Dezinfectanți diluați ar fi ajuns și la Spitalul Județean din Craiova. S-au ridicat deja probe pentru verificări

Scandalul dezinfectanților diluați afectează și Spitalul clinic Județean de Urgență Craiova. Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au comunicat faptul că probe din dezinfectanții utilizați în unitatea medicală au fost luate pentru a fi analizate. 

În afară de spitalul din Craiova, alte 49 de unități medicale din țară au achiziționat biocide asupra cărora planează suspiciunea că nu sunt conforme. De la toate unitățile medicale s-au ridicat probe ce urmează să fie analizate atât la Institutul Cantacuzino, cât și la un laborator din Europa. 

Ancheta polițiștilor de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice a fost demarată după ce Ministerul Sănătătții a sesizat că a descoperit produse cu probleme în rândul loturilor de dezinfectanți care au ajuns în spitalele din întreaga țară.

„În urma analizelor efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacităţii fungicide (candida albicans şi aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi depistate neconforme din aceste produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecţia suprafeţelor şi instrumentarului. Două dintre produsele neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are deschis punct de lucru în judeţul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova", se arată într-un comunicat de presă emis săptămâna trecută de Ministerul Sănătății. 

“Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești de pe teritoriul național produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor”, a comunicat IGPR-ul. 

Cercetările se  efectuează pentru săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.


Adauga comentariu