Cum și-au petrecut Paștele doi polițiști locali, patrulând în Parcul ”Romanescu”. Acuzații de hărțuire, abuzuri și discriminare în sânul Poliției Locale Craiova: ”Ați belit p**a!”

Tot mai mulți angajați ai Poliției Locale a Municipiului (PLM) Craiova vorbesc despre un mediu de lucru în care domnesc presiunea, discriminarea, abuzurile și hărțuirea. Deși imaginea publică e doar a unor ”gardieni” fără de carte, puși să păzească afișe electorale și panseluțe sau să se ”plimbe” prin parcuri, funcționarii din PLM care lucrează direct în stradă, mai ales la Serviciul de Ordine Publică, spun că nici nu ar putea fi priviți altfel, când sunt umiliți și batjocoriți chiar de șefi. Chiar și când își fac treaba. Susțin că li se cer note explicative fără a li se permite înregistrarea documentelor solicitate, sunt jigniți, înjurați și amenințați de superiori, în frunte cu directorul executiv Octavian Mateescu. 

Doi angajați ai PLM Craiova de la Serviciul Ordine Publică Romanești așteaptă să fie chemați în fața Comisiei de Disciplină, după ce li s-au cerut rapoarte și note explicative despre activitatea din zilele de 24 și 25 aprilie 2022 pe care au desfășurat-o în Parcul N. Romanescu. Adică în zilele de Paște. Circa 20.000 de oameni au vizitat obiectivul de sărbători, conform precizărilor conducerii PLM Craiova, sub supravegherea a trei echipaje de polițiști locali, formate din câte 2 oameni.Așadar, 6 agenți au trebuit să patruleze prin tot parcul pentru a menține ordinea și disciplina publică. Conform acestora, dar și conform șefului PLM Craiova, nu s-a înregistrat niciun eveniment negativ. Polițiștii de la fața locului au numai cuvinte de laudă pentru comportamentul civilizat de care au dat dovadă cetățenii și spun că, la rândul lor, au fost felicitați de oameni pentru cum au interacționat cu ei și cum le-au explicat ce îndatoriri cetățenești au.

Care a fost realitatea (toate fotografiile din acest material au fost făcute în zilele de 24 și 25 aprilie a.c.)

Pe 24 și 25 aprilie, doi dintre ei au fost repartizați în zona Debarcaderului, Valea Fetii pentru activitatea specifică. Între timp, pe Facebook apărea cel puțin o fotografie cu o alee din parc, plină de oameni și gunoaie. Conducerea Poliției locale ar fi preluat-o și transmis-o, la rându-i, precizând că ar fi vorba despre o sesizare, pe un grup de WhatsApp folosit pentru comunicarea internă, iar șefii ar fi cerut imediat să se raporteze situația și să se dea amenzi drastice celor certați cu bunul simț, mustrându-i pe cei doi că nu au văzut poza. Din teren, agenții transmiteau că ”situația este sub control” și că nu există niciun fel de problemă în perimertul lor de patrulare, în consecință nu se impune aplicarea de sancțiuni. Polițiștii locali nu au fost crezuți de superiori, fiind continuu mustrați la telefon că nu prezintă imediat fotografii și situația din teren. Însuși viceprimarul Aurelia Filip și un reprezentant al RAADPFL au mers să verifice situația la fața locului alături de polițiștii locali și au constatat că parcul este curat și că imaginea postată pe Facebook nu prezintă realitatea, fiind una veche. De reținut că în zona respectivă nu există camere de supraveghere funcționale.

”Ați belit p**a amândoi! Îmi bag p**a în țigănimea ta și în toți țiganii de acolo”

Cei doi polițiști locali susțin că, în cele din urmă, au fost contactați chiar de directorul executiv, Octavian Mateescu, care se săturase de așteptare:

