DIICOT Craiova: 30 de persoane, trimise în judecată pentru trafic de persoane, proxenetism, şantaj, trafic de minori, deținere de droguri de risc, spălarea banilor și mărturie mincinoasă

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 30 de inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism, șantaj, sustragere de sub sechestru, trafic de minori, deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, spălarea banilor și mărturie mincinoasă, în  urma activităţilor desfăşurate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova. Este vorba despre dosarul în care, în luna noiembrie 2020, au avut loc concomitent 23 de percheziții domiciliare, acțiune coordonată de polițiștii craioveni în judeţele Dolj, Gorj, Olt, Sibiu, Vâlcea, Braşov, Giurgiu şi Ilfov.  Printre cei reținuți s-au numărat și craioveanul Andrei Nicolae, de 35 de ani, poreclit „Impresie”, cunoscut pentru multele scandaluri în care a fost implicat și arestat, şi Florin Baznac, din Calafat, poreclit „Buric”, în vârstă de 33 de ani. Cei doi au fost depistați la o săptămână de la percheziții, de poliţiştii de frontieră, în punctul de trecere Nădlac 2, pe sensul de intrare în România, aceştia fiind preluaţi apoi de poliţişti de combatere a criminalităţii organizate.

Din cercetări a reieșit că, la scurt timp după destructurarea unei grupări de crimă organizată, unul dintre membrii acesteia, în timp ce se afla deținut într-un penitenciar, în perioada 2008 - 2011, împreună cu alți trei deținuți, ar fi folosit rețelele sociale în scopul recrutării unor tinere care practicau prostituția, pe care le-ar fi convins să se prostitueze în beneficiul lor. Victimele ar fi fost induse în eroare, prin metoda loverboy, fie cu identificarea unui loc de muncă avantajos. Astfel, sub coordonarea liderului, s-ar fi pus bazele unei grupări infracţionale specializate, în principal, în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, dar și în şantaj, consecinţă a plăţii unor taxe de protecţie.

După ce au ieşit din penitenciar, membrii grupării infracţionale ar fi continuat să recruteze şi alte victime, care ar fi fost transportate, adăpostite în locaţii din state occidentale, precum Germania, Spania, Italia, Marea Britanie sau Elveţia şi apoi constrânse să practice prostituția în favoarea lor, în diverse cluburi de profil. La gruparea infracţională ar fi aderat, în timp, şi alţi membri ce făceau parte din acelaşi anturaj. O parte dintre ei ar fi avut rolul de a recruta victimele, dar și de a le transporta, de a le adăposti şi a le supraveghea, precum şi de a colecta veniturile obţinute din prostituţie. De asemenea, unii dintre membri ar fi identificat localuri unde urmau a fi duse victimele şi ar fi purtat totodată negocieri cu reprezentanții acestora.

”Odată ajunse în străinătate, victimele ar fi fost constrânse (fizic şi psihic) să se prostitueze în folosul membrilor grupării, în condiţiile în care nu cunoşteau limba, erau izolate de prieteni şi familie şi nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în ţară la momentul în care îşi dădeau seama de situaţia reală. Victimele care ar fi refuzat să practice prostituţia, ar fi fost sechestrate şi supuse unor violenţe, pentru a fi determinate să nu mai opună rezistenţă. În cele din urmă, din cauza violenţelor la care ar fi fost supuse şi a ameninţărilor cu acte de violenţă îndreptate împotriva membrilor familiilor lor, victimele ar fi fost nevoite să se prostitueze în beneficiul membrilor grupării infracţionale”, au arătat preocurorii DIICOT Craiova.

Cele 30 de persoane au fost trimise în judecată, dosarul fiind înaintat Tribunalului Dolj.

Reamintim că, pe 11 noiembrie 2020, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, au desfăşurat 23 de percheziții domiciliare, în județele Ilfov, Brașov, Dolj, Gorj, Giurgiu, Olt, Sibiu și Vâlcea într-o cauză care viza destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în principal în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. La activităţile respective au participat şi polițiști de la combaterea criminalității organizate din Brașov, Olt, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Giurgiu, polițiști de la acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Dolj, I.P.J. Olt, I.P.J Giurgiu, precum şi jandarmi, acțiunea beneficiind de sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminialității Organizate și al luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Adauga comentariu