Doljul, prognoză extrem de optimistă pentru 2019. Produsul Intern Brut al județului ar putea crește cu peste 90 de procente. Cui i se datorează creșterea

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a realizat harta deprecierii economice pe întreg teritoriul României. Concluziile au arătat că, în mod suprinzător, în județele bogate Produsul Intern Brut este în scădere mai accentuată decât în cele mai sărace zone. Chiar dacă economia este mai dezvoltată, în aceste județe a scăzut foarte mult consumul, iar prognozele arată că va scădea în continuare. 

Prognozele din primăvara anului 2018 arătau că PIB-ul pentru întreaga țară va crește cu 6,9%, dar pe parcursul anului estimările au scăzut la 5,5%, iar prognoza de toamnă a fost chiar mai mică, de doar 4,5%. Astfel, capitala și cele mai dezvoltate județe, Timiș și Cluj, s-au ales cu mai puțin de jumătate din creșterea economică preconizată anul trecut. Față de estimările din primăvara anului 2018, PIB-ul Bucureștiului a scăzut cu 51 la sută, iar cel al Timișului cu 43 la sută.
Cea mai mare supriză o reprezintă însă Doljul. Față de prognoza de anul trecut, Comisia Națională de Strategie și Prpgnoză susține că ar urma o crește cu 94% a PIB-ului. În trend ascendent ar fi, la o distanță considerabilă totuși, Argeșul, cu o creștere posibilă de 39% și Alba, cu o creștere de 33 de procente. 

Explicația oferită de analiști este aceea că aceste județe sărace au fost ajutate să se dezvolte de către activitatea marilor producători auto, Ford și Renault. 

În toamna anului trecut, Ford a anunțat că angajează la uzina de la Craiova aproximativ 1700 de persoane. Pentru a găsi forță de muncă, compania recrutează persoane care locuiesc până la o distanță de 35 de km de Craiova și promite decontarea unei părți a cheltuielilor de transport, pe lângă alte beneficii. 

Sursa: cnp.ro

Sursa foto: sursazilei.ro


Adauga comentariu