A făcut o oprire să mănânce, după cum el singur a declarat Ziarului de Craiova. Și-a parcat mașina în fața primăriei și a așteptat până ce trecătorii și-au făcut poze cu mașina cu numere atât de controversate. Pentru că era déjà o “vedetă” în mediul online și în presă, l-am rugat să ne acorde un interviu. Și a făcut-o. A explicat motivul pentru care a ales numărul, că s-a documentat dacă încalcă legea, că poliția nu i-a făcut nimic deși fusese oprit de două ori și legitimat.

La un kilometru de primăria Craiova, în drumul său spre București, Răzvan Ștefănescu a fost oprit de un echipaj al Biroului Poliției Rutiere Craiova. După spusele martorilor, alte trei echipaje de poliție se aflau la fața locului în momentul în care șoferul a fost legitimat, iar numerele mașinii sale au fost verificate. Omul a fost lăsat să plece a treia oară, fără să i se constate o încălcare a legii.

Foto: Facebook Marcel Marcea

A doua zi apare ea, comunicarea internă. Un act cu caracter nesecret, datat pe 28.07.2018, semnat de adjunctul Inspectorului General, chestor de poliție Wili Apreutesei, și de directorul IGPR, chestor de poliție Florentin Brăcea, adresat  Inspectoratelor de Poliție Județene, Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale și Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

“Având în vedere notificările privind autoturismul marca Audi A5, cu seria de șasiu…, înmatriculat în Suedia cu numărul MUIEPSD, se impune analizarea întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzută și pedepsită de articolul 334, alin. 4 din Codul Penal, în situația depistării în trafic, având în vedere următoarele considerente:

  1. E-mail de la Interpol Stockholm: ngb.stockholm(n.r. adresă de e-mail ilizibilă) din data de 20.07.2018 către ngb.bucharest(n.r. adresă de e-mail ilizibilă) cu numărul 007873(conform anexă) se prevede că numerele de înmatriculare mai sus menționate sunt valabile doar pe teritoriul național al acestui stat și nu sunt valabile pe teritoriul altor țări. Totodată aplicația EUCARIS numărul de înmatriculare permanent al autoturismului de mai sus este RSD059.
  2. Nu se aplică art.13 din OUG 103/2006 privind unele măsuri pentru facilitarea cooperării polițienești internaționale, întrucât în documentul de la punctul 1 a fost obținut acordul scris al autorităților judiciare  din statul care a furnizat informațiile respective.
  3. Art. 36, alin. 3 cu trimitere la pct. 1 din anexa 2 din Convenția de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul 318 din 1980, prevede că „numărul de înmatriculare prevăzut la articolul 35  si 36 ale Convenției trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre și litere (...)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a acestui număr și astfel permisiunea de a folosi doar numărul permanent  RSD059”, se arată în comunicarea internă a IGPR.

Acestui document îi este atașat e-mail-ul original al autorităților suedeze, dar și traducerea.

“Vă informăm asupra faptului că Poliția Română poate solicita ca plăcuțele de înmatriculare în cauză să fie îndepărtate , iar în locul acestora să fie montate plăcuțele de înmatriculare commune. Plăcuțele de înmatriculare personalizate sunt valabile doar pe teritoriul național și nu sunt valabile pe teritoriul altor țări, în condițiile în care acestea nu permit în mod specific acest lucru. În ceea ce privește plăcuțele de înmatriculare românești este dificil pentru autoritatea de transport competentă din Suedia să identifice dacă un cuvânt poate fi ofensator într-o limbă străină . Se vor investigații cu privire la modul de lucru în această privință. Informațiile furnizate mai sus sunt destinate doar autorităților responsabile cu prevenirea, investigarea și efectuarea urmăririi penale în cazul infracțiunilor . Datele cu caracter personal pot fi folosite doar în scopul prevenirii, investigării și efectuării urmăririi penale în cazul infracțiunilor.”, este traducerea e-mail-ului autorităților suedeze despre care se menționează că este o traducere neoficială.

Am ținut să scriu fiecare cuvânt care apare în respectiva comunicare pentru că au fost voci care au invocat faptul că nu este lizibilă, prin urmare ar fi putut fi editată în scopul denaturării adevărului și în slujba partidului.

