(EXCLUSIV) Cum a convins Olguța Vasilescu instanța că trebuie să depună jurământulu de primar în fața unui judecător

Ziarul de Craiova a intrat în posesia Cererii formulate de Olguța Vasilescu, prin care a solicitat aprobarea depunerii jurământului de învestire în fața instanței de judecată, în data de 13 noiembrie 2020, și a Încheierii de ședință. Vasilescu a convins judecătorul că trebuie să depună jurământul, argumentând, printre altele, că își poate pierde mandatul, prin nedepunerea juramantului, pentru că ar putea fi considerată demisionară. 

Olguța Vasilescu a depus cererea nr. 25375/215/2020, în data de 13 noiembrie, la Judecătoria Craiova, in calitate de primar ales si validat, prin care a solicitat aprobarea depunerii juramantutut de investire in fata instantei de judecata la data de 13.11.2020. In motivarea cererii formulate, Lia Olguta Vasilescu a aratat faptul ca din cauza prelungirii procedurii de validare a alegerii sale nu a putut depune juramantul in sedintele privind ceremonia de constituire a Consiliului Local, prevazuta de Codul administrativ.

Aceasta a motivat ca s-a depasit termenul limita pentru sedintele ceremoniei de constituire a Consiliului Local, acesta constituindu-se conform ordinului Prefectului si urmeaza sa isi desfasoare activitatea in sedintele ordinare, iar in data de 13.11.2020, ora 10.00, este deja convocata si urmeaza a se desfasura o sedinta extraordinara a Consiliului Local Craiova care are o ordine de zi ce intereseaza activitatea executivului primariei, inclusiv alegerea viceprimarilor, astfel incat e necesara participarea primarului.

Vasilescu a mai argumentat ca, ”data fiind situatia creata si imprejurarea ca, prin nedepunerea juramantului, as putea fi considerata demisionara, conform Codului Administrativ, situatie ce ar avea consecinte in administratia locala si interesele cetatenilor”. 

Iată și motivarea instanței care a aprobat cererea Olguței Vasilescu, prin judecătorul Constantin Cătălin Goșa:

Potrivit dispozitiilor art. 150 din Codul administrativ, primarul ales și validat depune juramantul in prima sedinta de constituire a Consiliului Local sau in fata judecatorului delegat, in camera de consiliu,în cazul în care prima sedinta privind ceremonia de constituire a Consiliului nu are loc in termen de 60 de zile de zile de la data alegerilor. Potrivit art. 150 alin. 3, dupa depunerea jurământului, primarul intră in exercitiul de drept al mandatului.

Din analiza prevederilor anterior mentionate, rezulta ca legiuitorul a dorit ca exercițiul mandatului de primar, cu toate prerogativele sale, să înceapă doar după îndeplinirea formalității solemne de depunere a jurământului nefiind suficientă alegerea sa și validarea ulterioară în procedura prevăzută de codul administratv.

De asemenea, legiuitorul a inteles sa stabileasca si juramantului, ca regula, in prima sedinta de constituire a Consiliului, și doar ca excepție in fata judecatorului delegat, in camera de consiliu, in situatia în care sedinta de constituire nu a avut loc in termen de 60 de zile de la data alegerilor. Se observe astfel ca legiuitorul a inteles ca exercitiul mandatului primarului să înceapa odata cu exercitiul Consiliului Local, fiind vădită ideea ca intre acestia si sa existe o conlucrare si sa formeze o echipa si doar, prin exceptie, exercitiul mandatului primarului sa inceapa inainte, Codul Administrativ exemplificand doar daca Consiliul nu si-a stabilit in termen de 60 de zile de la data alegerilor, ceremonia de constituire. 

In cauza de fata, situatia este cu totul atipica, nefiind prevăzută de Codul administrativ, judeciitorul delegat constatand ca la data de 30.10.2020 a avut loc sedinta de constituire a Consiliului Local al mun. Craiova, desi primarul ales nu era validat si este astfel evident ca ipoteza prevazuta de art. 150 din Codul administrativ privind posibilitatea primarului ales de a depune juramantul in sedinta de constituire a Consiliului Local nu mai exista din motive obiective.

Chiar daca Consiliul Local s-a constituit inainte de validarea primarului, aspect discutabil din perspectiva Codului administrativ, nimic nu impiedica Consiliul Local ca dupa data de 04.11.2020, intr-o procedure urgenta, sa convoace o sedinta pentru depunerea juramantului prirnarului ales. Dimpotriva, pane astazi, 13.11.2020, doamna primar nu a depus juramantul, imprejurare care face temeinica cererea sa de a solicita intervernia judecatorului delegat intrucat orice zi de intarziere in efectuarea acestei formalitati are consecinte nefaste asupra intereselor si drepturilor legitime ale locuitorilor mun. Craiova in contextul in care este perioada de iarna, in plina pandemic si situatie epidemiologica precara.

Mai mult, din interpretarea art. 150 din Codul administrativ rezulta ca dupa sedinta de constituire a Consiliului Local, primarul ales si validat nu ar putea depune juramantul decat in fata unui iudecator delegat, aspect retinut din practica judiciara depusa la dosar de catre Lia Olguta vasilescu in care judectorul delegat de la Judecatoria Craiova are în vedere procesul-verbal intocmit de Judecatoria Focsani, intr-o situatia asemanatoare. 

In concluzie, constatand ca doamna Lia Olguta Vasilescu este primarul ales al mun. Craiova, iar alegerea sa a fost validata de catre instanta in procedura prevazuta de art. 149 si urm. din Codul administrativ, iar pana astazi nu a depus juramantul, solicitarea acesteia de a depune juramantul in fata unui judecator delegat este legala, justifica interes, inclusiv in ceea ce priveste urgenta de vreme ce nu a putut depune juramantul in alt mod prevazut de lege, urmand sa se ia act de depunerea jurarnantului in Camera de Consiliu”, se arată în încheierea de ședință care a avut loc vinerea trecută, pe 13 noiembrie”. 

 

 

 

 

Adauga comentariu