Distrigaz și Premier Energy dispută contractul pentru rețeaua de gaze din Șimnicu de Sus. Primar: ”Se ceartă degeaba, proiectul acela nu mai are finanțare. Depunem altul, pe POIM!”

Proiectul de înființare a rețelei de gaze naturale în Șimnicu de Sus, localitate componentă a Zonei Metropolitate Craiova, a ajuns în instanță, după ce una dintre cele două companii care au depus oferte a contestat-o pe cealaltă. Distrigaz Sud Rețele și Premier Energy au disputat licitația de atribuire a concesiunii, care a avut loc în februarie anul acesta. Primăria Șimnic a declarat-o câștigătoare pe Premier Energy, iar Distrigaz a făcut contestație. Însă lucrurile au luat altă întorsătură, între timp, fiindcă finanțarea nu mai există, întrucât Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), prin care Primăria Șimnic obținuse banii, a fost desființat anul trecut. Acum, angajații autorității locale lucrează la un alt dosar pentru o cerere de finanțare prin POIM, potrivit primarului Cosmin Dumitru (foto). ”Ei (Distrigaz și Premier Energy n.r.) se ceartă degeaba, acum. Probabil o să se retragă în final ambele companii și o să vină să depună la licitația pe proiectul acesta pe POIM. În Șimnic, valoarea lui este de 20 de milioane de euro. Acești bani sunt siguri, din moment ce este semnat contractul de finanțare, pentru că sunt bani europeni”, a declarat, pentru Ziarul de Craiova, Cosmin Dumitru.

Potrivit primarului comunei Șimnicu de Sus, prima dată s-a depus un proiect pe FDI, pentru implementarea serviciului public de distribuție a gazelor în satele Albești, Jieni, Dudovicești, Șimnicu de Sus, Florești și Românești, proiect aprobat și cu contract semnat. Apoi Guvernul PNL a desființat FDI, în decembrie 2019, și doar o mică parte dintre cei care au depus proiecte au apucat să primească o parte din bani, pe care, oricum, trebuie să îi ramburseze. Însă, cel puțin în localitatea Șimnic, demersurile pentru implementarea proiectului au continuat, a avut loc licitația, iar cei doi ofertanții au ajuns în instanță.

Licitația de atribuire a concesiunii a avut loc în februarie anul acesta, primăria declarând câștigătoare oferta celor de la Premier Energy. Distrigaz a făcut contestație, reclamând încălcarea legislației în vigoare în legătură cu mai multe criterii de evaluare a participanților la licitație, iar instanța de judecată i-a dat dreptate în legătură cu trei dintre acestea. "(...) Admite în parte cererea de chemare în judecată. (...) Obligă pârâta (primăria Șimnicu de Sus n.r.) să reevalueze ofertele cu privire la criteriile 1, 4 și 6 (...)", conform unei decizii, luată luna trecută de Tribunalul București, care nu a fost definitivă. Decizia a fost deja atacată cu recurs la Curtea de Apel, potrivit edilului. ”În primele șase sate, practic, nu există finanțare. Repet, cele două firme se ceartă pe un contract care nu mai are finanțare”, afirmă șeful administrației locale.

Între timp, Primăria Șimnic s-a reorientat și urmează să depună o cerere de finanțare pe Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM), al doilea program ca mărime din UE, care alocă fonduri pentru patru sectoare de interes public, printre care și energie.

Guvernul a anunțat că s-a dat drumul la POIM și primăriile pot să depună proiecte pentru rețeaua de gaze. Cererile de finanțare pe fonduri europene se depun până în noiembrie. În cazul acestui proiect se prevede obligatoriu ca branșamentele să fie gratuite, costurile să fie suporte în cadrul proiectului. Când se construiește rețeaua, se pun și branșamente”, explică Cosmin Dumitru. Acesta mai spune că proiectul include toate cele 12 sate componente.

Pentru ca cererea de finanțare să fie eligibilă, primăria trebuie să atașeze la dosar cel puțin 1700 de cereri din partea locuitorilor.

Numărul de cereri depuse este deja foarte mare, mai ales din zona rezidențială, care s-a dezvoltat foarte mult. În prezent, în Șimnicu de Sus există 5005 gospodării. Avem nevoie de minimum 1700 de cereri la dosar. Cu cât sunt mai multe, cu atât punctajul localității noastre crește. De fapt, sunt un fel de acorduri că vor să se branșeze. Repet, se fac gratuit”.

Edilul din Șimnic mai spune că cererile-tip trebuie depuse la Primărie până pe 5 octombrie 2020: ”Am transmis cetățenilor data până la care trebuie depuse la noi, pentru că până în noiembrie trebuie încărcate și transmis dosarul pentru finanțare”. 

***

În cazul primului proiect, cel depus pe FDI, problema ridicată chiar de directorul Engie România, care deține Distrigaz Sud Rețele, era că, din cauza costurilor de racordare la rețea, care ajung la circa 3.000 de euro, mulți localnici nu-și vor permite să se branșeze. Motiv pentru care doar șase dintre cele 12 sate, situate cel mai aproape de Craiova, ar fi fost prinse în proiect. Locuitorii de aici și-ar fi permis să achite costurile, cei mai mulți dintre ei fiind orășenii care și-au construit case în ultimii ani. El atrăgea atenția că doar unul din zece potențiali consumatori din satele izolate își permite costurile de racordare la rețeaua de gaze.

 

 

Adauga comentariu