DOLJ. Opt oameni și-au pierdut viața, în 2020, în accidente de muncă. În alte 11 evenimente mortale, cercetările continuă

185 evenimente, din care 20 mortale, au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, pe parcursul anului trecut. Potrivit reprezentanților instituției, dintre acestea 57 au fost accidente de muncă, din care în 49 dintre cazuri a rezultat incapacitate temporară de muncă a victimelor, iar 8 au fost mortale. Totodată, inspectorii în securitate și sănătate în muncă au mai contabilizat 35 de accidente în afara muncii, din care unul a fost mortal. ”În prezent, sunt în curs de cercetare la ITM Dolj 11 evenimente mortale”, a precizat, pentru Ziarul de Craiova, conducerea ITM Dolj.

Inspectorii ITM Dolj au explicat, la solicitarea Ziarului de Craiova, care au fost cauzele și împrejurările identificate în producerea celor 8 accidente mortale de muncă. Acestea au avut loc fie în trafic, fie în timpul unor manevre greșite ale victimelor. În alt caz, o persoană a fost ucisă de un roi de insecte. 

Unul dintre accidente a avut loc în localitatea Malu Mare, când, în timp ce decofra o grindă, pe un șantier, un muncitor a atins o linie de înaltă tensiune și a fost electrocutat mortal.

Un alt eveniment soldat cu deces a avut loc pe DN 65, pe raza comunei Pielesti, când, în timp ce se deplasa cu bicicleta spre serviciu, o persoană a fost acroșată de un autocamion și accidentată mortal.

Un angajat care colecta gunoiul menajer a fost victima unui alt accident soldat cu deces, după ce colegul său, care manevra autocompactarea de gunoi în marșarier, l-a accidentat.
In timp ce se deplasa spre serviciu, o persoană a fost implicată cu autoturismul propriu într-un accident rutier si a decedat.

Un șofer de taxi a murit, la Craiova, după ce autoturismul pe care îl conducea în timp ce făcea transport de pasageri a fost implicat într-un eveniment rutier produs de un alt participant la trafic.

Un alt angajat a murit în timp ce defrișa niște tufișuri de pe marginea unui drum și a fost surprins de un roi de viespi. Victima a fost înțepată de mai multe ori și a decedat. O altă persoană a murit după ce a fost lovită de graiferul unei macarale în timp ce încărca lemne pe o barjă.

Responsabilii din cadrul ITM Dolj spun că de cele mai multe ori finalizarea anchetelor accidentelor de muncă întârzie foarte mult pentru că depind de certificatele medico-legale. Uneori, acestea sunt emise și după 12 luni de la producerea evenimentelor. Asta deși in urma accidentului de munca din care rezulta decesul angajatului, institutia medico-legala competenta trebuie sa inainteze o copie a raportului de constatare medico-legala catre Inspectoratul Teritorial de Munca in cel mult sapte zile de la data decesului.

Accidentele de munca reprezinta orice vatamare corporala grava a angajatilor, care s-a produs in timpul programului, procesului de munca sau pe drumul la si de la locul de munca si care are drept consecinta incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces. Normele cu privire la accidentele de munca sunt reglementate de Legea nr. 319/2006 privind legea securitatii in munca, implicit si masurile pentru prevenirea accidentelor de munca.

Conform legii, angajatorul are in primul rand obligatia sa tina evidenta accidentelor de munca ce au drept urmare o incapacitate de munca mai mare de trei zile de lucru, dar si a accidentelor usoare, a bolilor profesionale si a altor incidente periculoase. In acelasi timp, angajatorul are obligatia sa intocmeasca rapoarte pentru autoritatile competente privind accidentele de munca suferite de catre angajatii sai.

În afara muncii, majoritatea evenimentelor mortale sunt patologice, de cele mai multe ori infarcte.

 

Adauga comentariu