(EXCLUSIV) Dosarul ”Fațada”, pentru care Olguța Vasilescu a făcut o noapte de arest, repus pe rolul instanței

Olguța Vasilescu nu scapă de dosarul ”Fațada”. Proprietarul unui imobil situat în Centrul Vechi al Craiovei a făcut plângere împotriva clasării dosarului de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care primarul Craiovei era urmărit penal, pentru că le-ar fi cerut mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu primăria, să facă sponsorizări către o asociaţie non-profit pentru reabilitarea faţadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar şi pentru că şi-ar fi folosit influenţa pentru obţinerea unor sume de bani pentru campania electorală din 2012. Mai exact, din punerea în operă a unui granit de proastă calitate, constructorul RECON, prin frații Petcu, a făcut ”economii” și a plătit diferența de bani ca sponsorizare, printr-un ONG, pentru reabilitara fațadelor din centrul orașului, la inițiativa Olguței Vasilescu. 

Magistrații Tribunalului București au decis, astăzi, repunerea cauza pe rol pentru a se dezbate plângerea pe fond 

Dosarul cu plângerea împotriva ordonanței de clasare din 07.12.2020 dată de Direcția Națională Anticorupție - Secția de Combatere a Corupției - a fost înregistrat pe 17 ianuarie 2021 la Tribunalul București, iar la termenul de astăzi instanța a respins excepția ridicată de Ministerul Public, privind competența teritorială, dar și excepțiile ridicate de intimați. Asta pentru că Ministerul Public a jonglat cu plângerea, la Craiova susținând că e de competența Tribunalului București, iar la București, același Minister, dorea ca dosarul să se întoarcă la Craiova. 

”Repus pe rol. Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepția necompetenței teritoriale invocată de reprezentatul Ministerului Public. Respinge ca neîntemeiată excepția inadmisibilității invocată de intimații și pe cale de consecință: Repune cauza pe rol pentru a se dezbate plângerea pe fond. Acordă termen pentru data de 25.08.2021, ora 13.00, sala 208, CF 11. Se vor cita părțile. Dată şi pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 18.06.2021. Document: Încheiere de şedinţă 18.06.2021”, este soluția dată de Tribunalul București.

În traducere, în şedinţa camerei de consiliu s-a decis că dosarul va fi judecat de Tribunalul București și nu de cel de la Dolj. Apoi că plângerea va fi discutată pe fond, ceea ce înseamnă că toți martorii vor fi audiați din nou și toate probele vor fi reanalizate de un judecător, care va decide dacă hotărârea de clasare rămâne în picioare. 

În mod surprinzător, în acest dosar apar intimați care în cauza inițială au fost audiați doar ca martori, respectiv Adriana Câmpeanu, la momentul declanșării anchetei șefă a Direcției Control Asociații de Proprietari din cadrul primăriei Craiova, Octavian Mateescu, șeful Polițeii Locale Craiova și Gabriela Miereanu, arhitecta șefă a orașului.

Următorul termen se va judeca pe 28 august 2021.

Contactat de Ziarul de Craiova, Petru Becheru, cunoscut drept denunțătorul Olguței, a declarat că a ”iertat-o” pe Olguța Vasilescu ”pentru absolut tot”  și că nu el este în spatele repunerii pe rol a acestui dosar.

***

Lia Olguţa Vasilescu fusese trimisă în judecată pe 19 iulie 2016, fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni). În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor preşedinta Asociaţiei Pro Craiova, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

La declanșarea anchetei, Lia Olguţa Vasilescu a fost reținută pentru 24 de ore și ulterior plasată în arest la domiciliu.

Tribunalul Bucureşti a decis, la sfârșitul anului 2016, retrimiterea la DNA a dosarului lui Vasilescu, în care a fost acuzată de patru fapte de luare de mită pe care le-ar fi comis când era primar al Craiovei pentru ca procurorii să precizeze care sunt obiectul şi limitele judecării în cazul fostului edil, iar la începutul lui 2017 Curtea de Apel București a menținut decizia, în ciuda contestațiilor depuse de parchet. În decembrie 2020, DNA a clasat dosarul.

Adauga comentariu