Fost șef la Crimă organizată și IPJ Dolj, ”coordonatorul din umbră al interlopilor”, ales președinte la Ordinea Publică Dolj. ATOP, o altă invenție pentru ”tăiat frunze la câini”

ATOP - Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, o ”vacă de muls”, cum se spune în popor, e un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, constituită la nivelul fiecărui consiliu județean, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, ”în scopul asigurării bunei desfăşurări şi sporirii eficienţei serviciului poliţienesc din unitatea administrativ-teritorială în care funcţionează”, care își desfăşoară activitatea în plen şi în comisii de lucru. În fine, un fel de prăjitură care e ambalată sofisticat, dar se dovedește o biată eugenia de pe vremea... bunicilor.  

Oricum, de existența ATOP probabil știu doar câțiva cetățeni, pe lângă membri săi, 16 la număr, din rândurile cărora este ales un președinte. Fiecare membru al ATOP beneficiază de o indemnizaţie de şedinţă în cuantum de 10% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului Judetean Dolj şi se pot acorda lunar indemnizaţii pentru maxim două şedinţe. Ce se întâmplă în aceste şedinţe? Ei bine, se citesc diverse rapoarte, unele deja ”fredonate” şi pe la Colegiul Prefectural şi pe la bilanţurile altor instituţii, şi pe la alte comisii... 

... "Treabă serioasă", că doar rolul acestei Autorități este să apere interesul comunităţii şi liniștea publică, să vegheze la îndeplinirea planurilor strategice ale IPJ Dolj, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliţiei Locale Craiova și să dea curs sesizărilor privind încălcarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. Sună de-a dreptul profesionist! Doar sună.

În decembrie 2020, la ATOP Dolj a fost ales ca președinte, din rândul membrilor, consilierul judeţean Gheorghe Bică (foto). Pentru cei care nu își mai amintesc, Bică a fost șef la IPJ Dolj şi al BCCO Craiova. Dacă asta vă face să vă simțiți mai liniștiți și protejați, nu vă grăbiți. Ca o sintetizare a evenimentelor din perioada în care a fost șef peste Crima Organizată și IPJ, apoi, după pensionare, s-a orientat către politica cea de toate zilele, Silviu Mănăstire i-a făcut ”Dosarul de politician”, într-o ediție piperată a emisiunii sale, ulterior fiind publicat și rezumatul în articolul ”Craiova - Frăția politicienilor cu milițieni și interlopi”.

Povestea colonelului Bică este savuroasă și merită cunoscută. Bică a fost liderul UNPR Craiova alături de penalul Gigi Nețoiu; Nețoiu fusese ales ințial deputat pe listele Partidului Poporului, dar a trecut repede la „interesul național". După ce UNPR a fuzionat cu PMP, colonelul Bică a preluat conducerea Mișcării Populare din județul Dolj. Bică se visează astfel viitor deputat PMP de Craiova. Amuzant este faptul ca acest Bică a preluat conducerea organizației de la Gelu Vișan; Vișan spunea despre Bică acum câțiva ani, că este tocmai coordonatorul din umbra al lumii interlope din Craiova. Asta ne mai lipsea! Așadar, în Parlamentul României se pregătește să intre un fost milițian, șerif peste clanurile de mafioți din Oltenia”, explica Mănăstire în 2016.

Colonelul Bică a fost ani de zile șeful brigăzii de Crimă Organizată Dolj, dar și șef al Poliției județene. Atât timp cât colonelul Bică a condus „crima organizată", interlopii locali și-au făcut de cap: s-au tăiat cu săbiile, au ieșit pe străzi și s-au împușcat, într-un cuvânt, au terorizat orașul. Imaginile luptelor de stradă din Craiova între clanurile interlope sunt deja bine cunoscute. Colonelul Bică a reușit să reziste în funcție până la asasinarea interlopului Mihai Pîrvu zis Caiac. Acest Caiac era mâna dreaptă a afaceristului Doru Petrescu zis Doru Măgaru. Despre acest Doru Măgaru presa locală din Craiova spune că este de ani de zile un fel de naș al lumii interlope din Bănie. Nu întâmplător Doru Măgaru și colonelul Gheorghe Bică, viitor parlamentar, au o relație de lungă durată. Legăturile colonelului Bică cu personaje dubioase sunt de altfel de notorietate în Craiova. Bică este nașul afaceristului Dinel Staicu, fost milițian și el; Bică l-a nășit pe Dinel când era ditamai șeful Poliției craiovene, iar subalternii lui aveau în lucru dosarele sale penale. Staicu a făcut pușcărie în final după ce nu s-a abținut și a mituit mai multe judecătoare de la Curtea de Apel București. 

