EXCLUSIV. O piesă de sticlă, de 12 metri, a ansamblului ”Brâncuși”, în valoare de cinci miloane de euro, a fost distrusă din cauza furtunii de la Craiova

O componentă a prismei de sticlă dedicată sculptorului Constantin Brâncuți, parte a muzeului cu același nume, pe care Consiliul Județean (CJ) Dolj îl ridică în curtea Muzeului de Artă din Craiova, a fost distrusă duminică seara. Potrivit reprezentanților administrației județene, sticla, înaltă de 12 metri, a cedat în timpul furtunii. Piesa, din geam securizat, a fost distrusă de vijelie, au confirmat pentru Ziarul de Craiova, reprezentanții CJ Dolj.

Una dintre cele patru componente care apucaseră să fie montate până acum, din cele opt care vor alcătui mijlocul prismei gigant, s-a spart. Nu se știe cu exactitate ce a dus la distrugerea elementului, ci, generic, ”furtuna”. Cert este că acesta va fi înlocuit. ”Este adevărat, o piesă s-a spart, aseară, din cauza furtunii. În această dimineață s-a și făcut comanda pentru una nouă, din Germania”, a transmis Ileana Măjină, consilier în cadrul cabinetului șefului CJ Dolj, fost director al Direcției Fonduri Europene din cadrul instituției.

Valoarea întregului proiect, denumit ”Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi - Centru Turistic Interactiv” se ridică la circa 5 mlioane de euro. Reprezentanții Consiliului Județean Dolj nu au putut preciza la ce sumă este evaluată paguba de aseară, argumentând că devizul cuprinde tot ansamblul. Pe de altă parte, lucrarea este asigurată, au mai explicat responsabilii din cadrul instituției, drept urmare administrația județeană nu va scoate de la buget bani pentru a acoperi distrugerea.

Cel mai probabil, lucrările, și așa întârziate, vor stagna până când piesa lipsă va fi adusă în țară. Date fiind dimensiunile, a fost nevoie de închiderea circulației vreme de trei zile pentru plasarea elementelor în zona șantierului. Din declarațiile contructorului, în Europa există o singură firmă specializată, capabilă să monteze piesele din sticlă, această lucrare dedicată lui Brâncuși fiind apreciată ca unică din punct de vederel arhitectural și al materialelor folosite.

Conform ultimelor estimări, termenul pentru finalizarea lucrărilor este 30 octombrie 2020.

Adauga comentariu