Băi, în p**a mea, eu mai aștept mult după pozele voastre, ce durează atât, în p**a mea?!”. ”Am răspuns că nu sunt probleme, că totul este o minciună în legătură cu imaginile provenite din spațiul public și că noi ne aflăm la fața locului, în mijlocul cetățenilor. Nu a vrut să asculte ce aveam de raportat și a continuat să urle și să folosească expresii vulgare: «Băi, tu nu vorbești peste mine, în viața ta! Nu vreau să aud nimic, taci, ai înțeles? Auzi, bă, ***, îmi bag p**a în țigănimea ta și în toți țiganii de acolo, în p**a mea, auzi?!»”, conform unui Raport scris din data de 28 aprilie 2022, întocmit și înaintat superiorilor de cei doi polițiști, la solicitarea directorului adjunct al PLM, MariusȚârcu. De menționat că referirea la ”țigănimea ta” nu este întâmplătoare, soția unuia dintre cei doi angajați ai PLM fiind de etnie romă. ”Am încercat în telefon să raportez, trimițând și poze din zona Debarcader, dar acesta (directorul Octavian Mateescu n.r.) urla în continuare, ne amenința și vorbea urât, spunând: Dacă văd măcar un pahar aruncat pe jos, în parc, ați belit p**a amândoi, auzi, bă, în p**a mea?!”, au mai notat polițiștii în același Raport, cu mențiunea că șirul injuriilor a fost mult mai mare și că există martori, dar și convorbirile telefonice care susțin cele notate și în Raportul din 28 aprilie a.c.. Mai mult, mai spun polițiștii, nu există niciun regulament, normă internă, decizie ori dispoziție ca patrula de Ordine Publică să acționeze, să intervină și să ia măsuri pe baza unor postări sau filmări apărute pe rețelele de socializare, ci numai în urma unor sesizări făcute în mod direct de către cetățenit, prin Dispeceratul PLM Craiova, prin apel la 112 sau sesizări din oficiu. Polițiștilor li s-a imputat că nu au aplicat amenzi în urma a două sesizări (2 fotografii postate pe Facebook), însă angajații PLM spun că nu a fost cazul. Dintre cele aproximativ 6000 de persoane prezente în parc în zona lor de patrulare doar 2 au fost amendate pentru încălcarea prevederilor HCL 107/2021, cu amenzi în cuatum total de 2.000 de lei. Una dintre ele rupsese flori.

Totuși, celor doi polițiști li s-a cerut urgent să dea notă explicativă pentru că nu au aplicat amenzi cetățenilor care ar fi provocat mizerie în ziua de Paște în Parcul Romanescu, în urma celor două ”sesizări primite online”. Cu alte cuvinte, deși au demonstrat că în parc era curățenie și că nu se impuneau sancțiuni, șefii din PLM Craiova au continuat să le ceară explicații despre fotografiile postate pe Facebook în care s-ar fi văzut mizerie și pentru că nu au aplicat amenzi. 

Această situație o considerăm inadminisbilă, deoarece acest comportament al șefului Poliției Locale Craiova contravine Legii 167/2020 privind hărțuirea la locul de muncă și OG 137/2000 privind prevenirea și combaterea tuturor formelor de discriminare. Referitor la situația de fapt se vor atașa convorbirile telefonice, imagini foto, precum și martori de la fața locului, la cererea organelor competente”, după cum se arată în încheierea Raportului din 28 aprilie 2022.

Superiorul a refuzat să înregistreze documentele: ”Nu le primesc, că sunt scrise de mână”

Bătaie de cap și șicanări au avut cei doi polițiști și cu înregistrarea oficială a Raportului. Personalul de la Registratură a refuzat să preia documentul indicând că trebuie să ia legătură cu șeful de Serviciu de la Ordine Publică ”Romanești”, Viorel Rusu, care a refuzat să o facă, la rându-i, apreciind că trebuie scris la un calculator și nu de mână. ”Stai să văd și eu ce ați scris, că nu pot să merg așa la ăl mare (?! n.r.)”, au notat cei doi polițiști într-un nou Raport, întocmit în zua de 29 aprilie 2022. În același document polițiștii precizează că au fost rugați să nu înregistreze Raportul din ziua precedentă ca să nu se declanșeze un scandal. ”Ne desființează dacă se aude. Mai bine mergem la ăl mare să vorbim cu el”, ar fi zis Rusu. Conform noului raport, funcționarii au refuzat ”invitația” și au cerut să le fie înregistrat documentul. Ambele rapoarte întocmite de cei doi polițiști au fost înregistrate în cele din urmă. ”Sunt mulți colegi speriați, le e frică de superiori, le e frică să nu fie dați afară. Se pune mare presiune mai ales pe cei care nu au niciun fel de prietenii cu superiorii, nu au fost aduși pe pile și nu au nicio apărare. Ni se vorbește urât în egală măsură, că suntem femei, că suntem bărbați”, susțin, în număr consistent, polițiștii locali cu care noi am stat de vorbă de-am lungul timpului. Mare parte din ei nu vor să-și decline identitatea din motive lesne de înțeles. Deși nu ne-au cerut, am ales să nu facem publice numele celor doi polițiști locali de la Ordine Publică ”Romanești” care au avut curaj să întocmească cele două rapoarte. Evident, conducerea Poliției Locale Craiova le cunoaște identitatea.   

