ECO Sud a primit amenzi de peste 400.000 de lei în ultimii trei ani. Mirosul de aici împute Craiova, o confirmă și inspectorii de mediu

Inspectorii de mediu au călcat pe la groapa de gunoi de la Mofleni, administrată de ECo Sud, de 13 ori în ultimii trei ani. Cele mai multe dintre controale au venit ca urmare a numeroaselor sesizări de la cetățeni, care, mai ales pe timp de vară, acuză că aerul e de-a dreptul împuțit. Autoritățile au mers, au verificat și constatat care sunt cauzele. Au și aplicat amenzi și au trasat 63 de măsuri corective obligatorii. La toate controalele, levigatul a ieșit ”la rampă”.

Reprezentanții Comisariatului Gărzii de Mediu Dolj au inspectat de șapte ori, în 2018, Depozitul de Deșeuri Mofleni din Craiova și au aplicat trei amenzi în valoare totală de107.500 lei. Inspectorii au dispus ca administratorii gropii de revizuiască problema levigatului de depozit, depozitarea și gestionarea în celulele închise, automonitorizarea și rapoartele de încercări efectuate, gestionarea defectuoasă a gazului de depozit și modul de eliminare, updatarea stației de epurare a levigatului și acoperirea provizorie a celulei în exploatare la acea vreme. În total, au dat 24 de măsuri corective pe problemele menționate, conform unui răspuns la solicitarea Ziarului de 

În 2019, au făcut patru acțiuni de inspectie, care s-au ”lăsat” cu o sancțiune de 100.000 de lei și 26 de măsuri corective obligatorii, care s-au referit la colmatarea rigolelor, acoperirile cu materiale inerte, suprațetele admise de depozitare, infiltrațiile de levigat, operarea instalației pentru eliminarea biogazului, instalația de epurare a levigatului admiterea la depozitare a deseurilor doar conform AIM și monitorizarea apei uzate.

În acest an, inspectorii de mediu au mers de două ori în control și au dat două sancțiuni în valoare de 200.000 de lei. Amenzile au fost mai mari acum, iar măsurile pentru remedierea deficiențelor au fost mai puține. Măsurile corective obligatorii au vizat valorile rezultate pentru apele uzate rezultate în urma tratării, modul de gestionare a acumulărilor de levigat, utilizarea defectuoasă a rampei de descărcare aflată pe celula în exploatare, cât și pe celula declarată închisă și acoperirea periodică cu materiale inerte în vederea preîntâmpinării propagării mirosurilor pestilențiale. 

Cei de la ECo Sud pare că încep să înțeleagă că trebuie să se preocupe mai bine de problemele pentru care am dispus măsuri. Se vede o diferență față de anii trecuți, în sensul că neregulile s-au diminuat”, apreciează Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj. 

Sursa foto: eco-autentic.blogspot.com

Adauga comentariu