Focar de hepatită la o școală din județ. În timp ce autoritățile încearcă să limiteze extinderea bolii, profesorii se tem că părinții nu își vor mai trimite copiii la cursuri

Șapte cazuri confirmate de hepatita A s-au înregistrat la școala gimnazială din Rast. Elevi de etnie romă cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani sunt internați în acest moment la Spitalul de Boli Infecțioase pentru îngrijiri medicale, după apariția simptomelor specifice. Alți doi copii s-au simțiti rău și li s-au făcut analize pentru depistarea bolii. Reprezentanții școlii au luat imediat măsuri și au anunțat autoritățile sanitar-veterinare.

“Este vorba de elevi care provin dintr-un mediu defavorizat, cu familii care trăiesc în condiții grele, cu igienă precară. Cu toții sunt înrudiți și fac parte din categoria celor pe care noi încercăm să îi aducem la școală pentru finalizarea studiilor. În timp ce cei mai mici dintre ei veneau rar la școală, cei mari frecventează cursurile cu regularitate. Imediat ce am aflat că sunt bolnavi, am anunțat Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar. ”, a declarat Maria Ninu, directorul Școlii Gimnaziale “Gheorghe Jienescu”.

“Cazurile de hepatită au fost depistate la domiciliu și nu în incinta unității școlare. Noi, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, am întocmit un plan de măsuri pe care l-am și pus în aplicare. Vorbim de dezinfecția zilnică a spațiilor școlare și vaccinarea elevilor.”, a declarat Nicoleta Lițoiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Dolj.

Practic, toți elevii care au luat contact cu bolnavii au fost vaccinați. În timp ce în unele clase au fost vaccinați doar colegii de bancă ai elevilor cu hepatită confirmată, în alte situații au primit tratament elevii dintr-o clasă întreagă. 

“Situația este sub control pentru că am intervenit la timp. S-au făcut igienizările necesare conform procedurilor și continuăm să supraveghem dacă vor mai apărea cazuri noi.”, a declarat dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Apariția bolii în comunitate i-a speriat pe părinți care se tem că cei mici s-ar putea îmbolnăvi și ei.

“Facem un apel către părinți să îi trimită pe copii la cursuri pentru că situația este izolată și este ținută sub control. Noi desfășurăm mai multe programe cu finanțare europeană tocmai pentru a-i atrage să vină la școală și nu am vrea ca un eveniment ce ține doar de problema de igienă a unei familii să afecteze întreaga educație a unei comunități.”, a ținut să precizeze Maria Ninu, directorul unității de învățământ. 

Hepatita A este considerată boala mâinilor murdare și apare în comunitățile în care igiena este precară. Afectează ficatul și poate degrada serios starea de sănătate a bolnavului. Din fericire, boala este vindecabilă, dar poate dura chiar și câteva luni, timp în care pacientul este contagios. 

 

Adauga comentariu