(Foto) CRAIOVA. Ministrul Sănătății a părăsit brusc conferința de presă și a refuzat să mai răspundă la întrebări după ce a fost întrebată cât de competentă e șefa DSP Dolj

Prezent la Craiova pentru o serie de întâlniri cu reprezentanții din sistemul de sănătate, dar și pentru a face câteva vizite la centrele de vaccinare, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a încheiat brusc conferința de presă programată pentru ora 15.30, înainte ca jurnaliștii să îi mai poată adresa întrebări. Ultima întrebare la care a răspuns a făcut referire la evaluările făcute de fostul secretar de stat Andreea Moldovan referitoare la competența directorilor Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP). ”De exemplu, la Dolj, directorul nostru a luat calificativul ”satisfăcător. (...) Care este părerea dvs despre DSP Dolj?”, a fost întrebată Ioana Mihăilă.

De menționat că directorarea DSP Dolj, Valeria Andfreescu, nu a fost prezentă la conferința de presă. De fapt, nu a participat niciodată la vreuna și nici nu a dat vreo declarație vreodată. La înaintare a fost scoasă mereu Iuliana Manea, coordonatorul Inspecţiei Sanitare din cadrul DSP Dolj. Cea care, de altfel, a și reprezentat astăzi instituția.

Revenind la cursul conferinței, ziariștii au vrut să afle care este situația vaccinărilor în prezent, în contextul în care în mediul rural, numărul celor care vor să primească doza anti-covid este foarte scăzut?

”Într-adevăr, dacă până acum a fost bine în județul Dolj, centrul de la Sala Polivalentă era pe locul 1 pe țară, ca nr. de persoane vaccinate, în 12 ore, 240 de persoane, lucrurile nu mai stau așa, motiv pentru care noi am reorganizat activitatea. Echipele mobile sunt în zonele rurale în fiecare zi. Poate că trebuie promovat mult mai mult cât de importantă este vaccinarea. (...) Nici datele noastre nu sunt complete”, a răspuns Iuliana  Manea. 

Un subiect arzător, întârzierile foarte mari la plata medicilor care sunt în activitatea de vaccinare, au generat alte întrebări insistente ale mass-media: Știți că medicii care lucreaă aici sunt neplătiți de mult timp?, au întrebat ziariștii

”Ne-au abordat când am venit aici. Plățile s-au făcut în cursul acestei săptămâni către toate centrele aflate în subordinea autorităților locale. Ultimele plăți au fost cele aferente lunii aprilie și, din câte știu, în urmă cu o săptămână s-au realizat deschiderile de conturi. Se mai solicită Ministerului de Finanțe alimenarea cu bani în acelel conturi, apoi se face plata”, a răspuns Ministrul Mihăilă.

Manea: Alaltărieri am primit noi banii în contul DSP, azi dimineață s-au făcut plățile către toate UAT-urile care au centre de vaccinare

”Deci v-a luat două zile ca să faceți plățile pe aprilie? Suntem în iunie”, au insistat jurnaliștii, iar coordonatorul Inspecţiei Sanitare din cadrul DSP Dolj s-a grăbit să răspundă: ”Da”, iar ministrul a răspuns că acesta este circuitul. ”Pe niciun circuit nu au fost întârzieri în afara prevederilor legale”.

Întrebat și dacă este normal ca personalul să nu fie plătit la timp deși stă de dimineața până seara să ajute, ministrul Sănătății s-a limitat la a le mulțumi pentru efortul depus: ”Da, și le mulțumim! Tot ce facem este să creștem dorința personalului de a se implica în activitățile de vaccinare”.

Ultimele întrebări adresate au făcut referiri la evaluările pentru directorii de DSP-uri: ”Ați renunțat la acelele evaluări? Ne puteți explica de ce nu ați luat în considerare evaluările făcute de doamna secretar de stat (Andreea Moldovan n.r.). Pe toți ne-a șocat declarația predecesorului dvs. (Vlad Voiculescu n.r.), care spunea că cei mai mulți dintre conducătorii de DSP-uri din țară sunt slab pregătiți. De exemplu, la Dolj, directorul nostru a luat calificativul ”satisfăcător”. Și, a doua întrebare, care este părerea dvs despre DSP dolj?

”Nu am renunțat la acele evalurări. În acest moment majoritatea conducerilor DSP sunt interimare, motiv pentru care, în lunile următoare, vom scoate la concurs aceste posturi, pentru a ne asigura că cei competenți și cei și în măsură să ocupe aceste locuri deosebit de importante în aceste instituții publice vor avea acces la un concurs corect. Și acesta este și răspunsul la a doua întrebare. Postul va fi scos la concurs în următoarele săptămâni și sperăm că persoane competente vor veni și vor ocupa acest post”, a afirmat ministrul. Apoi s-a ridicat brusc, spre suprinderea colegilor de prezidiu - prefectul de Dolj, subprfectul și coordonatoarea de la DSP Dolj - și a presei. În ciuda insistenței jurnaliștilor, Ioana Mihăilă a ieșit imediat din sala unde avea loc conferința, de la centrul de vaccinare din Polivalentă.

Actualul director al DSP Dolj a preluat conducerea direcției după ce fosta directoare, care ocupa postul prin concurs, a cerut în mod neașteptat să fie schimbată motivând că ar fi prea obosită. Culmea e că a spus și unde vrea să fie ”retrogradată”: pe postul de director adjunct. 

Mai trebuie menționat că Valeria Andreescu a ajuns  la DSP Dolj pe filiera PNL, iar numirea a fost făcută de ministerul Sănătății. La începutul pandemiei, la DSP Dolj au fost deschise mai multe dosare penale, funcționarii fiind acuzați de abuz în serviciu sau neglijență în serviciu. Aceștia fie nu au pus în izolare anumite persoane venite din zonele roșii, fie au scos din carantină persoane cărora nu le venise rezultatul la testare, descoperindu-se ulterior că sunt pozitivi la infecția cu Coronavirus. 

Până să ajungă în schema de conducere a DSP, Valeria Andreescu a ocupat funcția de inspector-șef în cadrul Serviciului Control al Direcției de Sănătate Publică Dolj. În trecut a fost director coodonator adjunct al DSP Hunedoara, pentru ca apoi să ceară transferul pe o funcție inferioară la DSP Baia Mare. Jurnaliștii din Hunedoara notau, la vremea respectivă, că mutarea ar fi survenit în urma unor abateri disciplinare, însă informația a rămas la stadiul de zvon. Totuși, un articol publicat în august 2009, pe când Andreescu era la conducerea DSP Hunedoara relevă o schemă similară cu cea petrecută la Salubritate Craiova, unde DSP a aprobat ceva, apoi s-a răzgândit și a amendat. Și atunci, ca și acum, Valeria Andreescu a avut de câștigat. Pe scurt, șefa DSP de la Petroșani mergea în controale, găsea nereguli, dar și soluții pentru remedierea lor, care, cu consecvență, se regăseau la firme la care era interpusă sau direct implicată. Una dintre ele, chiar cu dezinfectanți. 

Revenind la vizita în județ a ministrului sănătății, conform programului anunțat presei, sâmbătă va merge la activitatea de vaccinare la Ișalnița, urmând ca la ora 12.00 să susțină o declarație de presă în fața centrului de vaccinare.

Foto cover. captură video TV Oltenia

Foto text: Remus Badea

Adauga comentariu