Este Craiova o atracție turistică? Câți și din ce țări au fost turiștii care au vizitat Bănia în ultimii ani și câți bani au adus bugetului local

Este Craiova un punct de atracție pentru turiștii români și străini? Cum calculează autoritățile numărul lor și ce venituri au adus până acum la bugetul local? În ce au fost investiți banii obținuți din turism? Câte unități de cazare sunt înregistrate la Direcția de Taxe și Impozite Craiova? Sunt câteva dintre întrebările pe care le-am adresat instituțiilor în măsură să răspundă: Direcția Județeană de Statistică (DJS) Dolj și Primăria Municipiului Craiova. Contextul în care am realizat această analiză este acela în care administrația Olguța Vasilescu a folosit drept argument pentru alocarea unor sume uneori destul de însemnate pentru atragerea turiștilor. Ca de exemplu competiția Craiova Capitală Culturală Europeană, motiv pentru care s-a tocat 1 milion de euro petru diverse activități mai mult sau mai puțin... inspirate, dar și ultima investiție făcută de Primăria Craiova pentru atragerea de turiști, de circa 24.500 de euro, care a fost votată de Consiliul Local în ședința de luna mai. Este vorba despre înscrierea orașului pe un site care promovează orașele lumii, pentru o perioadă de un an de zile, European Best Destinations 2021, iar taxa de participare este de 24.480 de euro. 

„Având în vedere contextul pandemiei cu toate restricțiile impuse în ultimul an și necesitatea relansării economiei și turismului, este importantă creșterea vizibilității municipiului la nivel internațional. Craiova dorește să atragă un număr mare de turiști, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin promovarea municipiului nostru prin modalități specifice la nivel internațional, care garantează performanța și conferă unicitate acestei acțiuni strategice. Propunem ca taxa de participare la această competiție să fie achitată din sumele colectate la bugetul local din taxa specială turistică, având în vedere specificul acestei taxe, conform HCL 362/2020, Anexa 5, punctul 60 și contribuind, astfel, la colectarea unor sume și mai mari la bugetul local ce urmează să provină din creșterea numărului de turiști, ca efect al promovării municipiului la nivel internațional”, a argumentat municipalitatea craioveană necesitatea acestei investiții.

Pentru început, am rugat reprezentanții Direcției Județene de Statistică Dolj să ne explice ce elemente trebuie să întrunească o persoană ca să fie luată în considerare ca turist. În primul rând, trebuie să se cazeze într-o unitate specifică. De altfel, aceștia contează pentru că aduc profit direct bugetului local. 

”În numărul turișilor cazați în unitățile de cazare turistică se cuprind toate persoanele - români și străini - care călătoresc în afara localităților în care au domiciliul stabil, pentru o perioada mai mică de 12 luni, și stau cel puțin o noapte într-o unitate de cazare turistică în zone vizitate din țară”, au explicat reprezentanții DJS Dolj, pentru Ziarul de Craiova. De menționat că înnoptarea este calculată ca fiind intervalul de 24 ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidența spațiului de cazare turistică și beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spațiului ocupat, chiar dacă durata de ședere efectivă este inferioară intervalului menționat. ”Sunt avute în vedere și înnoptările aferente paturilor instalate suplimentar, plătite de clienți”, explică DJS Dolj. Totodată, ”motivul principal al călătoriei trebuie să fie altul decât acela de a desfășura o activitate remunerată în locurile vizitate”. Adică persoanele nu trebuie să fie, spre exemplu, în interes de serviciu. 

Conform unui răspuns al Primăriei Craiova, în prezent, în evidența Direcției de Impozite și Taxe (DIT) sunt înregistrate 55 de persoane juridice care desfășoară activitate de cazare în municipiul Craiova. E important de știut, fiindcă începând cu anul 2018, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 485/2017 privind aprobarea impozitelor și taxelor locale, a fost instituită taxa hotelieră, adică o taxă specială ”privind promovarea turistică a municipiului Craiova pentru șederea într-o unitate de cazare. Cota procentuală aprobată a fost de 1% din tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, exclusiv TVA. Cota de 1% a rămas nemodificată pentru anii 2019 și 2020. Potrivit primarului Olguța Vasilescu banii colectați la buget pot fi utilizați doar în activități care promovează orașul. Fiecare unitate trebuie să depună declarații-decont, pentru plata taxei, în caz contrar fiind pasibili de amenzi. 

Iată care a fost fost numărul turiștilor înregistrat oficial, în perioada 2012-2020, și numărul nopților de cazare, potrivit datelor furnizate de DJS Dolj (click pe imagine pentru redarea la dimensiune completă): 672.327 turiști.

Care a fost cuantumul sumelor colectate la bugetul local din taxa specială turistică (2018-2020)? Ce sume au fost utilizate pentru finanțarea activităților destinate promovarii orașului? Ce fel e activități au primit finanțare ? Au fost aplicate amenzi pentru nedepunerera declaratiilor-decont și/sau pemtru sustragerea de la plata taxei?

Iară răspunsul Primăriei Craiova: 

Revenind la turiști, așa cum am definit termenul la începutul materialului, conform menținilor DJS Dolj, în perioada 2018 -2020 (perioadă în care a fost aplicată și taxa hotelieră,) numărul lor total a fost de 234.527. Dintre aceștia, 208.967 turiști au fost români (rezidenți în România), iar 25.560 din străinătate (nerezidenți în România). Deși puțini ca număr, Craiova a avut vizitatori de pe toate continentele. Cum era de așteptat, majoritatea lor a fost din Europa, respectiv 23.319 persoane. Din Africa au venit 193 de turiști, din America de Nord - 535, din America Centrală și de Sud - 60 de vizitatori, Asia - 1.380, iar din Australia, Oceani și alte teritorii - 66 de turiști. 

In facsimilele de mai jos sunt detaliate pe țări și ani cifrele (click pe imagini pentru redarea completă):

Craiova turistică a adus bugetului local, în perioada 2018-2020, aproape un milion de lei. Mai exact 985.056 lei, bani proveniți di taxa hotelieră (taxa specială turistică). Adică 201.442 euro, calculat de noi la un curs euro de 4,894 lei.

***

Unitați de cazare sunt (hotelurile, hotelurile apartament, motelurile, vilele, cabanele, bungalow-urile, satele de vacanță, campingurile, pensiunile turistice și fermele agroturistice, camerele de închiriat în locuințe familiale, nave fluviale, maritime și oceanice de croazieră, vagoanele de dormit.

Sursa foto cover: www.shutterstock.com

 

 

Adauga comentariu