(EXCLUSIV) Iridex a cerut în instanță ca șase primării din DOLJ să majoreze prețul gunoiului. Magistrații s-au pronunțat

Iridex Group Salubrizare SRL, firma care colectează și transportă deșeurile din Dolj, a dat în judecată șase unități administrativ-teritoriale (UAT) pentru a le obliga să majoreze prețul la gunoi. Este vorba despre Calafat, Dăbuleni, Segarcea, Calopăr, Perișor și Drănic, unde consiliile locale nu au votat hotărârile care prevedeau creșterea prețului la gunoi, cerută la nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECODOLJ de către firma care gestionează gunoiul. 

Iridex a cerut, anul trecut, în martie, Tribunalului Constanța, să oblige pârâtele să aprobe aplicarea, începând cu data de 1 ianuarie 2020, a unui tarif mai mare. În instanță, primăriile s-au apărat susținând, pe scurt, că majorările propuse au fost nejustificat de mari. Magistrații le-au dat dreptate oltenilor și au respins, pe 28 ianuarie a.c., cererea Iridex, și, pe cale de consecință, și pretenția acesteia ca localitățile pârâte să plătească fiecare suma de 1.000 de lei, drept penalități, pentru fiecare zi de întârziere. 

Iridex a chemat în judecată cele șase UAT-uri pentru că nu au aprobat modificarea tarifelor așa cum societatea le ceruse ”justificat și fundamentat”, prin adresa 5740 din 21.11.2019. 

Printre motivele invocate de Iridex în susținerea majorării tarifelor s-au numărat faptul că firma are prevăzut în contract că trebuie să-și ”recupereze integral prin tarife, taxe sau, după caz, subvenții de la bugetul local, a costurilor de operare și a investițiilor pentru înființarea, reabilitarea și dezvoltarea sistemelor de salubrizare”; o serie de prevederi ale Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice; evoluția costurilor și unele modificări legislative, precum creșterea salariului minim brut de la 1.250 lei/lună - în perioada când firma câștigase licitația pentru a deveni operatorul de gunoi al județului, la 2.080, de la 1 ianuarie 2019; introducerea unei contribuții pentru economia circulară în tarif etc..

Interesant este că, așa cum reiese din documentele depuse de reclamantă în instanță, 104 dintre cele 110 UAT-uri (fără Craiova, unde Iridex va începe operarea din luna aprilie a acestui an) nu s-au opus dorinței Iridex de creștere a tarifului, fapt pe care societatea l-a prezentat ca argument în fața judecătorilor: ”A fost convocată ședința Ecodolj, în care un număr de 104 UAT-uri au aprobat tarifele solicitate de subscrisa (Iridex n.r.), aprobând Actul Adițional nr. 1/31/01/2020, la contractul de delegare nr. 370/22.05.2018”

De subliniat că, in afara de Segarcea, celelalte cinci primării care nu au aprobat majorarea tarifului sunt conduse de primari PNL.

Urmare a solicitarii noastre de majorare a tarifelor, nu am primit nici din partea ADI Ecodolj si nici din partea vreunui UAT membru, un refuz total sau partial referitor Ia modificarea unuia dintre tarife si nici o solicitare de detaliere sau clarificare care sa indice posibilitatea unui refuz de aprobare in conditii justificate, conform prevederilor legale aplicabile”,a explicat Iridex în cererea de chemare în judecată.

”Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge cererea formulată cu pârâtele UAT Dăbuleni şi UAT Perişor ca rămasă fără obiect. Respinge celelalte pretenții ca nefondate. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunțată astăzi potrivit disp. art. 396 c.proc.civ
Document: Hotarâre  101/2021  28.01.2021”, conform Tribunalului Constanța.

Contractul cu operatorul județean de deșeuri Iridex a fost semnat pe 22 mai 2018 de Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj de la acea dată, și președinte al ADI ECODOLJ, și directorul ADI ECODOLJ, Adela Plăcintescu, având o valoare de 250 de milioane de lei. Actul prevedea colectarea selectivă a deșeurilor din întregul județ și transportul acestora la stațiile de sortare și de compost construite în cadrul masterplanului județean, materialele rămase urmând a fi transportate apoi la depozitul ecologic de la Mofleni. Șefa ADI ECO Dolj declara că tariful maximal perceput populației în 2018 va fi de 7,5 lei în mediul urban și 3,5 lei în mediul rural.

Sursa foto semnare contract: oltenasul.ro

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu