EXCLUSIV. Claudiu Manda a scăpat ca prin minune, după ce a trecut pe roșu, pentru că, INCREDIBIL, polițiștii nu au avut la ei carnețelul cu tipizate!

Președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, în prezent europarlamentar, soțul primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a avut un noroc chior, după ce a trecut pe culoarea roșie a semaforului într-o intersecție din Craiova. Deși a fost văzut de o echipă de patrulare și siguranță publică din cadrul IPJ Dolj, care l-a oprit apoi pentru verificări, Manda a scăpat de sancțiuni pentru că agenții NU AR FI AVUT LA EI, în mod incredibil, ... DOVEZI DE CIRCULAȚIE. Adică acele tipizate care se dau șoferilor când le este reținut permisul de conducere. Asta se întâmpla în anul 2013. Abia în 2018, la 5 ani de la săvârșirea contravenției, chiar la limita termenului de prescriere a faptelor, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) s-au trezit că situația ”miroase”. Un procuror s-a autosesizat și a extins urmărirea penală, în cauză existând suspiciuni de luare și dare de mită, trafic şi cumpărare de influență, abuz în serviciu cu folos, instigare la abuz în serviciu cu folos și omisiunea sesizării. Anul acesta, adică după 8 ani de la încălcarea prevederilor Codului Rutier și a ”omisiunii sesizării” de către organele de poliție, cauza a fost clasată fiindcă probele de la dosar nu au fost ”dincolo de orice dubiu”.

Doi polițiști de la Secția 4 Poliție Craiova au fost audiați, anul acesta, în calitate de martori, pentru a lămuri - dacă mai era ceva de lămurit - o încălcare a Codului Rutier de către președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, și a măsurilor (ne)luate de oamenii legii în acest caz. În 2013, Manda a trecut pe culoarea roșie a semaforului și a fost văzut de doi polițiști de patrulare și siguranță publică, care l-au și oprit din cauza asta. Dar organele de control ”nu au luat măsurile legale care se impuneau față de conducătorul auto”, după cum reiese dintr-un proces-verbal de sesizare din oficiu al procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorpuție (DNA) - Secţia de combatere a corupției referitor la fapte de corupție, înregistrat pe 20.02.2018, sub nr. 397/P/2017. 

Pentru că oamenii legii nu au aplicat legea, urmărirea penală a fost extinsă şi cu privire la ”săvârşirea infracțiunilor de luare și dare de mită, trafic şi cumpărare de influență, abuz în serviciu cu folos, instigare la abuz în serviciu cu folos și omisiunea sesizării”.

Din cuprinsul actului de sesizare a reieșit că ”numitul Manda Iulian Claudiu, în data de 28.10.2013, în jurul orel 18:30, în timp ce se deplasa la volanul unui autoturism pe un drum public de pe raza Mun. Craiova, a încălcat normele Codului Rutier, prin nerespectarea semnificației culorii roşii a semaforului, fiind oprit pentru control de către organele de poliţie, care nu au luat măsurile legale care se impuneau față de conducătorul auto, motiv pentru care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi cu privire la săvârşirea infracțiunilor de luare și dare de mită, trafic şi cumpărare de influență, abuz în serviciu cu folos, instigare la abuz în serviciu cu folos și omisiunea sesizării”, conform rechizitoriului.

Incredibil! Nu au avut tipizate...

După ani buni, s-a solicitat I.P.J Dolj componența echipelor privind executarea serviciului de către agenții de siguranță publică şi patrulare din ziua de 28 octombrie 2013, anul în care Claudiu Manda a săvârșit contravenția, cei doi polițiști fiind audiați pe 31.05.2021, în calitate de martori. Ce au declarat agenții? E incredibil și ilariant! Unul a spus că nu a văzut când Manda a trecut pe roșu, iar celălalt a afirmat că probabil nu au avut la ei tipizatele. Curat murdar, monsieur!

”A fost audiat în calitate de martor numitul Gulie Bogdan Aron, la data de faptelor agent de poliție în cadrul Secţiei 4-Poliţia Mun. Craiova, care a declarat că nu s-a întocmit proces-verbal de aplicare a unei sancțiuni contravenţionale deoarece acesta nu a văzut că participantul la trafic ar fi trecut pe culoarea roşie a semaforului iar decizia a aparținut colegei acestuia.

În acelaşi context, a fost audiat în calitate de martor numitul Ganea Irinel-Alin, la data faptelor agent de poliţie în cadrul Secţiei 4-Poliţia Mun. Craiova, care a declarat că unul dintre motivele pentru nesancționarea persoanei oprite în trafic pentru nerespectarea semnificației culorii roşii a semaforului AR FI PUTUT FI lipsa tipizatului care se înmânează atunci când este reținut un permis de conducere (dovada de circulaţie), deoarece la acea vreme nu erau mulți agenţi de poliţie care aveau aceste dovezi”, după cum au mai notat procurorii.