Octavian Mateescu neagă că și-ar fi înjurat sau discriminat subalternii 

Directorul executiv al Poliției Locale Craiova respinge toate afirmațiile din documentele înregistrate oficial de instituție, respectiv cele două rapoarte întocmite de cei doi polițiști. Spune că nu îi stă deloc în fire să înjure și nicio clipă nu a discriminat pe nimeni. Pe de altă parte, declară că cei doi polițiști nu vor fi chemați în Comisia de Disciplină fiindcă nu e cazul.

Totul a fost foarte în ordine într-o zi în care în parc au fost undeva la 20.000 de oameni. Nu a fost nimeni chemat în Comisia de Disciplină, nu știu de unde aveți această informație. În primul rând, patrula respectivă, care a fost în zona respectivă, nu face obiectul unei cercetări la Comisia de Disciplină. În al doilea rând, ei au obligația ca la sfârșitul programului să emită un raport de activitate cu ce se întâmplă. Și asta a fost tot. În al treilea rând, la telefon nu i-am certat, amenințat sau intimidat. La telefon le-am spus că dacă e mizerie, să ia măsurile necesare. Lor li s-a părut că țipam, dar conduceam, eram la volan, și voiam să fiu auzit. Nu trebuie ca un polițist local să se simtă jignit când sună un șef să se intereseze de o anumită situație. Faptul că doamna Rela Filip a fost acolo nu pot eu să comentez. Iar în al patrulea rând - eu nu înjur și asta o poate spune oricine. Repet, eu nu înjur.

Acele două persoane, ca și restul angajaților, trebuie să își facă treaba la serviciu. Punct. Nu mă interesează viața lor privată. Nu înjur, cu atât mai mult femei. Dar, ei nu sunt nici femei, nici bărbați, sunt colegii mei și sunt situații când tonurile sunt mai ridicate, situații mai tensionate, dar nu jignesc și nu înjur. Acei colegi nu fac și nu vor face obiectul unei cercetări a Comisiei de Disciplină, repet. Am înțeles că totul a fost în regulă (în zilele când au patrulat de sărbători în parcul Romanescu n.r. ). Faptul că ei vin repede la presă - pe principiul cea mai bună apărare e atacul - nu înseamnă că în cazul în care nu își fac atribuțiile de serviciu vor fi absolviți de vină. Dacă își îndeplinesc atribuțiile de serviciu sau nu se va reflecta, ca și în cazul meu, de altfel, în raportul de evaluare pe anul respectiv. Restul, orice spun colegi de-ai mei sau alți oameni sunt simple vorbe”, a declarat Octavian Mateescu, directorul executiv al Poliției Locale a Muncipiului Craiova, pentru Ziarul de Craiova, contactat pentru un punct de vedere.

Cât despre acuzația privind discriminarea, șeful Poliției Locale Craiova susține că nu a discriminat pe nimeni, ci pur și simplu a folosit un ”limbaj comun”:

E un limbaj comun, nu e discriminare. Mă refeream că ce e cu țigănia aia acolo, adică cu îmbulzeala, mizerie aruncată pe iarbă. Nu am spus «vedeți ce e cu țiganii ăia acolo». Eu nu fac așa ceva, nu pot să spun așa ceva”, a mai precizat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova. 

 

Adauga comentariu