SURSE

Sâmbătă, la ora 21:04, redacția Ziarul de Craiova a intrat în posesia acestei comunicări. Pe surse. Documentul cu antet și semnătură cuprindea noțiuni clare, legi, comunicări între state, concluzii. Au urmat telefoanele de verificare, către surse și către autorități. Sursele confirmau că acest document fusese transmis inspectoratelor județene. Și mai spuneau ceva: la Craiova, polițiștii verificau oportunitatea întocmirii unui dosar penal în baza legii 334, aliniatul 4 din Codul Penal. Discuțiile se purtau la nivel înalt, intens, se făceau demersuri, se verificau legi, voiau să știe dacă pot demara procedura în baza legitimării în trafic pe care echipajul Biroului Poliției Rutiere Craiova îl făcuse cu doar 24 de ore înainte. Același mesaj venea pe mai multe căi și se contura din ce în ce mai clar. Dosarul penal se contura, era o chestiune de timp.

FAPTE

Pentru a avea o poziție oficială, i-am trimis sms în seara de sâmbătă ministrului de Interne, Carmen Dan. Nu ne-a răspuns.

Verificările se încheiaseră, tăria informațiilor era dată de un document oficial, așa că am luat decizia să facem totul public după ce am dezbătut oportunitatea în cadrul rețelei în care lucrăm. La ora 22:16  știrea era publicată și preluată de întreaga rețea PRESA BUNĂ. A urmat linșarea.

ROMÂNIA HIDOASĂ

Vestea a căzut ca un trăznet pentru susținătorii “eroului”, în timp ce susținătorii partidului au dansat în ploaie, la figurat, deși ar fi putut să o facă și la propriu.

Valuri de injurii, vorbe grele, trimiteri la origini, mențiuni despre copii, mame, rude la adresa “fițuicii de partid” care îndrăznise să publice un fapt, un act. Râurile de “m—e” au curs pe pagina de Facebook a Ziarului de Craiova, dar și pe paginile personale ale redactorilor de la ziar. Recenziile proste, acuzațiile că facem jocul politic, că suntem plătiți, că mințim, că avem interese, toate se adunau mai repede decât vizualizările știrii. Nu conta ce este în știre, important era că “M--EPSD” trebuia apărat cu orice preț.

După ce cu o zi înainte ne înjuraseră că am publicat interviul cu Răzvan Ștefănescu, iubitorii aprigi ai PSD s-au poziționat în apărarea noastră. Am devenit rapid cei care în sfârșit scoseserăm la iveală ilegalitatea și netrebnicia, tupeul și nesimțirea.

FAKE NEWS

Presa națională preia știrea, apoi mai dă telefoane să documenteze. Presa locală preia știrea dar pune la sursă “România liberă”. Actele în baza cărora noi am scris nu sunt preluate decât de foarte puține publicații pentru că erau marcate cu watermark, iar orgoliul este mare, nimeni nu vrea să facă publicitate gratuită unei alte instituții de presă.

Apoi încep să apară dezmințirile. Ca și cum noi am fi scris vreo secundă că șoferul a fost sancționat, apar titluri mari în care se menționează că a scăpat basma curată, că Ziarul de Craiova a mințit, că i-au prins cu fake-news-ul în sac.

Noi dăm din nou telefoane. Oficial, omul nu a pățit nimic la Craiova, iar noi știam asta încă de la prima știre. Neoficial, poliția făcea demersuri pentru a-i întocmi dosar penal. Datele problemei nu se schimbaseră. Presa națională dezmințea ce nu știa.

Pentru ca înjurătorii de serviciu să fie și mai aprigi, noaptea târziu, Ambasada Suediei postează pe Facebook un mesaj în care susține că numerele sunt legale pe teritoriul oricărui stat, că “some Romanian media sites reported that…”, iar ei dezmint. Ceea ce este de punctat este că nu noi am spus acest lucru, ci acte oficiale ale statului roman după o comunicare a autorității de transport suedez.

 

NE INTOARCEM LA FAPTE

În dimineața acestei zile, un comunicat al IGPR vine și anunță că Răzvan Ștefănescu au rămas fără plăcuțele de înmatriculare. Informațiile pe surse devin fapte.

Ambasada Suediei a revenit și ea asupra informării de noaptea trecută și menționează că fiecare țară decide dacă acceptă sau nu plăcuțele personalizate.

Cu mici zvâcniri, înjurătorii de meserie renunță la a mai comenta pe pagina de Facebook  a Ziarului de Craiova, pe conturile personale și pe alte căi care să ne discrediteze. Se mută pe pagina oficială a Poliției Române și în fața sediului Brigăzii Rutiere din București pentru a-și arăta susținerea.

Presa preia din nou subiectul și îl dezbate, omul devine vedetă națională cu acte în regulă.

Demersul nostru a fost pur jurnalistic, am prezentat acte, am citat surse care s-au dovedit a fi credibile, ne-am făcut treaba respectând deontologia profesiei și protejându-ne informatorii.

Am fost înjurați și o să mai fim, dar munca ne-o facem cu același simț de răspundere. 

 

 

 

Adauga comentariu