Asta în condițiile în care, polițiștii nu sunt obligați să scrie procesul verbal de constatare pe loc, iar la art. 13 din OG nr. 2/2001 privind regimul contravențiilor, se arată că aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de șase luni de la data săvârșirii faptei. Adică aveau la dispoziției 6 luni să aplice legea. 

La sfârșitul lunii iulie a acestui an, procurorul a dat ordonanță de clasare a cauzei:

Având în vedere cele expuse, raportat la materialul probator administrat în cauză, deşi există indicii privind săvârșirea infracțiunilor sesizate, nu se poate proba dincolo de orice dubiu că o persoană a săvârşit infracțiunile reţinute, motiv pentru care, în conformitate cu art. 16 alin. 1 lit. c) din C.p.p., se va dispune clasarea cauzei, cu privire infracțiunile de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi omisiunea sesizării”.

Redactorul Ziarul de Craiova a încercat să îl contacteze telefonic pe Claudiu Manda, pentru un punct de vedere, însă nu a reușit să ia legătura cu acesta.

***

Claudiu Manda, acest ”Fulger McQueen” al drumurilor patriei, a continuat să se abată de la regulile Codului Rutier și nu s-a lăsat niciodată până nu a combătut, până în pânzele albe, deciziile agenților de poliție care i-au constatat contravențiile și l-au lăsat fără permis de mai multe ori de-a lungul timpului. De fiecare dată, politicianul a contestat procesele verbale, susținând că nu erau bine întocmite și că aparatele radar care l-au înregistrat nu erau bune. 

Reamintim și că, anul acesta, Claudiu Manda a rămas pieton pentru trei luni, după doi ani de procese. Tribunalul Giurgiu a respins apelul politicianului împotriva unei hotărâri a Judecătoriei Bolintin Vale care, la rându-i, îi respinsese acțiunea de contestare a unui procesul-verbal, prin care i-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile, după ce a rămas fără permis pe 1 aprilie 2019. Acesta a fost sancţionat cu 1.305 lei şi i s-a suspendat talonul de conducere pentru 90 de zile, după ce aparatul radar l-a înregistrat circulând cu 125 km/h în localitatea Mihăilești, județul Giurgiu. Politicianul a făcut plângere la Judecătoria Craiova, susținând că procesul-verbal este nul, însă instanța și-a declinat competenţa către Judecătoria Bolintin Vale, din Giurgiu. (Amănunte AICI).

Conform ziare.com, la o lună și jumătate de la momentul la care a fost prins conducând cu 125 km/h prin localitate, pe 18 mai 2019, Claudiu Manda a fost prins iar, tot cu 125 de km/h în localitate, pe DN 66. Si de aceasta data, Manda a contestat procesul-verbal de contravenție în instanță, scontestând ca și în cazul anterior procesul verbale de contstare a contravenției dar și precizia aparatului radar.

În acest caz, procesul de anulare a sancțiunii s-a judecat în primă instanță la Judecătoria Târgu-Jiu și în apel la Tribunalul Gorj. Atât în prima instanță, cât și la apel, cererea lui Manda de anulare a procesului-verbal de contravenție a fost respinsă. Sentința finală a fost pronunțată în noiembrie 2020.

Tot în 2019, deci a treia oară într-un an, Claudiu Manda a fost surprins de radar, conducând cu viteza de 107 km/h, într-o localitate de pe DN 65, județul Argeș. Și de această data, Manda a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție, susținând, ca și în cazurile anterioare, că "situatia de fapt nu a fost suficient descrisă de agentul constatator și că intimatul nu a probat că la măsurarea vitezei s-a avut în vedere marja de eroare a aparatului radar".

La fel ca în celelalte două dosare, Claudiu Manda a pierdut. Pe 8 ianuarie 2021, Judecătoria Pitești i-a respins plângerea arătând că "petentul a propus în apărarea sa proba cu înscrisuri (depunand exclusiv procesul verbal contestat) și proba cu expertiză tehnică judiciară specialitatea electrotehnică și metrologie". ”În privința probei cu expertiza tehnică, instanța a constatat lipsa de utilitate a acesteia, pe de o parte față de obiectivele propuse, iar pe de altă față de înscrisul depus de intimat la dosar, prin care se confirmă verificarea metrologică a aparatului radar. 

O a doua verificare a aparatului radar, în interiorul perioadei de valabilitate a buletinului de verificare metrologică, în condițiile în care nu există niciun indiciu din care să reiasă că prima verificare nu a fost realizată corespunzător, ar fi lipsită de utilitate", se arată în sentința Judecătorei Pitesti, care a fost atacată, la Tribunalul Argeș, conform ziare.com. Apelul a fost ulterior respins, ca nefondat, pe 15.06.2021.

Sursa foto cover: Facebook/Claudiu Manda

Adauga comentariu