Directori de instituții publice din Craiova, la PETRECERE cu LĂUTARI într-un CĂMIN privat DE BĂTRÂNI, unde un pacient murea după ce a căzut de la balcon

Mai multe persoane publice din Craiova, între care directori de direcții și instituții din oraș, un medic și un polițist, conform surselor Ziarului de Craiova, au particiat, în seara zilei de 23 ianuarie a.c., la o petrecere cu lăutari organizată în incinta Căminului de Seniori ”Sf. Mina”, situat pe Str. Bucura din Craiova. Cheful a avut răsunet și în afara locației, o filmare realizată din exteriroul clădirii unde se aflau petrecăreții ajungând pe rețelele de socializare chiar în seara evenimentului. Clipul a fost văzut și de lucrătorii IPJ Dolj, care au comunicat, astăzi, că organizatorul petrecerii, un bărbat în vârstă de 61 de ani, a fost identificat și amendat conform Legii 55/2020, cu amendă în valoare de 3000 lei. Asta pentru că, reamintim, nunțile, botezurile, aniversările și alte evenimente din acest spectru sunt interzise în această perioadă, ca măsură împotriva răspândirii Covid-19.

Ca să fie treaba, treabă, cu două zile înainte de cheful din Căminul de Seniori, adică pe 21 ianuarie 2022, un bătrân de 86 de ani, din Slatina, cădea de la balconul camerei în care era internat, situat la etajul 1 al imobilului, suferind leziuni la nivelul capului. Poliţiştii de la Secția 2 Poliție Craiova au stabilit că bărbatul ar fi căzut de la o fereastră a imobilului, aflată la o înăltime de aproximativ 5 metri față de sol. Bătrânul a fost dus la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale, conştient şi cooperant. Poliția a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Însă, pe 23 ianuarie, acesta a murit, iar oamenii legii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale, pentru stabilirea cauzei decesului. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, urmând ca la finalizare să fie propusă soluţie legală prin unitatea de parchet competentă, potrivit informațiilor funizate de reprezentanții IPJ Dolj.

Chiar în ziua în care bătrânul murea, administratorul Căminului ”Sf. Mina”, Mugurel Șufan, organiza petrecerea cu lăutari. Conform surselor Ziarului de Craiova, printre participanții la cheful din Căminul de bătrâni s-au numărat soții Bonescu, respectiv Elena Bonescu, directoarea Direcției de Impozite și Taxe Craiova, și soțul acesteia, Adrian Bonescu, președintele Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Oltenia. La chef au mai fost și Lucian Dindirică, consilier local și director al Bibliotecii Județene ”Alexandru și Aristia Aman”, dar și directorul Direcției Generale de Asistență Socială Craiova, Cosmin Gagiu. Cercul petrecăreților a fost, însă, mult mai vast.

Toți cei menționați mai sus au fost contactați telefonic și prin mesaje WhatsApp de redactorul Ziarului de Craiova pentru un punct de vedere. Mugurel Șufan nu a răspuns nici telefonic, nici la mesaj până la publicarea acestui material. Elena Bonescu a negat că ar fi participat la petrecerea respectivă, în ciuda informațiilor pe care noi le deținem legate de prezența domniei sale la eveniment: ”Nu am participat la nici o petrecere în seara de 23, am fost acasă”, ne-a comunicat aceasta.

La rândul său, Lucian Dindirică a admis că a făcut act de prezență la petrecere, menționând însă că a stat ”puțin”, cât să-și salute niște prieteni: ”Am trecut puțin să salut câțiva prieteni pentru că eram în zonă, într-o vizită. Despre încălcarea carantinei, nici vorbă: am ieșit de o săptămână!”, ne-a răspuns directorul Bibliotecii Județene, întrebat fiind dacă a participat la petrecere și dacă era sau nu în carantină (informație vehiculată pe rețelele de socializare). Din documentul pe care ni l-a trimis în acest sens, reiese că s-a aflat, într-adevăr, în carantină, în perioada 13 - 19 ianuarie 2021, așadar înainte de ziua petrecerii. În orice caz, aliura lui Lucian Dindirică se observă în imaginile înregistrate, în dreptul unei ferestre a clădirii unde a avut loc party-ul. 

Și Cosmin Gagiu, directorul Direcției de Asistență Socială Craiova, a confirmat că a fost la petrecere. Acesta ne-a relatat că nu consideră că a făcut ceva ilegal, că nu a fost o întâlnire secretă. Acesta a mai subliniat că a aflat ulterior că în seara respectivă un rezident a decedat și că îi pare rău că evenimentul a coincis cu moartea bătrânului. ”Am fost acolo, în primele ore, am întâlnit niște prieteni, ne-am întâlnit de Ziua Unirii, am sărbătorit și noi împreună, fiind și zi liberă. Nu am stat până târziu, am înțeles că s-au întâmplat și alte lucruri (moartea bătrânului n.r.), îmi pare foarte rău, sincer. Că s-au încălcat și reguli (în legătură cu restricțiile pentru prevenirea răspândirii pandemiei n.r.), îmi pare rău, nu am ce să comentez. Vreau doar să menționez că locația era, după cum se vede și în imagini, în capătul clădirii mari, iar noi am fost undeva în partea de jos, în alt corp de clădire, de unde se intră de pe Strada Geniștilor. Căminul cu bătrâni este în zona dinspre Str. Bucura. Noi nu ne-am întâlnit nici măcar cu un bătrân, era un demisol care nu deservea activității căminului. Consider că nu am fost la ceva ilegal, nu a fost ceva secret, pur și simplu ne-am întâlnit acolo, personal nu mi s-a părut nimic ieșit din comun. Locația nu este una publică, de stat, nu este în subordninea niciunuia dintre cei care am fost acolo și care avem statut de funcționar public, este un ONG”, a declarat, pentru Ziarul de Craiova, Cosmin Gagiu.   

Întra-adevăr, Căminul are două corpuri de cădire, una principală, cu intrare din Str. Bucura, și un alt corp de clădire, mai nou. Conform presei locale, în februarie 2019, în incinta complexului Cămin Sf. Mina a fost deschisă o aripă nouă cu o capacitate de 40 de locuri. ”Acestea vor completa cele aproximativ 200 de paturi puse la dispoziţia vârstnicilor atât în locaţia de pe strada Bucura, cât şi în cea din strada Unirii nr. 10A”, după cum se menționează într-un articol publicat în gds.ro, în februarie 2019. 

Sursele Ziarului de Craiova mai spun că unii dintre bătrânii internați în Cămin s-au arătat deranjați de zgomotul produs de petrecăreți și de muzica lăutarilor, dar și de fum. Cu atât mai mult cu cât aceștia plătesc lunar o sumă considerabilă pentru serviciile de care beneficiează internați fiind într-un centru care ar trebui să le ofere liniște. În altă ordine de idei, Căminul de Seniori ”Sf. Mina” s-a confruntat, în vara anului 2020, cu un focar de Coronavirus. Așadar, petrecerea organizată în Centrul Sf Mina nu face altceva decât să întărească dezamăgirea opiniei publice față de cei care conduc instituțiile din oraș. 

 

Adauga comentariu