EXCLUSIV. Sindicaliștii de la Ford cer desființarea schimbului 3 de lucru. Patronatul ar vrea să facă modificări la CCM

Presiune mare în rândul angajaților și sindicaliștilor din cadrul uzinei Ford din Craiova. Oamenii spun că le este teamă să mai vină la lucru din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri cu Coronavirus. Mulți lucrători au intrat în concedii medicale pentru a sta departe de focarul SARS-COV-19. Surse din cadrul fabricii au dezvăluit pentru Ziarul de Craiova că sindicaliștii vor să ceară patronatului ca schimbul 3 de lucru să fie desființat. De altfel, pe 27 octombrie cu toții urmează să se întâlnească într-o ședință cu ușile închise.

Surse din interiorul fabricii spun că salariatii se succed unul pe altul la interval de cinci minute, între schimburile de tură la același post de muncă, iar timpul este prea scurt pentru a nu se întâlni unii cu ceilalți. ”Din punct de vedere al materialelor igienico-sanitare nu există probleme. Avem asigurate măști, viziere, dezinfectanți, regulile sunt bine stabilite. Problema este că angajații se întâlnesc între ei, pentru că sunt doar 5 minute între ture. În contextul numărului în creștere al cazurilor de Coronavirus, oamenii de tem pentru sănătatea lor. Efectiv, mulți nu mai vin, își iau concedii medicale. Soluția este ca tura a treia să fie scoasă, astfel încât contactul între cei care vin și cei care pleacă să fie zero”, spune una dintre sursele Ziarului de Craiova. ”Salariații sună la DSP Dolj, pentru că sunt speriați, iar DSP-ul le transmite să ceară medicale dacă au temperatură și se simt rău. E o situație foarte grea, omul ar trebui să fie prioritar”, confirmă altă sursă.

Pe 27 octombrie patronatul ar urma să anunțe sindicatele modificări la Contractul Colectiv de Muncă. ”Nu știm despre ce modificări este vorba”, spun sindicaliștii. Pe de altă parte, mulți dintre cei care au ajuns în șomaj tehnic în perioada pandemiei și nu le-au mai fost prelungite contractele de muncă susțin că au fost sunați de companie pentru a reveni la muncă, însă foarte puțini au mai acceptat să se întoarcă.

Reprezentanții companiei au precizat pentru Ziarul de Craiova că producția nu este afectata de existenta cazurilor de coronavirus și că se dicută regulat cu sindicatele, fără a infirma sau confirma informațiile noastre. ”Conducerea Ford România se află în dialog constant cu reprezentanții sindicatelor din fabrica Ford Craiova, iar conținutul acestor discuții nu este public. Așa cum am transmis sș cu alte ocazii, producția de la fabrica noastră nu este afectată de existența cazurilor de coronavirus, iar momentan operăm în trei schimburi”, a declarat Ana-Maria Timiș, purtător de cuvânt al Ford România.

UPDATE: Șefa Sindicatului Ford Craiova, Maria Manea, neagă informația potrivit căreia se are în vedere o solicitare privind suspendarea schimbului trei de lucru. Aceasta spune că ar fi doar o încercare de ”denigrare” a sindicatului și că nimic nu este adevărat. 

Fabrica Ford din Craiova are 6.000 de angajați, care sunt reprezentanți de 80 de lideri de sindicat. Până ieri, la nivelul uzinei fuseseră raportate 34 de cazuri de infectări cu COVID-19. 

Adauga comentariu