Falsa impresie că vom aveam mai puțini parlamentari. Câți deputați și senatori ar trebui să aibă Doljul dacă proiectul de lege trece de forul decizional

Senatul a adoptat tacit proiectul de lege de reducere a numărului de parlamentari la numai 300 după ce a expirat perioada de dezbatere. Chiar dacă acest demers pare un pas mare pentru punerea în aplicare a referendumului din 2009, în realitate, drumul până la adoptarea legii stă la mâna unui singur om: președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. 

Următorul pas este ca proiectul de lege să fie trecut pe ordinea de zi de către președintele Camerei Deputaților, iar parlamentarii să voteze. Doar că nu este prima dată când un proiect care trece de Senat rămâne blocat pentru că  nu ajunge să fie supus dezbaterii în Camera Deputaților. 

“Așteptăm să vedem ce urmează, dar suntem neîncrezători pentru că practica PSD-ului de până acum și a lui Liviu Dragnea a fost aceea de a ignora acele proiecte care nu le covin. Avem un exemplu clar în privința unui alt proiect de lege propus de PMP care a trecut și el tacit de Senat după ce a expirat termenul limită până la care putea fi dezbătut. Este vorba de alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Asta se întâmpla în martie, dar nici până astăzi proiectul nu a ajuns să fie votat în Camera Deputaților pentru că președintele acesteia, Liviu Dragnea, nu vrea să îl treacă pe ordinea de zi. Noi sperăm ca până anul viitor să treacă de forul decizional.”, a declarat Dan Păloiu, peședintele PMP Dolj. 

Proiectul ar trebui să devină lege cu minim un an înainte de alegerile parlamentare pentru a-și putea face efectul la alegerile din 2020. Altfel, la scrutinul următor, românii vor trimite în Parlament peste 460 de deputați și senatori, dacă legea nu va menționa clar că numărul acestora se reduce la numai 300. Dacă legea va trece, Doljul va avea numai 6 deputați, față de 10 câți sunt acum, și 3 senatori, cu unul mai puțin decât în actuala legislatură.  


Adauga comentariu