Ca lucrurile să fie și mai amuzante, bine de știut este că fostul șef de crimă organizată este doctor în economie; colonelul Bică a scris lucrarea Economia subterană, temă pe care i-a împrumutat-o și finului sau, Dinel Staicu, care a devenit și el doctor în economie după ce a jefuit Banca Internaționala a Religiilor, motiv pentru care a și făcut pușcărie. Legăturile de familie ale colonelului Bică sunt însă și mai profunde, Bică este nici mai mult nici mai puțin decât cumătrul lui Emil Bărbulescu, unul dintre nepoții lui Nicolae Ceaușescu.

Revenind la lumea interlopă din Craiova, care este una din specialitățile colonelului Gheorghe Bică, trebuie spus că mass media locală a precizat că Doru Măgaru, tovarășul la cataramă a lui Bică, coordona gruparea denumită Frăția; din gruparea Frăția făceau parte Gigioc, Enriko Constantinescu, Fănel Trandafir zis Cimino, regretatul Caiac, îngropat cu onoruri de mafiot, dar și celebrul Ion Ilie poreclit evident Ilie - Pușcărie. Ca lucrurile să fie clare, nașul lui Doru Măgaru este fostul judecător de la Curtea Supremă Gheorghe Florea. Aceste personaje au beneficiat în mod evident ani de zile de protecția polițiștilor, a procurorilor și judecătorilor.

Este așadar cât se poate de firesc că viitorul deputat, colonelul Gheorghe Bică de la Craiova să aducă în Parlament experiența sa vastă câștigata printre interlopii din Oltenia. Ar fi pacăt să se piardă o muncă de o viață în domeniul crimei organizate”, a povestit Silviu Mănăstire la emidiunea ”Dosar de politician”.

Gheorghe Bică nu a mai ajuns deputat cum visa, în prezent fiind consilier județean, mandat câștigat de pe listele PSD-ALDE la alegerile din 27 septembrie 2020. Revenind la ATOP, din rândurile membrilor mai face parte un alt fost polițist, fost adjunct tot controversat, de la Crimă Organizată, Octavian Stanciu. În plus, un alt membru, Constantin Florea, șeful jandarmilor doljeni, este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției, în formă continuată (trei acte materiale), pentru că, în perioada în care a fost inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi bănești pentru ore suplimentare, fără vreo justificare legală bazată. În plus, despre actualul comisar șef de poliție - împuternicit șef al Inspectoratului Județean de Poliție Dolj , Georgel Cristain Ivan, presa a scris că locuiește într-un imobil care a fost ridicat de interlopul ”Rechinul” cu bani ”trași” din bancomate, în Mexic. Deja se simte mai bine interesul pentru interesul comunității, nu-i așa? 

Dar iată care sunt cei 16 membri care compun ATOP Dolj:

1. Dobrin Daniela - suprefect al județului Dolj
    2. Ivan Georgel Cristian - comisar șef de poliție - împuternicit șef al Inspectoratului Județean de Poliție Dolj
    3. Barbu Marcel - reprezentant al Corpului National al Polițiștilor
    4. Mateescu Octavian - șeful Poliției Locale a Municipiului Craiova
    5. Florea Constantin - șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Dolj;
    6. Vlăduțoiu Bogdan - colonel - împuternicit șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltenia” al Județului Dolj
    7. Perpelea Constantin Cristian - comisar șef de poliție - șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră
    8. Bică Gheorghe - consilier județean
    9. Nedelescu Gheorghe - consilier județean
    10. Păsculescu Veta - consilier județean
    11. Marin Marian Viorel - consilier județean
    12. Gîdăr Alexandru - consilier județean
    13. Stanciu Octavian Paul - consilier județean
    14. Canțăr Mircea - reprezentant al comunității
    15. Nicolescu Constantin - reprezentant al comunității
    16. Spînu Cezar - reprezentant al comunității

Cei 16 fac parte din trei comisii: Comisia 1 - "Comisia de coordonare, situații de urgență și pentru petiții", Comisia 2 - "Comisia de planificare, stabilire și evaluare a indicatorilor de performanță minimali și Comisia 3 - "Comisia pentru probleme sociale, standarde profesionale, consultanță și drepturile omului".

Cum spuneam, membri (inclusiv președintele) sunt remunerați cu 10% din indemnizația președintelui CJ Dolj. Pentru ședința din decembrie, spre exemplu, indemnizația a fost de circa 1050 de lei net. Nu sunt mulți bani, însă având în vedere că fiecare dintre ei mai are cel puțin încă o ocupație, iar ATOP nu pare altceva decât încă o sinecură inventată la stat, fără niciun folos real, și cu background-ul unora dintre membrii săi deloc curat, pomposul ATOP se înscrie în categoria vastă a muncii "grele" de tăiat frunze la câini. 

Sursa foto: punctochit.info

 

Adauga comentariu